LHBTIQ+ sensitieve zorg

Stichting Roze in Wit heeft uitlegvideo's over LHBTIQ+ sensitieve zorg, gemaakt door juf Daniëlle, speciaal voor zorgverleners. Dat is belangrijk, want er kan nog een heleboel beter als het gaat over LHBTIQ+ sensitieve zorg. Juf Daniëlle is arts en maakt uitlegvideo's die gebruikt worden op alle opleidingen verpleegkunde in Nederland. Ze vertelt ons over het ontstaan en het hoe & waarom van de uitlegvideo's voor LHBTIQ+ sensitieve zorg en over iets dat een eyeopener voor haar was tijdens het maken van de video's. 

De video's

Roze in Wit: Het is belangrijk dat iedereen zich welkom en veilig voelt in de zorg. In deze basiscursus die we hebben ontwikkeld in samenwerking met Juf Danielle leer je over de begrippen 'sekse', 'gender' en 'seksuele oriëntatie'. Ook leer je over inclusieve communicatie en hoe je dat aanpakt, hoe je zichtbaar een veilige plek kan creëren, en je leert over de specifieke gezondheidsproblematiek die speelt in deze groep waar elke zorgverlener van op de hoogte moet zijn.

 

Juf Daniëlle

Daniëlle studeerde geneeskunde, maar is geen praktiserend arts geworden. In het laatste jaar van geneeskunde is er de keuze om iets in de wetenschap of het onderwijs gaat doen. Ze koos toen voor het onderwijs, want dat trok haar altijd al. Van de stagebegeleider kreeg ze de vraag of ze een videootje wilde maken over verpleegkundig rekenen. 

Daniëlle: 'Ik zocht toen op het internet hoe ik dat een beetje leuk kon opnemen en wilde eigenlijk niet met mijn gezicht in beeld.' Ze vertelt dat Khan Academy een inspiratiebron voor haar was.

Uitleggen doet juf Daniëlle kort en bondig en dát spreekt mensen aan. Inmiddels runt Daniëlle 'Juf Daniëlle' niet meer alleen, want er is meer dan genoeg werk. Op YouTube heeft ze maar liefst 55,7 duizend abonnees en in haar online leeromgeving heeft ze nu al 10.000 verpleegkundigen en verpleegkundestudenten kunnen helpen.

Van Juf Daniëlle naar uitlegvideo's bij Roze in Wit

Daniëlle vertelt: 'Ik wil altijd de samenhang zo goed mogelijk uitleggen. Dat doe ik in video's over de werking van het lichaam. Dus, 'Wat doen de nieren?' of 'Wat zijn hormonen?' Met die kleine verpleegkunde niche waar ik in zit heb ik toch een groot bereik. En met al die abonnees en mensen in mijn online leeromgeving vond ik het belangrijk om mijn eigen lesmateriaal zo inclusief mogelijk te maken.' 

Daniëlle vertelt dat ze niet de informatie voor LHBTIQ+ sensitieve zorg vond die ze

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Ruimte voor de tussenmens

'Het is duidelijk dat het bedachte systeem niet klopt. Dat zegt de natuur ook. Seksuele competitie is niet waar alles om draait. Ik hoop dat mensen het na het lezen van mijn boek ook beter snappen.'

Lees verder

Ik val niet, ik dans

Nieuws over Hanna van Vliet! De actrice, die je natuurlijk kent als Anne in de populaire serie ANNE+, speelt de hoofdrol in een nieuwe feelgood dramaserie gebaseerd op het gelijknamige boek van Margot van Schayk.

Lees verder

Speelveld van de dood

Kat en Lisa raken verstrikt in de intriges van het vrouwenvoetbal in het vierde deel van de succesvolle serie over de zusjes Kauffmann. Win een gesigneerd exemplaar!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden