Natuur = queer

Interseksuele kangoeroes, homoseksueel ouderschap, pinguïntrio’s en parende leeuwinnen: het komt allemaal voor in de natuur. Emeritus ARTIS-bioloog Charlotte Vermeulen stapt het theater in met het interactieve theatercollege Seksuele diversiteit in het dierenrijk en neemt het publiek mee in deze veelkleurige wereld. En toont: de natuur is queer en queer is natuurlijk.

Foto: Annemieke van der Togt.

In het dierenrijk komen verschillende seksuele voorkeuren voor, geslachtsveranderingen en het juist niet hebben van seks. Zo is homoseksueel gedrag al onder 1.500 soorten vogels en zoogdieren waargenomen en kunnen sommige vissen van man, vrouw worden en weer terug. De natuur is queer! Hebben we daar bij dieren altijd bewust of onbewust overheen gekeken?

Charlotte Vermeulen werkte meer dan 30 jaar als huisbioloog voor ARTIS en deed onderzoek naar seksueel divers gedrag in de natuur. In ARTIS gaf ze hier eerder met succes lezingen, trainingen en rondleidingen over aan publiek. Nu maakt ze voor het eerst de stap naar het theater, in een tournee door heel Nederland. In het theatercollege Seksuele diversiteit in het dierenrijk laat ze – gewapend met een schat aan kennis – zien hoe wij ons als mensen kunnen laten inspireren door de natuur. Ze wordt bijgestaan door cabaretier Maya van As, bekend als deel van het cabaretduo Vlamousse, die het publiek op een humoristische wijze meeneemt door dit intrigerende en belangrijke onderwerp.

 

 

 

Seksuele diversiteit in het dierenrijk toert van oktober 2024 tot en met juni 2025 door heel het land en gaat op 11 oktober in première in Theater Het Klooster in Woerden.

Meer info: Kobra Theater.

 

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Kerstwensen

Lichtjes, mooi gedekte tafels, cadeautjes onder de boom? Kerst betekent voor iedereen iets anders. Van gezelligheid, warmte en verbinding tot juist eenzaamheid. Wij vroegen onze lezers: Wat is jouw kerstwens?

Lees verder

Een zwaluw in de kamer

'Straal uit dat iedereen er mag zijn. Heb aandacht voor diversiteit, reik zo een helpende hand. De ondertitel van mijn boek is niet voor niets Queer-verhalen die je omarmen.' We spreken Eveline van de Putte.

Lees verder

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden