Niemand wordt vergeten

Commissaris Helena Dalli was gisteren een van de sprekers tijdens het IDAHOT+ Forum dat dit jaar in Den Haag plaatsvond. Het IDAHOT+ is een belangrijke jaarlijkse conferentie over de positie en de rechten van lhbtiq'ers in Europa. Andere sprekers naast de commissaris waren Hare Majesteit Koningin Maxima en minister van Hoger Onderwijs Robbert Dijkgraaf. 

In haar speech benadrukte commissaris Dalli het beleid dat de Commissie de afgelopen jaren heeft gezet op het gebied van gelijke rechten en behandeling van de lhbtiq-gemeenschap. De commissaris herhaalde de oproep van het Europees Parlement dat de hele EU een vrijheidszone zou moeten zijn voor lhbtiq'ers waar ze zichzelf kunnen zijn en kunnen leven zonder angst voor haat of bedreigingen. 

Donderdag vertrok de commissaris terug naar Brussel met de Rainbow Express, een speciale trein vanaf station Den Haag Holland Spoor naar Brussel. Daar wordt door het het Belgische voorzitterschap van de EU op 17 mei de conferentie EU-conferentie Pride Alliances and Policy georganiseerd. De Commissaris en minister Dijkgraaf gaven samen het vertreksein van de trein en traden op als gastvrouw- en heer tijdens de reis. 

De ingezonden brief van Helena Dalli:

Op 17 mei is het internationale dag tegen homofobie, transfobie, bifobie en interseksefobie (IDAHOT). Deze week ben ik aanwezig op het IDAHOT+ Forum 2024, een Europese conferentie over lhbtiq-rechten die dit jaar in Den Haag wordt gehouden. Het thema van dit jaar - “Niemand wordt vergeten: gelijkheid, vrijheid en rechtvaardigheid voor iedereen” - sluit nauw aan bij het beleid van de Europese Commissie van de afgelopen jaren. We hebben ingezet op gelijke rechten voor iedereen, onder andere met een strategie voor de gelijkheid van lhbtiq’ers.

We willen een Europese Unie waarin diversiteit wordt bevorderd en beschermd. Waar alle mensen zichzelf kunnen zijn en kunnen houden van wie ze willen, zonder risico op discriminatie, uitsluiting, haat of geweld. De EU ondersteunt de lidstaten, vooral wanneer ze nationale maatregelen nemen die Europese initiatieven aanvullen. Tijdens mijn ambtstermijn heb ik alle EuroPrides en World Prides bijgewoond. Dat heb ik gedaan om de boodschap door te geven dat niemand wordt vergeten. Om dat te verwezenlijken, moeten we rekening houden met de menselijke diversiteit en de wisselwerking tussen die diversiteit en het zijn van lhbtiq. 

(…) Uit de bevindingen van een recente EU-brede peiling onder lhbtiq’ers blijkt dat 52% van de hen open is over hun seksuele gerichtheid, genderidentiteit of geslachtskenmerken in hun sociale omgeving. Dit betekent een stijging van 6% in vergelijking met de resultaten van 2019. 55% gaf echter aan het slachtoffer te zijn geweest van haat en intimidatie, wat neerkomt op een stijging van 18% ten opzichte van de vorige peiling. Uit gesprekken met belanghebbenden komt naar voren dat de opkomst van anti-gender- en lhbtiq-verhalen haat en geweld verergerd hebben en dat deze in sommige landen zelfs worden aangewakkerd voor politiek gewin. 

In deze context ben ik bijzonder dankbaar voor het groeiende aantal lidstaten dat zich sterker inzet voor gelijkheid van lhbtiq’ers.

(…) Op het IDAHOT+ Forum herhaal ik de oproep van het Europees Parlement om van de EU een vrijheidszone voor lhbtiq-personen te maken. Alleen door ervoor te zorgen dat samenlevingen gastvrij en inclusief zijn, kunnen we eindelijk gelijkheid ervaren als een staat van zijn, vrij van angst, discriminatie of geweld.

Lees de hele tekst op de website van de Europese Commissie.

Conversie therapie in de EU

Op deze International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia, werd ook een Europees burgerinitiatief gelanceerd, waarin de Eurepeese commissie wordt opgeroepen om conversie therapie te verbannen in de Europese unie. Daarover lees je hier meer.

IDAHOT

De Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie is een jaarlijks terugkerende dag waarop aandacht wordt gevraagd voor het verschijnsel homo-, bi- en transgenderhaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. 17 mei is de datum in 1990, waarop de WHO homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van psychische aandoeningen.

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

SERA - Are You Sorry Now

'Het is een krachtige popballad waarin ik de rauwe emoties van liefdesverdriet en teleurstelling laat horen. Are You Sorry Now vertelt mijn verhaal — van alles geven, en toch met lege handen achterblijven.'

Lees verder

Remember the Future

In een tijd waarin we voelen dat onze rechten steeds zwaarder onder druk komen te staan, is het belangrijker dan ooit om als gemeenschap met elkaar te verbinden en stevig naast elkaar te staan.

Lees verder

Vers leesvoer

Tien literaire auteurs schreven korte verhalen rond de thema's liefde, romantiek en vrijheid vanuit queerperspectief en Mashall van Basten Batenburg schreef een verhaal over twee mama's en een kindje. 

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden