Camping de Paradijsvogel

Deze zomer organiseert initiatiefneemster Brenda (53) een kampeervakantie speciaal voor ouders en kinderen uit de LHBTI+-gemeenschap. Haar kind Devin (15) is non-binair en vond het moeilijk om aansluiting te vinden met andere kinderen. Vanaf hun zesde wist ze al dat het 'm niet ging worden voor hun met voetballen, ravotten en stoer doen op de camping. Brenda besloot om zelf een kampeervakantie te organiseren, zodat Devin contact kan maken met gelijkgestemde kinderen. Ook de ouders van de kinderen, of ouders die zelf LHBTI+ zijn, kunnen aansluiting vinden op deze camping. Volgens Brenda wordt 'camping de Paradijsvogel' een plek waar je helemaal jezelf kan zijn en op een veilige manier kan experimenteren in de zoektocht naar je genderidentiteit. Wij spraken haar!  

Wanneer kwam je op het idee om deze camping te starten?

Dat was zo'n twee jaar geleden, nadat Devin terugkwam van theaterkamp. In die periode zat hen niet lekker in hun vel. Hen werd veel gepest op de middelbare school en ik merkte dat hen daar neerslachtig van werd en zich anders voelde dan andere kinderen. De kinderen op hun theaterles zijn wat meer kwetsbaar en kleurrijk, kinderen die ook wat meer buiten de boot vallen op school. Maar die kinderen zijn eigenlijk helemaal niet anders, als je ze maar bij gelijkgestemde andere kinderen zet. Dan voelen ze: 'hé, er zijn er meer zoals ik.' Toen ik mijn kind na drie dagen kamp ophaalde was ik heel blij verrast; Devin was super vrolijk! Ik merkte dat hen heel veel zelfvertrouwen had gekregen in die drie dagen. Dat gebeurt als je een paar dagen gewoon helemaal jezelf kan zijn. Toen begon het bij mij te borrelen. Ik wilde zelf ook graag een plek creëren waar LHBTI+ kinderen zichzelf kunnen zijn.

Gepest op school

Omdat Devin zo werd gepest op de middelbare school, hebben we besloten om te verhuizen naar een andere middelbare school in de stad. Op hun vorige school was het voor mijn kind extra lastig om aansluiting te vinden omdat de kinderen zo anders waren, dat lukte gewoon niet. Hun huidige middelbare school is gelukkig meer kleurrijk. Je blijft natuurlijk altijd wel tegen dingen aanlopen, er zijn altijd kinderen die het toch niet begrijpen. Het is een stuk rustiger omdat er meer gelijkgestemde kinderen zijn, dus dat is heel fijn. Devin kan nu wel zichzelf zijn op school, maar dat betekent wel dat hen veel alleen is. Hen zegt soms: Ik ben 24 uur per dag aan het strijden om mezelf te kunnen zijn. Ik voelde echt dat het mijn missie was om een fijne plek te creëren waar gezinnen zoals die van mij zichzelf kunnen zijn. Zo begon ik plannen te maken om een maatschappelijk bedrijf op te zetten.

Online praatavonden

In eerste instantie startte ik dus een maatschappelijk bedrijf op, een ondersteuningsprogramma met online praatavonden voor ouders met LHBT+ kinderen. Steeds meer ouders die zelf kinderen hebben die non-binair of trans zijn haakten tijdens deze avonden aan. Ze gaven aan zich te herkennen in mijn struggles als ouder. Maar ik ontving ook weleens berichtjes van ouders die zelf deel uitmaken van de LHBT+ gemeenschap. Ze vertelden dat de rollen zijn omgedraaid in hun gezin. Dan weet de ouder in plaats van het kind heel goed wat je meemaakt. Die mensen kunnen elkaar ook heel veel brengen.

Een adempauze

Naarmate er meer kinderen en ouders aanhaakten bij de praatavonden begon ik steeds meer in te zien wat voor ondersteuning ik kon geven aan andere mensen. Afgelopen zomer werden de plannen concreter; ik lag in de tuin te relaxen in de zon, en ik dacht: 'Het moet een camping worden waar je in de zomer heen kunt.' Elk kind heeft in de zomervakantie tijd nodig voor een adempauze. Maar kinderen zoals Devin hebben daar des te meer behoefte aan.

Wat maakt de Paradijsvogel anders dan andere campings?

Je weet van tevoren al dat je op deze plek gelijkgestemden gaat ontmoeten. Dat is meteen al duidelijk, dat er meer mensen zijn zoals jij. En ik weet dat er kinderen zullen zijn, maar ook ouders, die met meer vertrouwen weer weggaan. Verder zijn er wel LHBTI+ jongerenkampen, maar ik wilde ook zo graag de ouders erbij betrekken. Op de camping brengen we LHBTI+ jongeren die zelfstandig komen of met hun ouders, maar ook gezinnen met ouders die deel uitmaken van de regenbooggemeenschap, bij elkaar. Het is de bedoeling dat iedereen laagdrempelig met elkaar kan praten. We zijn allemaal één.

Bijzondere activiteiten

Verder zijn de activiteiten die worden georganiseerd anders dan je op andere campings zou zien. Er is bijvoorbeeld een theater- en tekenworkshop waar je aan mee kunt doen, en die wordt gegeven door een bekend stel, Nicky en Soraya. Nicky de Jong is actrice, model en coach en kun je kennen van het tv programma 'Wat een stel', afgelopen december te zien bij BNN VARA. Voor de workshop begint vertellen ze ons hun bijzondere verhaal als stel. Nicky is namelijk transvrouw en kan je alles vertellen over haar hele transitie. Soraya vertelt vervolgens wat dit met haar deed. Het is een inspirerend verhaal voor iedereen, ook als je niet trans bent.

Toekomstplannen

Dit jaar vindt de kampeervakantie plaats op een al bestaande camping, maar uiteindelijk droom ik wel van een eigen terrein waar ik het hele jaar door dingen kan organiseren. Maar eerst ben ik heel benieuwd hoe het deze zomer allemaal verloopt.

We starten met een weekend en een midweek en zodra deze vol is, gaan we kijken naar een verlenging. Je kunt een plekje boeken in het laatste weekend van juli of de eerste week in augustus.

Je kunt je via de website aanmelden! 

Ik denk dat de kinderen en de ouders heel veel plezier gaan hebben. En daar verheug ik me nu al op. Ik hoop dat de kinderen weggaan met het gevoel dat ze goed genoeg zijn en dat ze niet kunnen wachten tot ze weer naar de camping mogen. Dat is mijn missie.

 

*

 

Blijf op de hoogte!

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Een zwaluw in de kamer

'Straal uit dat iedereen er mag zijn. Heb aandacht voor diversiteit, reik zo een helpende hand. De ondertitel van mijn boek is niet voor niets Queer-verhalen die je omarmen.' We spreken Eveline van de Putte.

Lees verder

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden