Ik dacht dat dit zo hoorde

LHBT+ jongeren kunnen net als hun heteroseksuele leeftijdgenoten risico lopen om slachtoffer en pleger te worden van (ex-)partnergeweld. Wat zijn hier de oorzaken van en hoe kunnen we dit voorkomen?

Vanuit het programma Act4Respect Unlimited publiceerden Atria, Rutgers en COC Nederland het onderzoek 'Ik dacht dat dit zo hoorde'. Dit verkennend onderzoek biedt waardevolle inzichten voor professionals en hulpverleners in hoe LHBT+ jongeren daten, relaties en (ex-)partnergeweld ervaren. Zo vinden LHBT+ jongeren 'zichzelf kunnen zijn' het belangrijkste element in een fijne relatie, blijkt onder meer uit het onderzoek.

Risico- en beschermende factoren 
Uit het onderzoek blijkt ook dat vooroordelen, genderstereotypen en -normen, minderheidsstress, en een gebrek aan kennis over wensen en grenzen belangrijke risicofactoren zijn. Daartegenover zijn het bespreekbaar maken van (on)gezonde queer relaties, aandacht voor grenzen en wensen en communicatie belangrijke beschermende factoren. Wanneer jongeren te maken krijgen met (ex-)partnergeweld, is de impact enorm. Sociale steun, psychologische hulp en herkenning en erkenning door hulpverleners blijken cruciaal voor herstel na partnergeweld bij LHBT+ jongeren. – COC Nederland

Onderzoeker Javier Koole legt uit: 'In de preventie van (ex-)partnergeweld onder LHBT+ jongeren is het niet alleen belangrijk om te kijken naar hoe LHBT+ jongeren partnergeweld ervaren en hiermee omgaan, maar ook om te onderzoeken hoe zij daten en romantische relaties ervaren. Hebben LHBT+ jongeren bijvoorbeeld dezelfde behoeftes als het gaat om daten en romantische relaties? Wat helpt hen bij het navigeren van daten en relaties? Zo kan dit rapport bijdragen aan het voorkomen van (ex-)partnergeweld onder LHBT+ jongeren en kunnen slachtoffers en plegers van partnergeweld beter worden ondersteund door hulpverleners.'

Meer informatie en het hele onderzoek: Act4Respect

'Ik dacht dat dit zo hoorde' [pdf] - Atria, Rutgers en COC Nederland.

 

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Elmer

'Als je jezelf de held maakt in je eigen verhaal en de ander de vijand, dan wordt het steeds moeilijker om kritisch naar jezelf te blijven kijken en jezelf te blijven ontwikkelen.' We spreken Elmer!

Lees verder

Complottheorieën

Er zijn verschillende complottheorieën die heel specifiek gericht zijn op de LHBTIQA+ gemeenschap. Hoe ga je om met dit soort desinformatie en onwetendheid? Movisie zocht het uit en heeft 10 vragen uitgebreid beantwoord.

Lees verder

Cold Case: Graniet

Forensisch rechercheur en auteur Carina van Leeuwen neemt je in dit derde deel van de politiethriller-reeks 'Cold Case' mee in een zaak waar de biseksuele journalist Lyn Riley bij betrokken raakt.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden