Censuur of acceptatie?

Eind vorig jaar kwam Solace uit: Een boek met intieme portretten van de queer Chinese jeugd. Een boek dat niet verkrijgbaar [Volkskrant] is in China. Want homoseksualiteit is dan wel niet verboden in China, door de overheid en de oudere generatie is het nog lang niet geaccepteerd. Hoe staat het met het LHBTIQ+ klimaat in China? We zochten het uit.

De wettelijke situatie

Als je kijkt naar de gegevens van Equaldex dan zie je dat er in China nog veel verbeteringen mogelijk zijn. Zo is er sprake van door de overheid afgedwongen censuur, mag een stel van gelijk geslacht geen kinderen adopteren, is conversietherapie niet verboden, worden mensen die zich identificeren als non-binair niet wettelijk erkend en mag iemand die gay is geen bloed doneren. Daarnaast ben je, afhankelijk van de regio, niet wettelijk beschermt tegen discriminatie in het algemeen en/of discriminatie bij het verkrijgen en behouden van een baan of een huis.

De geschiedenis

In de database van de ILGA staat dat de vroegste wettelijke bepalingen die seksuele handelingen tussen mannen verbieden in China zijn terug te voeren op de Jiajing-regering van de Ming-dynastie (1522-1567). Voor man/man penetratie stond 100 slagen met zware bamboe. Het jaar 1997 wordt door sommigen gezien als het jaar waarin seks met iemand van het gelijke geslacht niet meer strafbaar was. Hoewel anderen 2006 aanhouden, omdat er tussen 1975 en 2006 een afzonderlijke administratieve verordening inzake de openbare orde van kracht was die gebruikt kon worden om  homomannen die consensuele seks hadden daarom toch te arresteren. Relatief gezien

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Kerstwensen

Lichtjes, mooi gedekte tafels, cadeautjes onder de boom? Kerst betekent voor iedereen iets anders. Van gezelligheid, warmte en verbinding tot juist eenzaamheid. Wij vroegen onze lezers: Wat is jouw kerstwens?

Lees verder

Een zwaluw in de kamer

'Straal uit dat iedereen er mag zijn. Heb aandacht voor diversiteit, reik zo een helpende hand. De ondertitel van mijn boek is niet voor niets Queer-verhalen die je omarmen.' We spreken Eveline van de Putte.

Lees verder

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden