Vers leesvoer

Er verschenen weer mooie, bijzondere en inspirerende boeken: Tijd voor een bezoek aan de boekwinkel. Combineer het Utrecht Queer Culture Festival (begint op 6 oktober) met een bezoek aan Savannah Bay, waar in dat kader ook verschillende evenementen worden georganiseerd.

Zo is er op donderdag 12 oktober een avond in de winkel over de geschiedenis van feminist/queer spaces in Utrecht en daarbuiten. Centraal staat het belang van verhalen versus officiële geschiedschrijving: 'Tussen toevluchtsoord en verzet: Verhalen van de queer stad' - meer info vind je hier.

Ondertussen lichten we een paar nieuwe boeken voor je uit, check ook altijd de encyclopedie en onze boekenrubriek voor tips! Heb je een mooi 'queer'-boek gelezen? Laat het ons weten! Stuur een mailtje naar redactie@zijaanzij.nl.

 

De Verboden Duinen, Uitgeverij Leopold

Een bijzonder boek over ongelijke kansen, een unieke vriendschap en een ontluikende eerste liefde tussen twee meisjes: De Verboden Duinen gaat over Mila, een veerkrachtig meisje in moeilijke omstandigheden. Als mantelzorger voor haar moeder loopt ze thuis tegen problemen aan, maar ook haar beste vriendin Eline heeft het niet makkelijk. Samen bedenken ze een plan om ervoor te zorgen dat Eline tóch over kan gaan. Visser baseerde het verhaal op haar ervaringen als psycholoog en onderzoeker in een traumakliniek en andere zorginstellingen.

De zware thema's worden in het boek verteld door de twee hoofdpersonen zélf, op eigenzinnige wijze. Vorm en inhoud gaan daarbij naadloos samen. De droogkomische logboektekeningen die Mila maakt, verdwijnen naarmate de situaties van de hoofdpersonen moeilijker worden, want zoals Mila schrijft: 'tekeningen zijn voor kinderen.' Gelukkig maken Eline en Mila samen Briljante Plannen om dingen te doen die niet mogen maar wel moéten. Desnoods dwars tegen alle volwassenen in.

'Had dit boek in mijn jeugd al bestaan, dan was ik meermaals naar de bibliotheek gehold om het nog eens te lenen. En nog eens. En nog eens. Ik heb hard gelachen en pijn gevoeld, zoals in het echte leven.'- Lisa Weeda, winnaar Bronzen Uil & Shortlist Libris Literatuur Prijs 2022

De Verboden Duinen werd geschreven door Marjolein Visser (1989). Zij werkte eerder als psycholoog en onderzoeker voor een traumakliniek en onderzoeks- en hulporganisaties. Nu schrijft ze proza en non-fictie. Ze won Writing for Success, de Pax Duif en de VPRO Bagagedrager en was tweemaal finalist van Write Now!. Haar debuutroman Restmens verscheen in 2020 bij Uitgeverij Podium en ontving lovende kritieken. De Verboden Duinen is haar eerste kinderboek.

 

Mateloos verlangen, Uitgeverij Podium.

Meer dan 100 verschillende gedichten over diversiteit, speciaal geschreven voor deze urgente uitgave door ervaren en onervaren, bekende en onbekende schrijvers met een speciale band met het onderwerp. Allemaal vieren ze de liefde, omarmen ze elkaar op zoek naar erkenning, vrijheid en verbinding in onze hedendaagse samenleving.

Splinter Chabot schreef een speciaal voorwoord 'Voor wie nog zoekt. Voor wie wel al heeft gevonden maar voor wie nog een maatje nodig heeft. Kortom, voor iedereen die de liefde wil vieren en mateloos wil verlangen'.

Met medewerking van o.a. Dolly Bellefleur, Abdelkader Benali, Gershwin Bonevacia, Babeth Fonchie Fotchind, Johan Fretz, Jurre Geluk, Eva Gerlach, Valentijn Hoogenkamp, Falun Ellie Koos, Anne Vegter en Rik van de Westelaken.

 

Radeloze helden, uitgeverij Atlas Contact

Na jaren te hebben geschreven over de verbeelding van vrouwen in de cultuurgeschiedenis, besloot Maaike Meijer de literatuur, films en series van mannelijke makers en dito hoofdpersonages een nieuwe kans te geven. En wat ze daar vond, verraste haar: het wemelt er van de geschiedenissen die een uitgesproken antiheld tot onderwerp hebben, die haaks staat op het gangbare maatschappelijke mannelijkheidsbeeld. Meijer beschouwt deze verhalen niet als universeel, maar specifiek als mannenverhalen, en opent nieuwe vensters op ‘het mannenvraagstuk’. Ze herleest onder meer Melville, Wolkers, Te Gussinklo, Hermans en Houellebecq, kijkt naar Casablanca, The Power of The Dog, Dolor y Gloria, The Big Lebowski, One Flew Over the Cuckoo’s Nest, en naar tv-series als Borgen en The Queens’ Gambit. Ze herschrijft freudiaanse verhalen over castratieangst en penisnijd, onderzoekt haar eigen relatie tot genderfluïditeit, beschrijft de mannelijkheid in zichzelf en beschouwt het mannelijk lijden met een even kritische als empathische blik.

Radeloze helden werd geschreven door Maaike Meijer (1949), emeritus hoogleraar Genderstudies, biograaf en publicist. Zij schreef over literatuur, populaire cultuur, feminisme en gendertheorie.

 

Een doodgewone dag

 Een persoonlijk, ontroerend en hilarisch coming-of-age verhaal, een unieke gelegenheid om kennis te maken met de ervaringen van non-binaire personen. Verschijnt 3 oktober bij uitgeverij Manteau.

Stap in de wereld van Jan Wallyn, een jonge creatieve Brusselaar, en hun zoektocht naar (gender)identiteit. Dit bijzondere boek biedt een diepgaande en emotionele inkijk in de ervaringen, gedachten en gevoelens van de auteur tijdens hun reis naar zelfontdekking en zelfacceptatie als non-binair persoon.

Jan beschrijft twaalf dagen die bepalend zijn geweest in hun leven. Hilarische taferelen in een cosmeticawinkel waar die werkte, intense ontmoetingen met mensen uit de queercommunity, nachtelijke gesprekken met hun moeder en helaas ook heel wat queerfobische ervaringen.

De auteur bekijkt het leven met heel wat humor en sarcasme, maar al lezend kom je steeds dichterbij hun innerlijke strijd en eenzaamheid. Jan droomt van een doodgewone dag, maar dat is hun in deze maatschappij voorlopig nog niet gegund.

 

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Partner dreigt met breuk

'Mijn huidige partner bekende gisteren dat ze overweegt om de relatie met mij te beëindigen. Het voelde als een donderslag bij heldere hemel. Wat zou jij doen?'

Lees verder

Torch Song

Een excentrieke zangeres bezoekt haar halfbroer en zet zijn leven op zijn kop als ze een onverwachte muze vindt in zijn vriendin. 'Het queerdrama laat zien hoe het vreemde en onbekende ons leven kan opschudden.'

Lees verder

Wat als

Claudia de Breij maakte een voorstelling over aardig zijn en aardig gevonden worden. Over overprikkeld zijn of gewoon eindelijk eens jezelf durven zijn. Over periodieke onthouding, zielige dictators en, wat als...

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden