Vers leesvoer

Over de regenboog

We hebben allemaal weleens een regenboog aan de hemel zien staan, maar heb je je ooit afgevraagd hoe hij daar komt en waarom hij zoveel kleuren heeft? In dit boek lees je hoe regenbogen wetenschappers en kunstenaars hebben gefascineerd en hoe ze mensen over de hele wereld samen hebben gebracht. Je ontdekt ook hoe dit schitterende natuurfenomeen werd vereeuwigd in vlaggen, sprookjes, liedjes en beeldhouwwerken, schilderijen en spreekwoorden.

Over de regenboog werd geschreven door Rachael Davis, met illustraties van Wenjia Tang. Uitgeverij Infodok. Meer info vind je hier.

 

Homopolitiek in Nederland (1966-2023) - De symbolische kracht van wetgeving

Vier wetswijzigingen markeren de geschiedenis van homoseksualiteit in Nederland van na de Tweede Wereldoorlog: de intrekking van art. 248bis van het Wetboek van Strafrecht in 1971, de totstandkoming van de Algemene wet gelijke behandeling in 1994, de openstelling van het huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht in 2001 en de toevoeging van 'seksuele gerichtheid' aan artikel 1 van de Grondwet in 2023. Deze wetswijzigingen behelsden veranderingen in de rechtspositie van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen, maar hadden (en hebben) ook een symbolische betekenis. Zij onderstrepen het gelijkheidsbeginsel en droegen bij aan verandering van de maatschappelijke opvattingen over homoseksualiteit.

Joke Swiebel beschrijft het verloop van de maatschappelijke en politieke discussies over deze vier onderwerpen en laat zien hoe ze de wetgevingsprocessen beïnvloedden en andersom. Ze zijn van grote invloed geweest op de homo-emancipatie. Tot slot verkent ze de vraag in hoeverre Nederland met deze wettelijke hervormingen vooropliep of loopt op de ons omringende landen.

Joke Swiebel studeerde politicologie. Zij werkte negen jaar aan de Universiteit van Amsterdam en 22 jaar als beleidsambtenaar voor de rijksoverheid. Van 1999 tot 2004 was zij Lid van het Europees Parlement voor de PvdA. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw is zij actief in de homobeweging.

Meer informatie over het boek vind je op de website van Amsterdam University Press.

 

Handboek met loeigoeie informatie

Een leugentje om bestwil moet kunnen toch? De éénendertigjarige Nikki werkt als vlinderverzorgster in Artis en is zeer begaan met de 'gevleugelde vrienden', zoals zij de beestjes noemt. Door een domme fout wordt ze ontslagen, maar gelukkig vindt ze binnen een mum van tijd een baantje bij de Duindoorn, een zorgboerderij in de duinen.

Naast het werken met cliënten krijgt ze er de harige Schotse Hooglanders onder haar hoede. Het is een droom die uitkomt. Dat Nikki totaal geen verstand heeft van de Hooglanders waar ze voor moet zorgen, verzwijgt ze voor haar nieuwe werkgever.  Maar het werk is veel moeilijker dan gedacht en ze moet alles op alles zetten om niet door de mand te vallen.

Tegelijkertijd raakt ze in de ban van haar knappe collega Doenja en kan ze aan niets en niemand anders meer denken.

Op een onbewaakt moment slaat het noodlot toe. Niemand gelooft dat het een ongeluk was, zelfs Doenja niet. Krijgt Nikki de situatie op tijd onder controle en lukt het haar om Doenja's hart te veroveren?

Handboek met loeigoeie informatie – novelle geschreven voor Janneke Spijkerboer. 'Het was mijn missie om een lesbisch verhaal de hetero-ether in te slingeren en dat is nu gelukt!' Meer info over het boek vind je hier

Over de auteur: Voor Janneke Spijkerboer (1982) uit Diemen is schrijven haar passie. Als haar vingers het toetsenbord raken, is ze in haar element. Om zo veel mogelijk ervaring op te doen, doet ze mee aan schrijfwedstrijden. Haar humoristische inslag, zie je altijd terug in haar verhalen. Jannekes 'guilty pleasures' zijn: mee blèren met het songfestival, shoppen en romantische komedies bekijken. In het dagelijks leven werkt ze als docent Mens en Maatschappij in het Amsterdamse onderwijs en ze woont samen met haar vrouw, twee zoontjes én haar uitpuilende kledingkast.

 

Jij Doet Ertoe

Young Adult-roman van Nadine Swagerman: Kluitman lanceert deze zomer de nieuwe lijn 'Jij Doet Ertoe.' In deze lijn zullen boeken verschijnen met belangrijke maatschappelijke en sociale thema's. Het is fictie en non-fictie voor diverse leeftijden. De eerste titel is de nieuwe Young Adult-roman De helft van mij van Nadine Swagerman.

De boeken van Nadine passen perfect in de nieuwe lijn en daarom start Kluitman officieel in 'Jij Doet Ertoe' met haar nieuwe roman, De helft van mij, die niemand onberoerd zal laten. Deze roman zal in mei verschijnen.

Nadine Swagerman: 'Met 'Jij Doet Ertoe' zorgt Kluitman ervoor dat er meer boeken verschijnen waarin kinderen en jongeren zichzelf kunnen herkennen. Daar kan ik alleen maar enthousiast over zijn.'

In de boeken – van verschillende auteurs – zal de doelgroep zichzelf kunnen herkennen. Ook wil Kluitman lezers aantrekken die via deze boeken op een toegankelijke manier meer te weten kunnen komen over anderen en daardoor meer begrip kunnen krijgen voor de wereld om hen heen. De boeken zullen te herkennen zijn aan een eigen logo en bij elk boek zal er een lesbrief te downloaden zijn via de website.

In het verleden had Kluitman al een succesvolle campagne met de slogan: Je mag zijn wie je bent met de boeken van Alex Gino: Melissa (voorheen George) en Rick.

De helft van mij

Sara woont samen met haar vader en hond Spot in een klein dorp waar nooit iets gebeurt. Als Sara voor school een opdracht krijgt die haar dwingt te kijken naar het verlies van haar moeder en de leegte die zij heeft achtergelaten, wordt haar zorgvuldig opgebouwde alles-gaat-oké-houding volledig overhoopgegooid.

Sara komt terecht in een draaikolk van vragen, gemis, verdriet en woede. Ze voelt zich alleen en totaal onbegrepen. Er is één iemand door wie ze zich wel gezien voelt: Jen. Maar wat moet ze met al die verwarrende gevoelens die omhoogkomen?

De helft van mij is een verhaal over ontdekken wie je bent en waar je vandaan komt. Een verhaal over vriendschap, liefde en verlies.

Nadine Swagerman droomde er als zevenjarig meisje al van om schrijfster te worden. Ze stond in de finale van twee schrijfwedstrijden en in 2018 kwam haar droom uit toen haar debuut Eén waarheid bij uitgeverij Kluitman verscheen. Met dit boek heeft ze de Jonge Jury Debuutprijs 2019 gewonnen. Haar andere boeken zijn Maar ik ben jou niet, Aan de andere kant van geluk en Wat we niet zeggen.

Meer info over de serie Jij Doet Ertoe vind je hier.

Hoe dan?

Veel christenen ervaren spanning in het verlangen om recht te doen aan LHBT-ers ers én aan de Bijbel. Waar de één het lastig vindt om zich hierover een mening te vormen, vindt de ander het juist onbegrijpelijk dat hierover verschil van inzicht kan bestaan. Pogingen tot een opbouwend gesprek over LHBTIQ+ lopen vaak spaak. Ondanks de intentie om tot elkaar te komen, rijst steeds weer de vraag: #Hoedan?

Joël Boertjens wil mensen en kerken ondersteunen om vanuit hun eigen geloofsovertuiging een dialoog op gang te brengen. Hij zet belangrijke feiten over LHBTIQ+ op een rij en maakt inzichtelijk hoe verschillende visies zich tot elkaar verhouden. Persoonlijke verhalen van LHBT'ers brengen het thema dichtbij. Samen met de praktische gespreksvragen maakt dit #Hoedan? tot dé gids voor een veilig gesprek over kerk, geloof en LHBTIQ+. Meer informatie over het boek en de auteur vind je hier.

*

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Strijd voor vrijheid

Je eigen leven in vrijheid leven, zonder vast te zitten in een systeem dat je onderdrukt; deze docu's laten zien hoe verschillende vrouwen de kracht vinden om op hun eigen manier te strijden tegen onrecht.

Lees verder

Transgender Gedenkdag

Op 20 november 2024 herdenken we trans en genderdiverse mensen die het afgelopen jaar zijn vermoord om wie ze zijn. Er zijn verschillende herdenkingen door het hele land.

Lees verder

Identiteit onbekend

Deze schokkende zaak komt wel heel dicht bij huis... 'Identiteit onbekend' is de 28e Scarpetta-thriller van thrillerauteur Patricia Cornwell en vanaf vandaag verkrijgbaar. De tv-serie is ook onderweg!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden