Betrouwbare en positieve informatie over LHBTIQ+-cultuur blijkt online lastig te vinden. Daarom hebben studenten van de master Digital Design (Hogeschool van Amsterdam) een LHBTIQ+-museum in Virtual Reality gebouwd. Deze zomer hebben festival Queer Currents en Pride Amsterdam de primeur; 's werelds eerste VR-museum over queercultuur is daar te bezichtigen tot en met 4 augustus. Het museum bevat onder andere ervaringsverhalen, een expositie van Pride Photo 2022 en een virtuele canal parade.
Studenten Casper Sterrenburg, Anastasia Maimescu, Damir Ćatibović en Olico Matsjitadze van de HvA-master Digital Design maakten het digitale museum over LHBTIQ+-cultuur, in opdracht van VR-onderzoeker Mirjam Vosmeer. Voorafgaand spraken de studenten met leden van de LHBTIQ-gemeenschap van de HvA (HvA Pride), om van hen te horen waar de grootste frustraties zitten, en wat virtual reality daarin zou kunnen betekenen. Belangrijkste punt: het blijkt moeilijk om online betrouwbare én leuke informatie te vinden over queercultuur. De studenten ontwierpen daarom dit museum om die digitale plek te bieden; een verrassende combinatie van persoonlijke ervaringsverhalen, media en kunst.
Vanuit hele wereld te beleven
Bezoekers krijgen, met een VR-headset op, een rondleiding door een virtuele ruimte met verschillende exposities. Bij binnenkomst is er een muur met vlaggen van de verschillende LHBTIQ+-gemeenschappen, en een plek waar je persoonlijke ervaringsverhalen kunt bekijken en beluisteren.
De museumbezoeker leert ook meer over homorechten wereldwijd, en over gender via de virtuele 'genderbread person'. In het museum is ook een expositie te zien met werk van de Pride Photo Exhibition 2022.
Daarnaast bevat het museum een zogeheten 'Pride Experience Room'. Hier kom je terecht in een nabootsing van de Pride in Amsterdam. Je kunt in 360-graden om je heen kijken, naar grachtenpanden, bootjes en mensen die dansen op de kades. 'Dankzij deze innovatieve technologie kunnen we ervaringen zoals Pride meegeven, waar je ook bent ter wereld,' zegt Casper Sterrenburg, een van de studenten die het idee bedachten en uitwerkten.
Celebrating Diversity
Thema van het museum is 'Celebrating Diversity'. 'Het is niet de bedoeling om mensen te forceren om iets te leren', aldus Casper. 'We wilden vooral dat dit een verrassende, interactieve ervaring zou worden over de LHBTIQ+-cultuur, waar je ook nog iets nieuws van opsteekt. Ons doel is dat iedereen hier uiteindelijk zo'n eurekamoment beleeft. Dat bleek ook tijdens de gebruikerstesten: we hoorden vaak: 'O, dit wist ik nog niet.''
Reizend museum
Organisator Gijs Stork van Queer Currents raakte zo enthousiast over het VR-museum van de studenten, dat hij besloot het te tonen tijdens dit festival, dat voorafgaand en tijdens de Amsterdam Pride plaatsvindt op meerdere locaties in de stad. 'Ik vind dit project belangrijk, omdat het invulling geeft aan iets wat ontbreekt, maar waar we wel behoefte aan hebben. Een queermuseum is nodig, en dan vooral een digitale plek. Daarom tonen we dit met trots tijdens Queer Currents, want het laat de diversiteit van de queercommunity goed zien.'
VR for Diversity
De studenten van de master Digital Design ontwikkelden dit museum vanuit een opdracht van onderzoeker Mirjam Vosmeer, voor haar project VR for Diversity, en mede-onderzoeker Sky Leslie.
*
Blijf op de hoogte!