Bureau Gelijke Behandeling

Dat mensen uit de LHBTIQ+-gemeenschap vaker dan gemiddeld gediscrimineerd worden, is geen geheim. Voel jij je gediscrimineerd en heb je hulp nodig of twijfel je of het onder discriminatie valt? Neem contact op met een antidiscriminatiebureau, is het advies van Marloes Huijsen. Zij is sinds 2021 directeur van Stichting Bureau Gelijke Behandeling Flevoland. In een gesprek vertelt Marloes over wat Bureau Gelijke Behandeling of een ander antidiscriminatiebureau voor je kan doen. En wat kun je zelf doen als je te maken hebt met discriminatie?

Het is zonnig weer en ik zit met de laptop lekker buiten. Als ik Marloes via Zoom spreekt, stelt ze zich al snel voor met haar pronouns (she/her). En ze vertelt dat ze hetero en cisgender is. Ik moet even schakelen, want ook al schrijf ik voor Zij aan Zij, in mijn omgeving is zo'n introductie niet standaard. Ik vind het mooi dat iemand die eigenlijk in 'het standaard hokje' valt zo betrokken is. Als ik vraag naar haar motivatie zegt Marloes: 'Ik kan slecht tegen onrechtvaardigheid. Ik heb culturele antropologie gestudeerd en criminologie. Ik was daar vooral geïnteresseerd in hoe de grote groep en minderheidsgroepen met elkaar door een deur kunnen.'

Marloes is bij Stichting Bureau Gelijke Behandeling Flevoland begonnen als projectmedewerker. Inmiddels is ze directeur en zet ze zich alweer 10 jaar in voor gelijke kansen voor iedereen. Marloes vertelt: 'Als projectmedewerker begon ik specifiek op het gebied van LHBTI+-beleid.'

Wat doet een antidiscriminatiebureau?

In Nederland zijn er meerdere bureaus verdeeld over het land die eenzelfde soort functie hebben in hun regio. Ze werken samen met elkaar en met de politie en het Openbaar Ministerie. Met het regionale Rapport Discriminatieklimaat 2023 [pdf] in gedachten heb ik wat vragen. Zo is in het rapport van Bureau Gelijke Behandeling te lezen dat nog lang niet iedereen weet dat het bureau bestaat en wat ze doen. De eerste vraag is daarom heel eenvoudig: Wat doet Bureau Gelijke Behandeling?

Marloes vertelt: 'We zijn een bureau waar mensen terecht kunnen met hun vragen en hulp en ondersteuning krijgen bij discriminatie ervaringen. In geval van nood moet je natuurlijk meteen de politie bellen. Je bent daarbij niet verplicht tot aangifte doen. Maar in ander gevallen kun je dus contact opnemen met het antidiscriminatiebureau in jouw regio. Het gaat bij discriminatie om ervaringen op alle mogelijke gronden die In de wet bepaald zijn: herkomst, handicap, leeftijd, geslacht, maar ook seksuele gerichtheid, seksuele geaardheid en gender. Iedereen kan bij ons terecht.'

Een antidiscriminatiebureau doet sowieso niets zonder jouw toestemming. Je kunt ook gewoon advies vragen over hoe je met een bepaalde situatie kunt omgaan. Antidiscriminatiebureaus helpen ook bij het eventueel in gesprek gaan met diegene die je gediscrimineerd heeft. Terwijl Marloes vertelt, komt er bij mij een vraag op: 'Wat als je niet zeker weet of iets discriminatie is?' Marloes antwoord resoluut: 'Bij twijfel altijd contact opnemen met ons.'

Marloes benadrukt dat er heel veel manieren zijn waarop ze mensen helpen. Ook als je graag zelf dingen wil oppakken, maar net even wat extra tips en tools wil. Zo kan een antidiscriminatiebureau je helpen als je het gevoel hebt dat je op je werk wordt gediscrimineerd. Met tips zonder dat je meteen een officiële klacht indient of een klachtenprocedure tegen je leidinggevende of collega start. Marloes: 'Soms is het gewoon al heel waardevol om je verhaal te vertellen. Zonder oordeel, gewoon dat iemand je verhaal echt serieus neemt.' 

