Zomer vol films

Eerder las je al over de films tijdens Picl Queer Summer, maar deze zomer zie je nog veel meer: vanaf 26 juli, de eerste dag van de Olympische Spelen, zie je op streamingplatform MUBI de documentaire Life is not a competition but I'm winning, een film van de Duitse filmmaker Julia Fuhr Mann over queer atleten die nooit mee konden doen aan de Olympische spelen. 

Het verhaal: Als de geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars, wat blijft er dan over van degenen die nooit deel mochten uitmaken van het spel? Een collectief van queer atleten betreedt het Olympisch Stadion in Athene en gaat op weg om degenen te eren die werden uitgesloten van het podium van de winnaars. Ze ontmoeten Amanda Reiter, een transmarathonloopster die moet worstelen met de vooroordelen van sportorganisatoren en Annet Negesa, een 800-meterloopster die door de internationale sportfederaties werd gedwongen een hormoonveranderende operatie te ondergaan. Samen creëren ze een radicaal utopia ver weg van de rigide genderregels in de wedstrijdsport.

 

MUBI is een online bioscoop waar je geweldige cinema bekijkt, ontdekt en bespreekt. Meer achtergrondinformatie vind je hier, de filmbibliotheek bezoek je via www.mubi.com.

 

Pride Amsterdam: Tijdens de Open Air Cinema zie je films in drie verschillende stadsdelen, namelijk in het Oosterpark: het Krugerplein op 30 juli en het Mercatorplein op woensdag 31 juli en donderdag 1 augustus 2024 en de Zuid as op 2 augustus. 'Er staan 400 stoelen tot jullie beschikking, wees er dus op tijd bij. Iedereen is welkom bij de Roze filmavonden! Neem je hapje en je drankje mee. De toegang is gratis.'

Een van de films die je ziet tijdens Open Air is Woman Of… Tegen de achtergrond van de Poolse transformatie van communisme naar kapitalisme, beslaat de film 45 jaar uit het leven van Aniela Wesoly. Aniela woont al meer dan de helft van haar volwassen leven als man in een Pools provinciestadje. De reis naar persoonlijke vrijheid als trans vrouw onthult moeilijkheden in het huwelijk en het ouderschap, gespannen familierelaties en gecompliceerde houdingen in haar omgeving, die haar constant in onmogelijke situaties plaatsen. Welke keuzes zal Aniela moeten maken? Zal zij bereid zijn alles op te offeren om te worden wie ze werkelijk is?

 

Meer info en het hele programma vind je hier.

 

Love & Revolution, vanaf 1 augustus te zien in de filmtheaters en tijdens Pathé Pride Night: op woensdag 7 augustus in bioscopen door heel Nederland. Het verhaal speelt zich af in Sevilla, 1977: Reme is trots dat haar zoon Miguel de eerste in de familie zal zijn die naar de universiteit gaat. Maar wat Miguel echt wil, is artiest worden en zingen in een populaire televisiecompetitie. In een tijd waarin homoseksualiteit in Spanje een misdaad is, zal Reme ook ontdekken wie de nieuwe vrienden van haar zoon zijn: de opkomende Andalusische LGTBI-beweging, die paradoxaal genoeg is ontstaan in de schoot van de Kerk.

 

Meer info: www.pathe.nl/pridenight | cinemien.nl/film/love-revolution

 

Roffa Mon Amour

De twaalfde editie van het iconische openluchtfilmfestival Roffa Mon Amour vindt plaats van 14 t/m 25 augustus in de beeldentuin van Brutus in Rotterdam West. Tussen gigantische kunstwerken van het Atelier van Lieshout ontdek je films van over de hele wereld onder de sterrenhemel. Het festival presenteert de nieuwste, opvallende films en klassiekers die je gezien moet hebben.

Ook dit jaar vind je binnen het aanbod een mooie selectie LHBTIQ+ films. Zo zie je op 17 augustus de film Levante, over Sofia, een 17-jarige volleybalster uit São Paulo, die zwanger raakt in een land waar abortus illegaal is. Terwijl ze vecht voor haar recht op abortus, wordt ze geconfronteerd met rechtse activisten die haar proberen tegen te houden. Gelukkig wordt ze bijgestaan door haar team van non-binaire en vrouwelijke vrienden, inclusief haar nieuwe crush Bel. – Brazilië, 2023.

Op zondag 18 augustus zie je de queer cult movie But I'm a Cheerleader, over Megan, een perfecte Amerikaanse scholiere die een vlekkeloos leven leidt. Ze houdt van school, gaat naar de kerk en is dol op haar ouders en vrienden. Maar... ze walgt ervan om haar vriendje te kussen en heeft liever tofu dan biefstuk. Haar vrienden en familie weten het allemaal: Megan is gay. Helemaal verward door wat ze bedoelen, wordt ze naar True Directions gestuurd, een conversiekamp. Nog steeds in ontkenning, openen de jonge, kleurrijke queer personen in het kamp haar perspectief op liefde. – USA, 1999.

Special: Leg nieuwe contacten tijdens Queer Connection. Een speels en intiem programma in samenwerking met Queer Rotterdam voor de queer community. Ook op 18 augustus, meer info hier.

Op woensdag 21 augustus zie je The Last Year of Darkness, een liefdesbrief aan de underground club scene van Chengdu. Terwijl de stad verandert, is de toekomst van Funky Town, een geliefde queer club, onzeker. ​​De docu volgt het leven van queer jongeren in Chengdu's Funky Town, die moet sluiten door de komst van een nieuwe metrolijn. – China, 2023

Het hele programma en meer info: roffamonamour.com

 

September: Tijdens Pride Leiden worden ook dit jaar weer een paar van de mooiste/grappigste/belangrijkste/liefste/meest ontroerende queer-films  vertoont in Kijkhuis.  Zo zie je op 4 september de film PRIDE en op 7 september Moonlight. Meer info vind je hier.

 

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Ruimte voor de tussenmens

'Het is duidelijk dat het bedachte systeem niet klopt. Dat zegt de natuur ook. Seksuele competitie is niet waar alles om draait. Ik hoop dat mensen het na het lezen van mijn boek ook beter snappen.'

Lees verder

Ik val niet, ik dans

Nieuws over Hanna van Vliet! De actrice, die je natuurlijk kent als Anne in de populaire serie ANNE+, speelt de hoofdrol in een nieuwe feelgood dramaserie gebaseerd op het gelijknamige boek van Margot van Schayk.

Lees verder

Speelveld van de dood

Kat en Lisa raken verstrikt in de intriges van het vrouwenvoetbal in het vierde deel van de succesvolle serie over de zusjes Kauffmann. Win een gesigneerd exemplaar!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden