'The Process of Change'

Fleur Pierets (schrijfster, mensenrechtenactivist) en Alejandra Ortiz (schrijfster, trans vluchtelinge) hebben op vrijdag 31 maar de Pride Photo Tentoonstelling 2023 geopend, op de IJpromenade in Amsterdam. Dit was ook de start van de landelijke tour van deze LHBTQIA+ foto expositie. Na Amsterdam (tot 28 april) zal Pride Photo Tentoonstelling 2023 tot eind dit jaar in alle twaalf provincies in Nederland te zien zijn. Zo zullen de foto's ook geëxposeerd worden in o.a. Enschede, Groningen en Goes. Thema dit jaar is 'The Process of Change', waarmee de organisatie wil laten zien hoe het de LHBTQIA+ gemeenschap wereldwijd telkens weer lukt om, met creativiteit, vechtlust en veerkracht, haar bestaansrecht te bevestigen.

Winnaars Pride Photo Award 2023

De tentoonstelling, bestaande uit twintig grote panelen, toont naast de bekroonde foto's, verschillende urgente, verrassende en mooie beeldverhalen die de bezoekers aan het denken zullen zetten over  seksuele- en genderdiversiteit. Pride Photo ontving dit jaar vanuit de hele wereld ruim 5600 inzendingen voor de internationale fotowedstrijd. Twee keer zoveel als vorig jaar. De jury, bestaande uit Yushi Li, Tanya Habjouqa, Samira Damato, Marijn Kuijper en Sabelo Mlangeni, selecteerde twee winnaars. Ky & Kysaan van de uit Ohio afkomstig fotograaf Ky Smiley (20) won de Pride Photo Award 2023 in de categorie Single Image. De Venezolaanse fotograaf Andrés Pérez (29) werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie Series met zijn reeks Dead Family.

Foto's bovenin: A dream of Osiris - Dead Family, Pérez  & Latidoamerica - Javier Arcenillas

Inspirerende en ontroerende foto's

Gastcurator Samira Damato heeft binnen het thema 'The Process of Change' een divers pallet aanvullende beeldverhalen geselecteerd: 'Bij het samenstellen van de tentoonstelling heb ik geprobeerd om de gemeenschappelijke ambitie van de jury van dit jaar tot uitdrukking te brengen - we wilden verhalen laten zien die tegelijkertijd veerkracht en kwetsbaarheid uitdrukken. De tentoonstelling laat een diverse verzameling verhalen zien, die de dringende noodzaak van LHBTQIA+- mensenrechten naar voren brengen. Ik hoop dat deze tentoonstelling bijdraagt aan de acceptatie van de gemeenschap en voor compassie zorgt voor de zeer reële problemen waarmee veel LHBTQIA+-personen wereldwijd te maken hebben.'

Pride Photo directeur Hein-Jan Keijzer is erg blij met de tentoonstelling. 'Ik denk dat we er in geslaagd zijn weer een laagdrempelige tentoonstelling neer te zetten. Prachtige, inspirerende en ontroerende foto's, die ons laten zien hoe de LHBTQIA+ gemeenschap wereldwijd voortdurend bezig is nieuwe wegen en vormen om diversiteit te uiten en het bestaansrecht te vieren. Verhalen die hopelijk weer heel veel bezoekers zullen aanzetten om na te denken over seksuele- en genderdiversiteit.'

Meer info en alle locaties vind je op de website van Pride Photo.

Stichting Pride Photo Award is een Nederlandse organisatie, opgericht in 2010, die tot doel heeft om de acceptatie van LHBTQIA+ personen, en seksuele- en genderdiversiteit in de samenleving te bevorderen. Dit doen we met het tonen van foto's, die verhalen vertellen over de positie van de wereldwijde LHBTQIA+ gemeenschap. De foto's worden geselecteerd uit de inzendingen voor de internationale fotowedstrijd die Stichting Pride Photo Award jaarlijks organiseert. Zo hoopt Stichting Pride Photo Award op een toegankelijke manier veel mensen te bereiken van diverse leeftijden, opleidingsniveaus, culturele achtergronden, herkomst en met uiteenlopende opvattingen.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Kerstwensen

Lichtjes, mooi gedekte tafels, cadeautjes onder de boom? Kerst betekent voor iedereen iets anders. Van gezelligheid, warmte en verbinding tot juist eenzaamheid. Wij vroegen onze lezers: Wat is jouw kerstwens?

Lees verder

Een zwaluw in de kamer

'Straal uit dat iedereen er mag zijn. Heb aandacht voor diversiteit, reik zo een helpende hand. De ondertitel van mijn boek is niet voor niets Queer-verhalen die je omarmen.' We spreken Eveline van de Putte.

Lees verder

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden