Women & Pride

Irene Hemelaar (55) is naar eigen zeggen vanaf haar 35e activist. Als één van de aanjagers van de LesBische emancipatie maakte ze onder andere in oktober 2015 deel uit van de Koninkrijksdelegatie. Namens Nederland sprak ze in de Algemene Vergadering van de VN 193 leden van de VN toe over mensenrechten van LBT-vrouwen en mensen met een Intersekse-conditie. Nog steeds is ze op diverse vlakken actief voor de LesBische community. Met de pride in aantocht is het niet meer dan logisch: we vragen Irene voor een interview zodat het LesBische activisme met Pride onder de aandacht komt. Een extra mooi moment, want dit jaar bestaat Women & Pride 15 jaar!

Foto's gemaakt door Irene Hemelaar.

Over Irene

Irene is een echte duizendpoot. Op haar website Heavenly Creature – inderdaad vernoemd naar de film met Kate Winslet – zie je een onnavolgbare veelzijdigheid: van tekstschrijven, redactiewerk, stemcoaching en zingen naar het oprichten van Stichting OndersteBoven, onderzoek naar het welbevinden van LesBische vrouwen, tot diverse taken vervuld als (voormalig) directeur Stichting ProGay en (voormalig) directeur LHBTI-emancipatie bij Stichting Amsterdam Gay Pride. Voor vele vaste gasten van café Saarein is ze bekend als zanger en organisator van de maandelijkse meezingmiddagen; voor de crowdfunding van Saarein zong ze in Paradiso. Tegenwoordig is Irene onder andere betrokken bij Queer365, een in juli 2023 opgerichte alliantie voor het bevorderen van de emancipatie van LHBTIQ+ personen.

Van betrokken naar activistisch

Irene ziet er bij het videobellen ontspannen uit. Door het raam achter haar zie ik iemand op het dak klimmen. De glazenwasser? Ik richt me weer op Irene en vraag haar om zichzelf in het kort voor te stellen. Ze vertelt enthousiast over haar weg van 'betrokken' bij de LHBTIQ+ community naar heel bewust activistisch zijn. Irene: 'Ik deed voor mijn 35e al van alles, maar nooit bewust. Zo deed ik aan lesbisch toneel, was ik lid van het COC en schreef ik voor Ma'dam, Expreszo en voor Zij aan Zij. Ik dacht toen nog niet: ik moet de wereld verbeteren. Dat veranderde in 2005.'

Irene vertelt dat er in 2005 werd bezuinigd bij de Schorerstichting, een stichting die zich bezighield met de homo- en lesbi- gezondheid. Voorheen werd er nog geld vrijgemaakt, maar vanaf toen werd alle subsidie geoormerkt voor homo's en verdwenen de activiteiten voor vrouwen, want, was het idee, we horen ze niet, zien ze niet, dus er is geen probleem. Met een groep collega's startte ze een initiatief en 2006 richtte ze Stichting OndersteBoven op.

Deze stichting bevordert maatschappelijke acceptatie en het recht voor vrouwen, met een bijzondere aandacht voor lesbische en biseksuele vrouwen, om in vrijheid te leven zoals ze willen, in al hun seksuele diversiteit en verschillende leefstijlen.

Het belang hiervan is nog steeds bijzonder actueel, blijkt ook uit een gedeelde post op het LinkedIn-account van Irene: een post van Pia Dijkstra, Minister voor Medische Zorg van Nederland. De minister benoemt hierin dat er te weinig aandacht is voor vrouwspecifieke aandoeningen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bekkenbodemproblemen, overgangsklachten en endometriose. Irene voegt daaraan toe dat binnen deze groep twee groepen nog slechter af zijn; lesbiennes en bi+ vrouwen leven respectievelijk 20% en 37% korter dan heteroseksuele vrouwen. Harde cijfers die heel duidelijk maken dat we er nog lang niet zijn als het gaat over gelijkwaardigheid. 

15 jaar Women & Pride – Lesbische zichtbaarheid

Van 26 juli tot en met 4 augustus viert Women & Pride het 15-jarig bestaan van het vrouwenprogramma van Pride Amsterdam. Er komen diverse events, met knipogen naar de beginjaren van Women & Pride en ook een blik naar de toekomst. Denk hierbij aan talkshows, sportactiviteit, expositie, feest, performance, workshop en meer. Voor informatie kun je de socials volgen.

Uiterlijke zichtbaarheid

Ik ben van dezelfde generatie als Irene en we bespreken de uiterlijke lesbische zichtbaarheid. In 

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder

EU: Verbied conversie therapie

'Dit is een kans voor onze gemeenschap, vrienden, familie en allies om onze stemmen te gebruiken voor de veiligheid en het welzijn van alle LGBTIQA+ burgers in de EU.' Teken ook tegen conversie therapie.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden