Kieswijzer Europese verkiezingen

COC lanceerde Rainbowvote.NU, de lhbti+ kieswijzer voor de Europese verkiezingen van 6 juni. Op de website vinden kiezers partijstandpunten over lhbti+ kwesties en profielen van 'regenboogkandidaten'.

'Of het nu gaat om het aanpakken van de lhbti+ mensenrechtenschendingen door Hongarije, bestrijden van haat en geweld tegen onze gemeenschap of erkenning van het huwelijk van mensen van hetzelfde geslacht: er staat veel op het spel bij de Europese Verkiezingen,' aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. 'Met onze kieswijzer maak je op 6 juni een goed geïnformeerde keuze.'

Op Rainbowvote.NU presenteren acht partijen hun lhbti+ standpunten. Het gaat om GroenLinks|PvdA, VVD, D66, CDA, SP, Partij voor de Dieren, Volt en JA21.

PVV, NSC, BBB, CU, FvD, SGP en Meer Directe Democratie zijn wel uitgenodigd om hun standpunten op de website te delen, maar gaven aan die oproep geen gehoor.

Eensgezind over aanpak geweld

Onder de deelnemende partijen op Rainbowvote.NU bestaat brede overeenstemming over het belang van ambitieus Europees emancipatiebeleid en wettelijke bescherming van lhbti+ personen tegen discriminatie. Alle deelnemende partijen vinden dat discriminerend geweld in de EU zwaarder bestraft moet worden. Bijna alle deelnemende partijen vinden dat de EU zich moet inzetten tegen intersectionele discriminatie om een combinatie van gronden, zoals huidskleur, geloof of handicap.

Verdeeld over asiel

Meer verdeeldheid is er over asielbeleid. Zo vinden GroenLinks|PvdA, D66, CDA, SP, PvdD en Volt dat lhbti+ asielzoekers die vluchten uit landen waar lhbti+ personen strafbaar zijn, in de EU altijd een asielstatus moeten krijgen. VVD en JA21 zijn daartegen. VVD, CDA en JA21 zijn vóór EU-vluchtelingendeals met landen als Egypte, Libië en Tunesië. In die landen worden lhbti+ personen en andere minderheden vervolgd. GroenLinks|PvdA, D66, SP, PvdD en Volt zijn tégen zulke deals.

Ook zijn niet alle partijen het eens over de vraag of EU-burgers zelf moeten kunnen kiezen of het geslacht in hun paspoort wordt vermeld. GroenLinks|PvdA, VVD, D66, Partij voor de Dieren en Volt zijn vóór die keuzemogelijkheid, terwijl CDA, SP en JA21 ertegen zijn.

Regenboogkandidaten

Op Rainbowvote.NU hebben 17 Nederlandse deelnemers aan de Europese verkiezingen een profiel aangemaakt als 'regenboogkandidaat'. Regenboogkandidaten zijn zelf lhbti+ en/of willen zich de komende periode in het Europese parlement inzetten voor lhbti+ acceptatie.

Op Rainbowvote.NU vinden kiezers tenslotte informatie van partijen. Die beschrijven wat ze de afgelopen tijd in het Europees Parlement voor lhbti+ mensen hebben gedaan en wat ze de komende jaren van plan zijn.

De verkiezingen voor het Europees Parlement vinden plaats op donderdag 6 juni 2024.

Bron: COC Nederland.

 

Lijsttrekkers tekenen Europees stembusakkoord met COC

COC Nederland, 1 juni 2024: Lijsttrekkers en vertegenwoordigers van zeven politieke partijen tekenen op vrijdagavond 31 mei een Europees stembusakkoord met het COC. Daarin beloven ze zich in het Europees Parlement in te zetten voor mensenrechten van lhbti+ personen. De Europese verkiezingen zijn op donderdag 6 juni.

Het akkoord is vrijdag getekend door Bas Eickhout (GL|PvdA), Malik Azmani (VVD), Gerben-Jan Gerbrandy (D66), Tom Berendsen (CDA), Ian Hendriks (Volt), Ronan van Langen (Partij voor de Dieren) en Anne Cramer (SP).

Met ondertekening van het stembusakkoord beloven de partijen in het Europees Parlement een voorvechter te zijn van lhbti+ mensenrechten. Het gaat dan bijvoorbeeld om het voorstellen van Europese wetgeving en beleid om lhbti+ personen te beschermen, om op te treden tegen EU-lidstaten die lhbti+ mensenrechten schenden en  andere landen in de wereld aan te spreken op lhbti+ mensenrechtenschendingen.

Lees het hele bericht op de website van COC Nederland.

 

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Torch Song

Een excentrieke zangeres bezoekt haar halfbroer en zet zijn leven op zijn kop als ze een onverwachte muze vindt in zijn vriendin. 'Het queerdrama laat zien hoe het vreemde en onbekende ons leven kan opschudden.'

Lees verder

Wat als

Claudia de Breij maakte een voorstelling over aardig zijn en aardig gevonden worden. Over overprikkeld zijn of gewoon eindelijk eens jezelf durven zijn. Over periodieke onthouding, zielige dictators en, wat als...

Lees verder

Het Archief Jilles

Mosse-lezing: Lisa Weeda vestigt de aandacht op haar grootvader Jilles. Steeds dichter komt ze bij hem en ook bij het heden: 'De geschiedenis heeft een hart nodig om weer in te kloppen.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden