Vrouwen en voetbal

De wedstrijd op 19 maart tussen Ajax en Chelsea levert een recordaantal bezoekers op in het Nederlands vrouwenvoetbal. Een dag voor de Champions Leaguewedstrijd in de Johan Cruijff Arena waren er al 34.200 kaarten verkocht: nooit eerder waren er zoveel toeschouwers bij vrouwenvoetbal in Nederland.

Foto's bovenin: Copa 71/ New Black Films Dogwood/ VPRO

De drukst bezochte wedstrijd tot nu toe was die tussen Ajax en Feyenoord. Daar kwamen in het vorige seizoen, in maart 2023, iets minder dan 34.000 mensen kijken. Op een persconferentie maandagmiddag in de Arena zei keeper Regina van Eijk dat het team heel veel energie ontleent aan het toeschouwersrecord. 'We voelen dat alle fans achter ons staan.' Volgens coach Suzanne Bakker heeft Ajax zeker kansen tegen Chelsea. Ze sprak van een fantastisch team met heel veel individuele kwaliteit, lezen we in het Parool op maandag.

Vroeger was dat allemaal wel anders.

Het vrouwenvoetbal kent een lange geschiedenis van tegenwerking; menig voetbalbond verbood zelfs het samenstellen van vrouwenteams. Het was het Mexicaanse bedrijfsleven dat na het succes van het WK voetbal voor mannen in 1970 voorstelde om een jaar later de vrouwen te laten spelen tijdens de Copa 71. De puur commerciële onderneming werd niet gesteund door de FIFA, maar was een enorm succes. Honderdduizend brullende fans bezochten de wedstrijden waar de beste vrouwenteams uit Engeland, Argentinië, Mexico, Frankrijk, Denemarken en Italië tegen elkaar speelden. De wedstrijdbeelden laten zien dat er op hoog niveau gespeeld werd. Het toernooi kreeg uitgebreide aandacht op de Mexicaanse televisie, maar door buitenlandse media werd er amper aandacht aan besteed. Het toernooi werd vergeten - de FIFA claimt nog steeds dat het allereerste WK vrouwenvoetbal in 1991 heeft plaatsgevonden.

Filmmakers Rachel Ramsay en James Erskine zetten de voetbalgeschiedenis een beetje recht.

Op 2Doc zie je de documentaire Copa 71, die het verhaal vertelt van een wereldkampioenschap vrouwenvoetbal dat volledig uit de sportgeschiedenis moest verdwijnen. Een internationale doorbraak van het vrouwenvoetbal leek in 1971 dichtbij, maar de door mannen gedomineerde voetbalwereld was er niet klaar voor.

Rachel Ramsay en James Erskine reconstrueerden de geschiedenis en plaatsen de voetbalpioniers opnieuw in de schijnwerpers. Ze verzamelden een ongekende hoeveelheid archiefmateriaal en spraken met spelers en ooggetuigen. Ze leggen pijnlijk bloot hoe het komt dat bijna niemand weet van dit eerste WK en de beelden vijftig jaar verborgen zijn gebleven.

De documentaire Copa 71 is nu te zien op 2Doc.

 

In NRC staat op maandag 18 maart de kop: Lesbisch zijn in het voetbal. Geen probleem … of toch wel? Het artikel, geschreven door Danielle Pinedo, onderzoekt of het klopt dat de speelsters in het vrouwenvoetbal inderdaad hun geaardheid niet (meer) hoeven te verbergen. In het mannenvoetbal is homoseksualiteit immers nog steeds taboe; 'De intolerante houding tegenover homoseksualiteit in het mannenvoetbal wordt vaak tegenover de tolerante houding in het vrouwenvoetbal gezet.' Maar of dat echt zo is? Er zijn genoeg landen waar je als voetballende lesbische vrouw helemaal niet voor je geaardheid kunt uitkomen, zo stelt Pinedo. 'Mooi, al die rolmodellen die intieme foto's van zichzelf en hun partner op Instagram zetten,' zegt oud-voetbalster en tv-analist Leonne Stentler in het artikel, 'maar er zijn landen waar je daar de doodstraf voor kan krijgen. Dat vergeten we wel eens.'

Tijdens het WK in Australië en Nieuw-Zeeland vorig jaar werden de berichten op social media geanalyseerd. Een van de conclusies: ruim 20 procent van de haatberichten is homofoob, ruim twee keer zo veel als het percentage racistische berichten.

'Er is veel reden tot vreugde als het om vrouwenvoetbal gaat', zegt de Britse Lou Englefield, het brein achter een in 2010 gelanceerd initiatief om homofobie in het voetbal tegen te gaan: de campagne Football v Homophobia. 'Maar het huidige narratief doet geen recht aan de werkelijkheid.'

Lees het artikel in NRC.

Want homofobie in voetbal is, voor zowel mannen als vrouwen, nog aan de orde van de dag. Zo zat Renate den Heijer gisteravond nog in een panel in Pakhuis de Zwijger om, naar eigen zeggen, 'doorgezaagd te worden over homofobie in het voetbal in Nederland en hoe wij er als Roze Règâhs tegen strijden.' Renate is een van de oprichters van De Roze Règâhs: een roze supportersvereniging, 'met als doel een bijdrage te leveren aan het uitbannen van homofobie binnen de sport, het voetbal en ADO Den Haag in het bijzonder.' Over die club zie je, ook op 2Doc, een mooie docu (2022) in vier afleveringen: De roze supporters.

Lees ook:

Mooi nieuws uit de voetbalwereld: Josh Cavallo, de eerste profvoetballer die tijdens zijn loopbaan uit de kast is gekomen, heeft zijn vriend ten huwelijk gevraagd op de middenstip van het veld van zijn club, het Australische Adelaide United (Instagram, 13 maart 2024) en Merel van Dongen en haar vriendin Ana Romero Moreno verwachten hun eerste kindje:

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Merel Van Dongen (@merel23)

 *

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder

EU: Verbied conversie therapie

'Dit is een kans voor onze gemeenschap, vrienden, familie en allies om onze stemmen te gebruiken voor de veiligheid en het welzijn van alle LGBTIQA+ burgers in de EU.' Teken ook tegen conversie therapie.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden