IFFR 2024

Het International Film Festival Rotterdam is van 25 januari t/m 4 februari 2024. Tijdens de 53ste editie van het festival en duik je in een woud van diverse filmsoorten waarin je kan verdwalen en ontdekkingen kan doen. Het landschap bestaat uit verrassende feature films, shorts, installaties, performances en talks. Het festival is een wildernis waarin je op je expeditie door de jungle de mooiste soorten kunt ontdekken.

Zo zie je het verzamelprogramma Queer Fantasy, omschreven als 'fantasy, maar dan queer: met futuristische trans heksen en dodelijke fellatio van achtpotige aliens', met daarin twee titels: de Braziliaanse film If I'm Here It's By Mystery, over New Rio in 2054, waar de vermaarde heks Dahlia een extravagante clan van trans en queer personen bij elkaar brengt die de stad moet redden van de ondergang. De tweede titel is het Spaanse Mamántula, een film over afschrikwekkende, bloederige moorden die zorgen voor paniek in de queer community. Meer over het Queer Fantasy programma, en de bijbehorende Q&A's, lees je hier.

Ook zie je tijdens IFFR 2024 de Griekse film Avant-Drag!, een portret van negen dragartiesten met verschillende genderexpressies en seksuele oriëntaties, die de straten van Athene opgaan om vraagtekens te zetten bij de strenge sociale verplichtingen. Deze artiesten eisen sociale rechtvaardigheid en richten hun pijlen op de onderdrukkende mechanismen van de hedendaagse maatschappij. Meer info en kaarten vind je hier.

IFFR: 'We slaan de handen ineen met IsBurning, het LGBTQIA+ club evenement, voor hun nieuwe editie van BÄR IsBurning in Perron, Rotterdam. Op zaterdag 27 januari vertonen we, voorafgaand aan het spectaculaire IsBurning feest, de poëtische punkfilm en IFFR 2024-selectie Avant-Drag! in Cinerama.' Meer info vind je hier.

Ook zie je tijdens het Rotterdamse festival de Nederlandse film Binary, gemaakt door David Jan Bronsgeest. De film gaat over Nisha, een Pakistaanse trans vrouw die in Nederland als danseres werkt. Ze twijfelt over een genderbevestigende operatie. Telkens wanneer ze haar identiteit omarmt, valt ze ten prooi aan vreemde aanvallen en visioenen. Wanneer haar innerlijke demonen besluiten om het op te nemen tegen de demonen van buitenaf, volgt er chaos. Meer info en kaarten vind je hier.

Focusprogramma Scud: In 2022 kondigde de Hongkongse kunstenaar Danny Cheng Wan-Cheung, beter bekend als Scud, aan dat hij na zijn tiende en laatste film met pensioen zou gaan. IFFR laat weten verheugd te zijn de wereldpremière van die film, Naked Nations – Tribe Hong Kong, te gaan vertonen. Als pionier van Aziatische queer cinema, is Scuds werk gedurfd, gepassioneerd, wreed, liefdevol en consequent koppig. In dit Focus-programma gewijd aan zijn carrière, worden al zijn tien films vertoond. Meer info en kaarten vind je hier.

Tot slot noemen we nog twee films die in het teken staan van Amos Guttman, een Roemeense queer filmmaker die in Israël leefde. Hij werd een pionier van de queer film in het land, waar hij vier avontuurlijke films maakte voordat hij in 1993 stierf aan aids. De film Taboo, gemaakt door Shauly Melamed, neemt je mee in die wereld. Meer info en kaarten vind je hier.

Ook zie je dit jaar op IFFR de film Amazing Grace, uit 1992: Toen hij aan aids leed, begon filmmaker Amos Guttman na te denken over de zin van het menselijk bestaan. Met fantastisch gebruik van kleur en licht onthult Guttman het gewone leven van twee homoseksuele mannen en hun families, vol verwondering en vergeving. Meer info en kaarten vind je hier.

Kijk voor alle informatie en het hele aanbod op www.iffr.com.

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Partner dreigt met breuk

'Mijn huidige partner bekende gisteren dat ze overweegt om de relatie met mij te beëindigen. Het voelde als een donderslag bij heldere hemel. Wat zou jij doen?'

Lees verder

Torch Song

Een excentrieke zangeres bezoekt haar halfbroer en zet zijn leven op zijn kop als ze een onverwachte muze vindt in zijn vriendin. 'Het queerdrama laat zien hoe het vreemde en onbekende ons leven kan opschudden.'

Lees verder

Wat als

Claudia de Breij maakte een voorstelling over aardig zijn en aardig gevonden worden. Over overprikkeld zijn of gewoon eindelijk eens jezelf durven zijn. Over periodieke onthouding, zielige dictators en, wat als...

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden