SLAY: express to impress

Transvrouwen Jade, Naimah, Serena en Babymoon worden regelmatig geconfronteerd met vooroordelen, discriminatie, geweld en onbegrip. Maar binnen de ballroomscene vinden ze de kracht en het zelfvertrouwen om onbeschaamd zichzelf te zijn. In de zesdelige docuserie SLAY: express to impress worden deze vier transvrouwen gevolgd: van extravagante catwalks tot eerste stappen in transitie.

Vanaf 25 juli wekelijks te zien bij de NTR | NPO 3. 

De ballroomscene is een beweging in de Amerikaanse LGBTQ-scene die zijn oorsprong vond in New York. Dit jaar bestaat de Nederlandse ballroomscene tien jaar, maar gaat sinds de jaren 70 al de wereld over. Deze underground gemeenschap biedt een veilige haven voor queer- en transpersonen van kleur om hun ware zelf te ontdekken en te vieren. De vier geportretteerden in deze docuserie nemen als leden van verschillende Houses - zelfgekozen families die elkaar onvoorwaardelijk steunen - deel aan extravagante en gedurfde balls. Een strijd om trofeeën en erkenning waar ze hun creativiteit de vrije loop laten gaan. 

Meet the queens:

Jade (22 jaar) heeft als geneeskundestudent in Amsterdam grote ambities om het glazen plafond voor transmensen in de geneeskunde te doorbreken. Als bijbaan werkt ze in de Transkliniek, waar ze ook haar eigen plannen bespreekt met haar collega. Haar ouders hebben haar gesteund in de zoektocht naar haar identiteit en die positiviteit wil ze door te geven aan andere queer- en transpersonen in haar moederland Suriname.

Naimah (36 jaar) is een legendarische zwarte transvrouw en rolmodel uit Rotterdam, waar ze ook werkt als model. Ook wel bekend Mother Naimah, oprichter van The House of Mermaids, waar ze jonge queer- en transpersonen een veilige plek biedt en traint voor catwalks. Ooit was ze onzeker over haar lichaam, maar inmiddels loopt ze vol trots over de catwalk en hoopt dit over te brengen aan de jongere generatie.

Serena (26 jaar) woont in Rotterdam en is ook wel bekend als moeder van het House of Makaveli. Ze is geneeskundestudent, dressuurrijder en werkt als bijbaan in de thuiszorg. De zelfgekozen familieband is van onschatbare waarde voor Serena, omdat liefde, begrip en aandacht vaak ontbreken in het dagelijkse leven. Hoewel ze zich gesteund voelt in haar transitie door haar House, worstelt ze met het feit dat ze haar grootouders niet meer heeft gezien sinds ze als transvrouw door het leven gaat.

Babymoon (29 jaar) woont in Amsterdam en is in het dagelijks leven student aan de dansacademie, model en artiest. Ze staat aan het begin van haar transitie en in de startblokken voor haar debuut als drag queen.

 

SLAY: express to impress, een co-productie van de NTR en De Coproducent, is wekelijks te zien vanaf donderdag 25 juli om 22.20 uur bij de NTR op NPO 3.

*

Blijf op de hoogte:

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Ruimte voor de tussenmens

'Het is duidelijk dat het bedachte systeem niet klopt. Dat zegt de natuur ook. Seksuele competitie is niet waar alles om draait. Ik hoop dat mensen het na het lezen van mijn boek ook beter snappen.'

Lees verder

Ik val niet, ik dans

Nieuws over Hanna van Vliet! De actrice, die je natuurlijk kent als Anne in de populaire serie ANNE+, speelt de hoofdrol in een nieuwe feelgood dramaserie gebaseerd op het gelijknamige boek van Margot van Schayk.

Lees verder

Speelveld van de dood

Kat en Lisa raken verstrikt in de intriges van het vrouwenvoetbal in het vierde deel van de succesvolle serie over de zusjes Kauffmann. Win een gesigneerd exemplaar!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden