Echte acceptatie?

(...) Zit Orkun Kökçü klem tussen de ontwikkelingen in de wereld en de gelovige gemeenschap waarin hij zich bevindt en misschien ook tussen zijn eigen overtuigingen? Het is sowieso lastig uitspreken wat er in een met name vaak streng gelovige gemeenschap leeft. Zeker als je weet dat je dit wereldwijd niet kunt uiten, zonder dat iedereen over je valt. Ik moet daarbij denken aan de periode (eind jaren 80) dat ik in de kast zat. Als toen elke aanvoerder een 'One Love-aanvoerdersband' had moeten dragen, was het denk ik heel rustig geworden op het voetbalveld. Overtuigingen of opvattingen als 'god heeft dit niet zo bedoelt', 'je mag het wel zijn, maar er niet naar leven', 'het is een zonde' waren destijds in de stad waar ik woonde helemaal niet zo vreemd.

Nu anno 2022 is het zover dat als Orkun ook maar één van deze opvattingen zou delen en uit zou spreken, hij wellicht naar de reservebank mag. Alleen hoe komen we dan met hem in een eerlijk gesprek? Als wij als maatschappij eigenlijk niet willen horen wat er misschien echt bij hem leeft, zonder hem af te branden? Wat in zijn geloof belemmert hem nu precies om die band te dragen?

Ik vind het prima dat hij die band niet droeg

Natuurlijk was het voor de hele LHBTIQ+-gemeenschap fijn geweest als hij, zeker in de voetbalwereld, met het dragen van de One-Love aanvoerdersband zou laten zien dat hij de LHBTIQ+-gemeenschap steunt. Zichtbaarheid is namelijk wel degelijk een stap richting acceptatie. Onbekend maakt nog steeds onbemind. Als LHBTIQ+-mensen niet bestaan, dan hoef je je mensbeeld immers ook niet aan te passen.

Alleen Orkun Kökçü is inderdaad voor nu (nog) niet de persoon om de band te dragen. Ergens voelt hij een onverenigbare tegenstelling tussen zijn geloof en het steunen van de LHBTIQ+-gemeenschap door middel van die One Love-aanvoerdersband. Misschien blijft dat zo, misschien verandert dat ooit. Alleen ik geloof dat je met afdwingen

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Remember the Future

In een tijd waarin we voelen dat onze rechten steeds zwaarder onder druk komen te staan, is het belangrijker dan ooit om als gemeenschap met elkaar te verbinden en stevig naast elkaar te staan.

Lees verder

Vers leesvoer

Tien literaire auteurs schreven korte verhalen rond de thema's liefde, romantiek en vrijheid vanuit queerperspectief en Mashall van Basten Batenburg schreef een verhaal over twee mama's en een kindje. 

Lees verder

Ik val niet, ik dans

Hanna van Vliet speelt de hoofdrol in de nieuwe dramaserie van KRO-NCRV die vanaf nu te zien is. Daarnaast gaat ze het gesprek aan met vijf vrouwen over de impact van kanker op hun leven.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden