Internationale Vrouwendag

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Tegenwoordig wordt deze dag, in Nederland en in de rest van de wereld, gevierd met een verscheidenheid aan activiteiten, lezingen, festivals, workshops en debatten, om aandacht te vragen voor belangrijke thema's zoals inclusiviteit, gelijke rechten voor alle vrouwen en non-binaire personen, een veilige werkomgeving en bijvoorbeeld ook de rol van mannen binnen de emancipatie.

Atria, het kennisinstutuut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, heeft een webspecial gemaakt over het ontstaan van Internationale Vrouwendag. Wist je bijvoorbeeld dat er in Duitsland in 1907 al een internationale organisatie voor vrouwen werd opgezet? De eerste Nederlandse Vrouwendag vond plaats op 12 mei 1912, georganiseerd door de Sociaal-Democratische Vrouwenclubs. Die dag stond in het teken van kiesrecht voor vrouwen. Het zou nog tot 1917 duren voordat vrouwen passief kiesrecht kregen, en tot 1919 voordat vrouwen ook zelf verkiesbaar konden zijn.

 

 

Internationale Vrouwendag op 8 maart

Vanaf 1922 vierden vooral communistische vrouwen Internationale Vrouwendag op 8 maart. Andere vrouwen associeerden de datum met de staking in New York van 1908. Daar demonstreerden op 8 maart 1908 duizenden vrouwen, voor meer loon, betere werkomstandigheden, de afschaffing van kinderarbeid en een betere kwaliteit van leven. Toch wijst veel erop dat de werkelijke oorsprong van de datum 8 maart in Rusland ligt.

Lees de webspecial van Atria!

 

Wat is er allemaal te doen op Internationale Vrouwendag 2024? Een mooi overzicht vind je op de website van Atria.

Wist je dat alle fysieke jaargangen van Zij aan Zij, vanaf het allereerste begin in 1992, bij Atria in het archief te vinden zijn? Daarover lees je hier meer.

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Een zwaluw in de kamer

'Straal uit dat iedereen er mag zijn. Heb aandacht voor diversiteit, reik zo een helpende hand. De ondertitel van mijn boek is niet voor niets Queer-verhalen die je omarmen.' We spreken Eveline van de Putte.

Lees verder

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden