Trouwen in Estland

Afgelopen week heeft het parlement van Estland een wet aangenomen die het voor mensen van hetzelfde geslacht mogelijk maakt om met elkaar te trouwen. Weer een land om aan de lijst toe te voegen, het is ook nog eens het eerste Baltische land en de eerste voormalige Sovjetstaat waar het 'homohuwelijk' wordt ingevoerd. De wet zal gelden vanaf 1 januari 2024.

De wet is een uitbreiding van de bestaande regelgeving over geregistreerd partnerschap – dit was al toegestaan – en de erkenning van huwelijken die in het buitenland zijn aangegaan. De nieuwe wet maakt het straks mogelijk voor stellen van hetzelfde geslacht om ook te trouwen en kinderen te adopteren.

Premier Kaja Kallas, die met haar liberale coalitie sterk pro-Europa is, vindt dat het huwelijk en de liefde gepromoot moeten worden. 'We hebben ons enorm ontwikkeld in de afgelopen 30 jaar, nadat we ons hebben bevrijd van de Sovjetbezetting. We zijn gelijken onder de landen die dezelfde waarden delen.' (Reuters)

In Estland neemt de acceptatie van LHBTQ-personen toe. Op dit moment is 53 procent van de bevolking voorstander van deze openstelling van het huwelijk, in 2012 was dat nog maar 34 procent. De wet werd aangenomen met een duidelijke meerderheid in het parlement.

In de buurtlanden Litouwen en Letland zijn wetten in de maak die het geregristreerd partnerschap of huwelijk openstellen voor mensen van hetzelfde geslacht, maar die wetten komen vooralsnog niet door de parlementen.

Eerder deze maand, van 6 tot 11 juni, vierden de drie landen wel samen Pride: de Baltic Pride werd gehouden in de Estlandse hoofdstad Tallinn. Aan de Pride March deden ruim 7000 mensen mee.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Kerstwensen

Lichtjes, mooi gedekte tafels, cadeautjes onder de boom? Kerst betekent voor iedereen iets anders. Van gezelligheid, warmte en verbinding tot juist eenzaamheid. Wij vroegen onze lezers: Wat is jouw kerstwens?

Lees verder

Een zwaluw in de kamer

'Straal uit dat iedereen er mag zijn. Heb aandacht voor diversiteit, reik zo een helpende hand. De ondertitel van mijn boek is niet voor niets Queer-verhalen die je omarmen.' We spreken Eveline van de Putte.

Lees verder

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden