Janneke Bosman is personal coach in geaardheid en coming-out, daarnaast begeleidt zij in thema's zoals carrière en burn-out, liefde & relatie, en eetproblematiek. Zij schreef eerder het boek Van Boulimia naar Coming-Out. Meer informatie: www.jannekebosman.nl
Janneke deelt met ons het wel en wee van haar roze gezin. Samen met haar vriendin en hun dochtertje maakt ze van alles mee, ook op het gebied van gay.
Hoe werkt dat nu, zo'n roze gezin? Da's toch eigenlijk gewoon hetzelfde inmiddels als ieder ander gezin? Want tsja, tegenwoordig is een 'normaal' gezin eerder uitzondering dan regel, met alle vormen van ouderschap en samenwonen die we nu kennen. Natuurlijk is een roze gezin ook helemaal hetzelfde! En ergens juist ook weer helemaal niet. Want als je erin duikt, dan zie je tal van situaties die toch nét even helemaal anders zijn…
Neem nou de roze papierwinkel. Wat dat is? Ik zal het uitleggen.
Wanneer je wilt beginnen aan een roze gezin, op die fijne mooie roze wolk, en soms ook zware donkere donderwolk, want laten we wel realistisch zijn, dan heeft dat wat voeten in de aarde. Bij heterostellen is het uiteraard net ietsje gemakkelijker, maar de obstakels houden ons niet tegen.
Als je eenmaal begint aan een kleintje erbij, dan komt daar ook een roze administratie bij kijken. Goed om dat uit te pluizen van tevoren. Kies je voor geregistreerd partnerschap? Voor trouwen? Of voor adoptie? De eerste twee opties, geregistreerd partnerschap en trouwen, garanderen helaas niet dat de meemoeder, de moeder naast de biologische moeder, in alle landen ook echt gezien wordt als de officiële moeder. Misschien heb je het wel gelezen laatst: In Italië waren in een keer een aantal meemoeders geen officiële mama meer van hun kind. 'Dat lijkt me echt zó erg', zei mijn vriendin tegen me, wat ik me ook helemaal kan voorstellen. Je eigen kind dat ineens niet meer officieel je kind is.
Wij hebben een lange tijd geleden gekozen voor het adoptieproces. Want met geregistreerd partnerschap of trouwen, is mijn vriendin misschien wel officieel moeder in Nederland, maar zeker niet in alle landen. Mochten we in dat geval
Lees meer