Voor werkgevers en werknemers

Marloes vervolgt: 'Samen met de melder kijken we wat de beste stappen zijn om ofwel het probleem te verhelpen, ofwel in gesprek te gaan met de veroorzaker. Met als doel om naar een oplossing toe te gaan. Natuurlijk kunnen organisaties en gemeentes ook bij ons terecht. We kunnen bijvoorbeeld meedenken en adviseren als een collega of medewerker zich gediscrimineerd voelt. Of als een organisatie een vacature wil uitzetten en heel erg bezig is met diversiteit en inclusiviteit. Dan willen ze even een check of de tekst goed is. Of het aan de wettelijke voorwaarden voldoet en ze zo niemand buitensluiten.'

Op de foto, boven: Jeanette, Marloes en Teunis van Bureau Gelijke Behandeling Flevoland. Onder: Coming Out Day 2022 in Lelystad: Vlag gehesen door wethouder Sjaak Kruis en Mark Gaertner, bestuurslid bij SV Batavia '90, samen met medewerkers van Bureau Gelijke Behandeling Flevoland.

Meten, helpen en preventie

Er is een hele lijst met dingen die Marloes zo opnoemt over wat Bureau Gelijke Behandeling Flevoland en andere discriminatiebureaus allemaal doen. Zo vertelt ze dat de bureaus regionale onderzoeken laten uitvoeren zodat ze cijfers hebben over discriminatie.

Ik heb als voorbereiding een onderzoeksrapport (2023) gelezen en zag daarin dat in Provincie Flevoland discriminatie op basis van leeftijd, huidskleur en geslacht het meest wordt ervaren. Als ik later lees over welke vorm van discriminatie het meest voorkomt, staat seksuele gerichtheid ineens ook in de top 3. Ik vraag Marloes hoe dit kan en zij geeft aan dat dit mogelijk komt door beperkingen in het bereik van het ervaringsonderzoek. Ook in de meldcijfers, dus dat waar daadwerkelijk melding of aangifte van is gedaan, komt discriminatie op grond van seksuele gerichtheid echter frequent naar voren. Zo blijkt uit de meldcijfers voor Flevoland dat discriminatie op basis van seksuele gerichtheid de laatste jaren op plek 2 staat.

Het werk betstaat niet alleen uit meten en ter plekke helpen. Antidiscriminatiebureaus doen ook mee aan diverse preventieprojecten, zoals Lelystad Regenboogstad. Ze kijken naar wat er in de samenleving nodig is en wat er nodig is voor het voorkomen van discriminatie.

Als laatste vraag ik Marloes: Wat maakt jou blij in je werk? Dan komt naar voren waar het om draait: 'Bij Bureau Gelijke Behandeling Flevoland vinden mensen een plek waar ze zichzelf kunnen zijn. Waar ze zich laten zien en niet veroordeeld worden. Dat jezelf mogen zijn nog niet overal in de wereld vanzelfsprekend is, is jammer.'

Het is mij duidelijk dat, met al het werk dat de bureaus verrichtten, ze steentje voor steentje bijdragen aan een gelijke behandeling voor iedereen.

Zelf te maken met discriminatie?

In noodgevallen moet je altijd de politie bellen. Heb je te maken met discriminatie of twijfel je of iets onder discriminatie valt: neem contact op. Samengevat biedt een antidiscriminatiebureau voor burgers:

  • Een luisterend oor bij discriminatie.
  • Een plek om discriminatie te melden.
  • Desgewenst advies/tips voor omgaan met discriminatie.
  • Ondersteuning van discriminatie ten behoeve van een oplossing.
  • Hulp bij het doen van aangifte.

Daarbij behandelen ze alle meldingen vertrouwelijk. Delen ze geen persoonsgegevens met derden en ondernemen ze dus geen stappen zonder overleg met de melder.

Kijk voor de contactgegevens van een antidiscriminatiebureau in jouw regio op de website van discriminatie.nl.

 

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Kerstwensen

Lichtjes, mooi gedekte tafels, cadeautjes onder de boom? Kerst betekent voor iedereen iets anders. Van gezelligheid, warmte en verbinding tot juist eenzaamheid. Wij vroegen onze lezers: Wat is jouw kerstwens?

Lees verder

Een zwaluw in de kamer

'Straal uit dat iedereen er mag zijn. Heb aandacht voor diversiteit, reik zo een helpende hand. De ondertitel van mijn boek is niet voor niets Queer-verhalen die je omarmen.' We spreken Eveline van de Putte.

Lees verder

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden