Tijd voor nieuwe tradities

In Nederland mogen same-sex koppels al ruim twintig jaar lang trouwen. Maar voor al die trouwerijen gaan veel tradities niet op: de vrouw in een witte jurk, de man in pak, de bruid die door haar vader wordt weggegeven. Een huwelijk zonder al die door gender bepaalde gebruiken laat veel ruimte vrij voor een creatieve invulling. Maar dat kan ook lastig zijn. Want hoe doe je het dan wel?

Alles begint al bij het aanzoek, want wie gaat het doen? Bij heterostellen is het vrij gebruikelijk dat mannen op een knie gaan. Het is daarom belangrijk om als LHBTIQ+ koppel toch net iets duidelijker te zijn tegen elkaar. Laat voorzichtig doorschemeren hoe romantisch jij het bijvoorbeeld zou vinden om ten huwelijk gevraagd te worden.

Let's party

Het gebrek aan huwelijkstradities kan in sommige gevallen vervelend zijn, maar als het om het vrijgezellenfeest gaat is het alleen maar leuker. In tegenstelling tot heterostellen kunnen jullie gewoon één groot feest geven met al jullie vrienden. Veel leuker om er samen, omringd door jullie dierbaarste vrienden, op uit te trekken en al een knalfeest te geven voordat de bruiloft begint.

Een feestelijk entree

Ook jullie zullen op die speciale dag naar het altaar lopen. Op een traditionele bruiloft wordt de bruid door haar vader begeleid en 'weggegeven'. Maar is dat niet een beetje ouderwets? Daarom kan je ervoor kiezen om met iemand anders te lopen. Misschien wil je wel met allebei je ouders naar het altaar lopen, of met je beste vriend(in). Je zou ook kunnen denken aan je andere beste vriend: die trouwe viervoeter. Zo wordt ook dit harige familielid betrokken bij jullie bruiloft. Maar jullie kunnen ook samen een feestelijk entree maken. Leg samen de weg naar het altaar af, jullie beginnen immers ook samen aan dit nieuwe avontuur.

Nieuwe tradities

Als je al die tradities overboord gooit, heb je de vrijheid om nieuwe tradities te maken. Ga na wat jullie belangrijk vinden: is het eten, vermaak, muziek of dans? Zo kun je een trouwlocatie kiezen die helemaal bij jullie past of ontwerp je eigen trouwkaart, zodat deze volledig bij jullie persoonlijke stijl aansluit. Misschien zijn jullie wel hartstikke fanatiek als het op spelletjes aankomt. Bedenk dan een quiz om er tijdens het diner achter te komen wie jullie het allerbeste kent.

Er is dus ruimte genoeg om de bruiloft helemaal eigen te maken. Tradities mogen natuurlijk ook gewoon behouden worden als jullie je daar prettig bij voelen. Maar hoe jullie ook invulling geven aan die speciale dag, kies vooral voor wat goed voelt. Dus versturen maar, die save the date-kaarten!

*