Zon in de nacht

Wat als je hele leven een toneelstuk is? Bijna tien jaar na de dood van haar opa komt Anne Vaandrager erachter dat hij een homoman was in een heterohuwelijk en overleden is aan aids.

In Zon in de nacht onderzoekt ze de impact die het dubbelleven van haar opa en het zwijgen hierover op de hele familie heeft gehad. Kan ze haar vader bewegen om er met haar over te praten en losbreken van de schaamte die overgedragen is van generatie op generatie?

Aan de hand van interviews, archiefmateriaal en fictieve scènes - gespeeld door Eelco Smits, Nazmiye Oral en Diron Sterk - doet Anne Vaandrager een poging haar familiegeschiedenis opnieuw vorm te geven. Zo ontrafelt ze een familieverhaal dat over schaamte, het onvermogen om met elkaar te praten, en haar eigen identiteit gaat. Zon in de nacht is een gestileerd, onderzoekend en confronterend experiment op de grens van documentaire en fictie.

 

Anne Vaandrager (1989) is opgeleid als productontwerper aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Haar werk centreert zich rond het doorbreken van sociale normen. Eerder maakte zij de korte fictiefilm Nesteltherapie (2019) waarin ze de positie van vrouwen en de beschouwing van de baarmoeder als publiek domein adresseert. Als maker wil ze de grenzen van film verder blijven onderzoeken in toekomstige projecten.

De documentaire is geproduceerd door Blackframe in coproductie met de VPRO en kwam tot stand met steun van het NPO-fonds. Het project is voortgekomen uit de IDFAcademy en NPO-fonds Workshop 2020.

 

2Doc Kort: Zon in de nacht (28 min), woensdag 17 mei, 22.50 uur, VPRO, NPO 2.
Vanaf vandaag, zondag 14 mei, op NPO Start. 2Doc.nl/zonindenacht

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Partner dreigt met breuk

'Mijn huidige partner bekende gisteren dat ze overweegt om de relatie met mij te beëindigen. Het voelde als een donderslag bij heldere hemel. Wat zou jij doen?'

Lees verder

Torch Song

Een excentrieke zangeres bezoekt haar halfbroer en zet zijn leven op zijn kop als ze een onverwachte muze vindt in zijn vriendin. 'Het queerdrama laat zien hoe het vreemde en onbekende ons leven kan opschudden.'

Lees verder

Wat als

Claudia de Breij maakte een voorstelling over aardig zijn en aardig gevonden worden. Over overprikkeld zijn of gewoon eindelijk eens jezelf durven zijn. Over periodieke onthouding, zielige dictators en, wat als...

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden