Queer films & series

Tijdens de donkere dagen voor kerst en oud & nieuw lekker met een warm dekentje op de bank voor de tv of ontspannen in een zachte bioscoopstoel? Er is genoeg te zien. We hebben een overzicht gemaakt met heerlijk queer kijkplezier voor deze laatste weken van 2023 en januari 2024.

Voor de buis

Ouderwets gezellig tv kijken, maar dan met queer tintje? Kijk dan eens naar de serie Blozende oortjes. De serie telt zes afleveringen en is sinds 15 november te zien. Kijken kan woensdag om 20.20 op NPO3 of kijk alle afleveringen terug via NPO start. De laatste aflevering wordt op 20 december uitgezonden. In Blozende oortjes krijgen tieners vragen over onderwerpen als consent, de eerste zoen, verliefd zijn en sexting. Blozende oortjes kenmerkt zich door een inclusieve seks-positieve insteek en geeft openheid aan de beleving van de nieuwe generatie.

Vertegenwoordiging van een leuke lesbische dame op tv is altijd fijn, zeker als ze ook nog eens bijzonder talentvol is. Daarom als kijk tip de nieuwe KRO-NCRV-serie Francis naar Lourdes. Hierin gaat operazangeres Francis van Broekhuizen naar het grote Maria bedevaartsoort Lourdes. Francis steekt zelf al jaren haar handen uit de mouwen als vrijwillig begeleider van mindervalide mensen. In deze vrolijke serie geeft ze een inkijkje in ‘de wondere wereld die Lourdes heet’. En wat nu die magnetische werking van Lourdes is. Francis naar Lourdes zie je deze kerst bij NPO2. NPO Plus leden kunnen van maandag 25 december tot en met woensdag 27 december de driedelige documentaireserie zien bij KRO-NCRV op NPO 2 en NPO Start.

 

Op de Matrix: Dagelijks swipen en scrollen we onvermoeid langs Instagram stories, muziek, filmtrailers, verslavende series, fashion, tech, crime, podcasts, memes en bizarre Tiktok-recepten. Trends en algoritmes spelen de hoofdrol in ons online leven; het bepaalt hoe wij naar de wereld kijken, hoe we communiceren en hoe we ons gedragen.

Welke content is de moeite waard om te kijken, lezen, luisteren of spelen? En welke juist helemaal niet? In Op de Matrix bespreken gastredacteuren, onder leiding van presentatoren Mandy Woelkens (die je onder meer kent van het boek FAQ Gender) en Annefleur Schipper (Lesbische Liga), het popcultuur-nieuws van het moment. Ze bespreken het niet alleen, maar beoordelen het ook door het op een matrix te plaatsen. Is het highbrow of trash? Iconic of cringe? Van Britney tot Boer zoekt Vrouw, van Drake tot Jade Anna. Journalistiek, scherp, grappig én altijd met een open blik. 

Op de Matrix zie je sinds maandag 4 december elke werkdag om 22.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3 en terug te kijken op YouTube en NPO Start. Op Instagram en TikTok verschijnt ook nog extra online only content, dus volg @opdematrix

 

Op Netflix

In de onlangs toegevoegde film Nyad zie je een queer vriendschap. Nyad gaat over het opmerkelijke, waargebeurde verhaal van openlijk lesbische zwemmer Diana Nyad, vertolkt door Annette Bening. Nyad is 60 en besluit alsnog haar levenslange droom te realiseren: maar liefst 180 km zwemmen van Cuba naar Florida in de open oceaan. Dit doet ze met hulp van haar beste vriendin en coach, gespeeld door niemand minder dan Jodie Foster. Voor wie nu last heeft van een generatiekloof: Jodie is een lesbische actrice, regisseur en producent… met by the way prachtig blauwe ogen. Ze is bekend van onder andere haar rol in klassieker Silence of the Lambs. Daarmee werd ze in 1992 Academy Awards winnaar. In 2013 kwam ze heel publiekelijk uit de kast (kijk de speech) en in 2014 trouwde ze met Alexandra Hedison.

 

Ook nieuw op Netflix is Happy ending. De film gaat over Luna (Gaite Jansen) en haar vriend Mink. Ze zijn een jaar samen, maar Luna faked al vanaf het begin bij Mink haar orgasmes. De relatie lijkt perfect, maar toch niet helemaal ergens… De beste vrienden van Luna suggereren het idee van een trio. Als Luna en Mink tot actie overgaan en er een dame (Joy Delima) bij komt, is er iets ontvlamt. Luna’s leven staat op zijn kop. Voor wie krijgt het verhaal nu echt een happy ending?

Leuke details: in de cast zit ook Denise Aznam. Zij speelde onder meer in Celblok H. En Joy Dilima bracht dit jaar nog haar boek uit: Goed Komen. In dit boek schrijft ze onder andere openlijk over dat ze nooit klaarkwam.

 

Op Apple TV

Heb je Apple TV? Dan is The Buccaneers voor jou! Deze serie speelt zich af in de jaren zeventig van de negentiende eeuw. The Buccaneers gaat over een stel rijke Amerikaanse meisjes die proberen een chique Engelse echtgenoot te vinden tijdens het Londense debutantenseizoen. Dat thema wil niet zeggen dat je niet wat leuke scenes mag verwachten tussen vrouwen...

 

In de bios

Vanaf donderdag 11 januari draait de film 20.000 Species of Bees in de Nederlandse bioscoop in Breda, Groningen en Utrecht. Hoofdrolspeler Sofía Otero (9 jaar) was de jongste winnaar van de Zilveren Beer (Berlijn) voor beste acteerprestatie. De film werd eerder al vertoond, op het afgelopen Noordelijk Filmfestival in Leeuwarden. 20.000 Species of Bees gaat over Aitor, een achtjarig kind die met diens moeder in Baskenland de zomer doorbrengt. Aitor voelt zich niet ‘hij’ of ‘zij’. De film geeft een beeld van hoe bepalend onder andere taal kan zijn als je niet in het hokje jongen of meisje past.

Een week later, vanaf 18 januari, zie je de film Orlando in de bioscoop. Orlando is gebaseerd op de roman van Virginia Woolf. Zij schreef de roman in 1928. In die tijd had zijzelf een hartstochtelijke relatie met schrijfster Vita Sackville-West. De roman is een ‘sensuele vertelling en een intense meditatie over het verstrijken van de tijd en het omgaan met veranderingen.’ aldus uitgeverijorlando.nl. In de film ontdekt een onsterfelijke jongeling het leven vanuit het oogpunt van zowel een man als een vrouw. De film beslaat een tijdsbestek van vier eeuwen met diverse sociale veranderingen.

 

Ten slotte verwachten we eind januari 2024 een nieuwe filmversie van The Color Purple in de bios. The Color Purple is een boek uit 1982 van de Amerikaanse schrijfster en feminist Alice Walker. Met het boek won ze de Pulitzerprijs voor fictie. De film The Color Purple uit 1985 is hierop gebaseerd. Deze film werd geregisseerd door Steven Spielberg en Whoopi Goldberg speelde daarin de hoofdrol, waarvoor ze een Golden Globe ontving.

The Color Purple gaat over Celie. Zij is jarenlang misbruikt door haar stiefvader waarvan ze op vroege leeftijd twee kinderen krijgt. Ze moet beide kinderen afstaan. Op haar veertiende wordt ze uitgehuwelijkt aan Albert. Albert ziet haar als een slaaf en behandelt haar slecht. De maîtresse van Albert (Shug), zorgt er samen met Sofia voor dat Celie zich tegen Albert kan verweren. Sofia is een sterke, assertieve vrouw die bevriend raakt met Celie. In de oude film kruipt niemand minder dan de bekende Amerikaanse televisiepresentatrice Oprah Winfrey in de huid van Sofia. Sofia is een vrouw die traditionele vrouwenrollen uitdaagt en staat voor waarin ze gelooft. In de oude film voelt Celie zich aangetrokken tot de maîtresse van Albert:

Of er in de nieuwe versie van deze lesbische verhaallijn nog iets is overgebleven is nog onduidelijk, maar we willen je de film niet onthouden, het is sowieso een verhaal met een groot powervrouwen gehalte!

 

Niet nieuw, wel leuk voor de feestdagen: De klassieker Carol of The Happiest Season!

Meer kijkinspiratie vind je in onze Encyclopedie.

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Arcadia S2

In het tweede seizoen komt de familie Hendriks in opstand tegen de wereld van Arcadia en wil de waarheid aan het licht brengen. Maar tegen welke prijs? Lukt het ze om te overleven en opnieuw samen te komen?

Lees verder

Queerly beloved

Galakoor presenteert een concert dat liefde viert in al haar verschijningsvormen. Van verstild verlangen, adoratie, verbondenheid met de natuur en de dwingende waanzin waartoe liefde ons kan drijven.

Lees verder

Trump 2.0

When hell is freezing over; in de eerste week zijn er al ontelbare stappen terug gedaan in de zo hard bevochten vrijheden en basale mensenrechten. Wanneer begint 'het valt wel mee'?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden