Transtoegankelijk

Sinds dit jaar is er een hulpverleningsplatform voor transgender mensen met een licht verstandelijke beperking. Wij spraken Jessica Maes, de zeer doelgerichte initiatiefnemer van het platform. Ze laat ons graag weten wat het platform voor zowel hulpverleners als trans personen met een licht verstandelijke beperking biedt.

Jessica Maes

Via LinkedIn kreeg ik een berichtje van Jessica Maes. Met haar profiel trekt ze direct mijn aandacht. Ze is orthopedagoog en regiebehandelaar bij een organisatie die mensen met ernstige (verstandelijke) beperkingen en complexe gedrags- en/of psychiatrische problemen helpt. Daarnaast is ze auteur van het boek Mannenpakken / Vrouwenhakken. Dat boek is echter niet waar ze graag de aandacht voor vraagt. De aandacht? Die vestigt zij het liefst op het nieuwe hulpverleningsplatform Transtoegankelijk.

Ze heeft jaren ervaring in het ondersteunen van personen met een licht verstandelijke beperking in hun gendertransitie. Daarbij ziet ze haar lesbisch zijn als voordeel, omdat ze net als de mensen die ze helpt deel uitmaakt van de regenboogcommunity. Jessica: 'Hierdoor is er een stukje herkenning. Als lid van de regenboogcommunity weet je dat we voor uitdagingen staan. Mensen met een verstandelijke beperking hebben omwille van hun beperking ook te maken met uitdagingen. Een persoon uit de regenboogcommunity met een verstandelijke beperking kan dus meer uitdagingen hebben. Ik hoor vaak: 'Pff dat is zo ingewikkeld. Hier beginnen we niet aan.' En dat wil ik nou net wel gaan doen.'

Wat het platform Transtoeganglijk biedt

Hoezeer ik ook probeer om wat meer van Jessica en haar motivatie te ontdekken, haar focus helder: Transtoegankelijk. Jessica: 'Het platform biedt ten eerste uniek materiaal voor hulpverleners die op wat voor manier dan ook te maken hebben met transgender zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Eveneens is er informatie over de transgenderthematiek en de organisatie van de transgender zorg in Nederland. Handig voor mensen die niet in deze zorg werken. Het kan soms complex zijn om hier je weg in te vinden. Heb je nog ondersteuning nodig in het vinden van een weg binnen de genderzorg? Dan is er de sociale kaart. Op deze kaart staan allemaal hulpverleners en ervaringsdeskundige die kunnen ondersteunen in de gendertransitie.'

Jessica: 'Transtoegankelijk gaat voor de verdieping. Deze verdieping bieden we aan middels de podcast Transtoegankelijk en de geaccrediteerde cursus Ondersteunen van transgender personen met een extra ondersteuningsvraag.'

Er is een speciale cursus verkrijgbaar waarin je als hulpverlener basiskennis krijgt over de transgender thematiek (genderdysforie) en de sociale, juridische en medische gendertransitie. Daarbij ontvang je informatie over genderbevestigende hormoonbehandelingen en operaties. Na het volgen van deze cursus kan een hulpverlener gendersensitief hulpverlenen en een transgender persoon zich veilig laten voelen. Dit, zodat diegene zich tot het volle potentieel kan ontwikkelen.

'Met de cursus leer je adequaat de rol van begeleider binnen verschillende gendertransities op je te nemen en in de cursus is er een bespreking van een casus tijdens een intervisie.'

Het unieke is dat de cursus samengesteld is door Jessica Maes vanuit alle ervaring en kennis die ze in het vakgebied opdeed. Voor verschillende beroepsgroepen is deze cursus geaccrediteerd. Bekende organisaties zoals COC Nederland, Movisie en de Radboud universiteit hebben ondertussen al scholing gehad van Jessica Maes. 

Voor transgender personen met een licht verstandelijke beperking

Jessica: 'Het platform is niet allen voor hulpverleners. Transgender personen met een lichtverstandelijke beperking kunnen met begeleiding van hun ouders of begeleiders net zo goed een kijkje nemen op de website. Op de website staan allemaal informatieboekjes. Zo is er een boekje met algemene informatie en wordt er gewerkt aan een boekje waarin men de wijziging van je naam en sekse op je paspoort toegankelijk uitlegt.'

Het is een terecht punt dat het platform even goed voor de cliënten zelf interessant is: Je kunt op het platform bijvoorbeeld podcasts beluisteren en in de agenda zie je wanneer er leuke activiteiten voor transgender personen met een licht verstandelijke beperking (LVB) zijn. Zo is er op 16 september bij zorgorganisatie Cello in Zaltbommel de ontmoetingsbijeenkomst Transcafe LVB. Deze bijeenkomst, georganiseerd door Transvisie, is er voor transgender en non-binaire personen met een LVB.

Wat maakt platform Transtoegankelijk zo belangrijk?

Jessica: 'Transgender zorg is complex en voor mensen met een licht verstandelijke beperking is het moeilijk te bevatten. Dit maakt het tot een dubbele uitdaging. Het is al lastig en dat je zo vertalen zodat ze begrijpen wat iets inhoudt. Zo is bijvoorbeeld het uitleggen van de aspecten van de medische transitie een uitdaging.

Transgender personen met een licht verstandelijke beperking die nu meer en meer zichtbaar worden zijn pioniers. En deze pioniers zijn ontzettend sterke mensen. Ze werden weinig tot niet gehoord en hebben daardoor veel meegemaakt en moeten doorstaan alleen al door wie ze zijn. Deze pioniers geven aan hoe belangrijk is dat er geluisterd wordt naar transgender personen met een licht verstandelijke beperking. Dit doen we als community. Het is een taak van ons allemaal.  

Daarom is het platform belangrijk. Niet alleen de GGZ moet weten hoe je hiermee moet omgaan. Dit geldt net zo goed voor begeleiders, psychologen en orthopedagogen. Het hele team dus dat om de mensen heen staat.

Een transitie kan heel heftig zijn, je hebt het medische traject met een hormonale behandeling en/of operatieve ingreep , het sociale traject waarbij iemand gaat leven zoals deze zich voelt en juridische traject. Het traject houdt niet op. Wat transgender mensen met een licht verstandelijk beperking willen, net zoals iedereen, is een respectvolle en gelijkwaardige behandeling. Ze voelen zich nu nog vaak niet gezien en gehoord. Ten eerste is er in hun omgeving vaak nog maatschappelijk onbegrip en daarbij is het extra lastig dat het voor hen vaak moeilijk is om alles te begrijpen.'

Transgender zorg in de toekomst

Toch is Jessica positief over de transgender zorg. 'Als je ziet hoe het vroeger ging en hoe het nu is dan is er echt wel wat veranderd.' Terwijl ik mijn twijfels uit over of het ooit goed komt met hoe de maatschappij soms reageert, is Jessica blijvend optimistisch. Dit maakt haar direct de juiste persoon om te helpen. Zodat ook de groep transgender personen met een licht verstandelijk beperking vertrouwen houdt in de wereld waarin we leven.

www.transtoegankelijk.nl

 

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder

EU: Verbied conversie therapie

'Dit is een kans voor onze gemeenschap, vrienden, familie en allies om onze stemmen te gebruiken voor de veiligheid en het welzijn van alle LGBTIQA+ burgers in de EU.' Teken ook tegen conversie therapie.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden