Queer City Walk Utrecht

Tijdens de Queer City Walk, een historische stadswandeling door het centrum van Utrecht, zie je en hoor je al wandelend over historische gebeurtenissen en bijzondere inwoners. De wandelingen worden begeleid door het vrijwilligersteam van Queer-U-Stories (QUS).

De Queer City Walk is inmiddels al meerdere keren georganiseerd, bijvoorbeeld als onderdeel van het Utrecht Queer Culture Festival, het Utrechtse Queer Film Festival en een theatervoorstelling van Oester.

Marijke Huisman is universitair docent publieksgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en één van de vrijwilligers van het QUS-team. Naast het organiseren van wandelingen maakte het QUS-team een online Utrechtse regenboogcanon: een overzicht van de geschiedenis van het 'roze' leven in de stad Utrecht vanaf de 18de eeuw.

Ik sprak Marijke over de Utrechtse regenboogcanon en de queer stadswandelingen. Waarom is het belangrijk om vandaag de dag te leren over queer geschiedenis? En wat maakt de Utrechtse queer geschiedenis zo bijzonder? Je leest het hier!

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een queer stadswandeling te organiseren?

'Het idee is ontstaan in 2016, toen er een nieuwe wethouder diversiteit in Utrecht kwam. De Utrechtse regenbooggemeenschap wijdde hem in met een wandeling door de rijke Utrechtse queer geschiedenis. De nieuwe wethouder was hier zo enthousiast over dat hij een subsidie verstrekte voor een project over de queer historie. Zo kwamen Kees van den Berg en Evert van der Veen (beide leden van het QUS-team) op het idee om een online regenboogcanon in elkaar te zetten. De eerste canon is gelanceerd op Coming Out Day in 2021.'

Wat is een canon?

'Een canon is een lijst van de belangrijkste dingen op het gebied dat die specifieke canon bestrijkt. Zo heb je bijvoorbeeld ook een kunsthistorische canon en 'de canon van Nederland.' Voor een canon moet je 

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder

EU: Verbied conversie therapie

'Dit is een kans voor onze gemeenschap, vrienden, familie en allies om onze stemmen te gebruiken voor de veiligheid en het welzijn van alle LGBTIQA+ burgers in de EU.' Teken ook tegen conversie therapie.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden