Vier diversiteit met IHLIA

IHLIA: Wereldwijd staat de Pride van New York in 1970 bekend als de allereerste gaypride ter wereld. Na de rellen bij de Stonewall Inn in 1969, besloten LHBTIQ+ activisten in deze stad een jaar later een optocht te houden om de rellen te herdenken en de emancipatie van hun groep te bevorderen. Dit idee van een protestmars sloeg wereldwijd aan. In Nederland werd het in 1977 in min of meer dezelfde vorm overgenomen. Sinds 1979 staat dit evenement bekend als Roze Zaterdag, en vindt het elk jaar in een andere Nederlandse stad plaats.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de Amsterdamse Gay Pride die ieder jaar plaatsvindt in augustus, geen kopie van de allereerste Pride in New York. Het plan ervoor kwam van de grond in 1995, toen enkele Amsterdamse ondernemers een evenement op touw wilden zetten dat puur moest dienen als feest om de vrijheid en diversiteit van de stad te vieren. Tevens zou het goede promotie zijn voor de eerstvolgende Gay Games, een groots opgezet internationaal sportevenement voor LHBTI'ers, dat in 1998 in Amsterdam plaats zou vinden. 

En nu, meer dan 25 jaar later, is de eerste editie van de Amsterdamse Pride die uit drie dagen bestond, uitgegroeid tot een evenement dat dit jaar zelfs een hele maand duurt. Inmiddels is de naam ook aangepast naar Queer & Pride Amsterdam en wordt het door twee organisaties georganiseerd:  Stichting Queer Amsterdam en Stichting Pride Amsterdam.

Lees alles over de geschiedenis van Amsterdamse Pride op With Pride!

 

Op 12 juli opende de IHLIA-tentoonstelling Protest2Pride die tot 15 september op het IHLIA-plein te zien zal zijn. Er was veel belangstelling, zo'n vijftig bezoekers toverden de expositie om in een plek waar herinneringen werden gedeeld en interesse in het delen van eigen foto's en materiaal met IHLIA werd besproken. In de door Marian Bakker ingeleverde fotoboeken van Roze Zaterdagen werd gezocht naar bekende gezichten en zo nodig van post-its met namen voorzien.

Video gemaakt door Gemma Rameckers.

Tour: Protest2Pride - De aanleiding van de tentoonstelling Protest2Pride waren vijf fotoboeken vol foto's van Roze Zaterdagen uit de jaren '80 en '90 die Marian Bakker eerder dit jaar aan IHLIA doneerde. De foto's schetsen een visueel tijdsbeeld van die jaren op verschillende plekken in Nederland. Kleding en accessoires verraadden tot welke subcultuur de geportretteerden behoorden, hun protestborden lieten zien welke thema's zij belangrijk vonden en wat ze organiseerden toonde hun strategieën van activisme.  

Op 10 september kun je de expositie en de fotoboeken live bekijken tijdens een tour, meer info vind je hier.

 

Dankzij IHLIA: queeren van de programmering

Nu er in steeds meer steden Prides worden georganiseerd, zijn ook steeds meer musea en andere (culturele) instellingen bezig met het queeren van hun programmering.

Naast de Protest2Pride expositie heeft IHLIA een overzicht gemaakt van een aantal programma's die dankzij hen tot stand zijn gekomen. Het gaat dan om de uitleen van foto's, boeken, historische tijdschriften en andere memorabilia:

Pride Art Expo in The Bookshop in ITA: PEEKABOO, een bijzondere ontmoetingsplek met een zorgvuldig samengestelde selectie van kunstwerken vinden die de diversiteit, kracht en schoonheid van de lhbtiq+-gemeenschap vieren.

Melkweg Amsterdam: This Is The Truth: The Black Queer Masculine Through a Reclaimed Lens - A Prelude is een tentoonstelling, gecureerd door BSDWCORP., een artistieke en sociale praktijk opgericht door J.G. Basdew. Meer info vind je hier.

Synagoge Groningen | Groningen: A Dutch Lawrence of Arabia?; Jacob Israël de Haan - Een man van tegenstellingen en tegenstand – meer info vind je hier.

Vrijheidsmuseum | Groesbeek: Liefde in Oorlogstijd; Vlinders in de buik in de jaren 40. In de tentoonstelling zien we de oorlog van zijn meest intieme, menselijke kant. Meer info vind je hier.

 

Aanwinsten in de collectie

De afgelopen periode is de IHLIA-collectie weer verrijkt met een aantal objecten. 'Zo zijn we heel blij met spandoeken die de organisatie Queerfeministisches Netzwerk München aan ons heeft geschonken. Daarnaast heeft een bezoeker een aantal T-shirts, keycords en polsbandjes gedoneerd van verschillende feesten.' Over feesten en uitgaan gesproken: op de IHLIA-website vind je enkele artikelen over de geschiedenis van Gay & Lesbian nightlife

Jij kunt ook een bijdrage leveren aan het archief, dus mocht je tijdens een feest leuke memorabilia tegenkomen, stuur gerust een mail naar info@ihlia.nl. Dat geldt ook voor iedereen die op vakantie gaat. Oproepje van IHLIA: Neem iets kleins mee van je vakantiebestemming voor onze collectie. Geen boek(en), maar een sticker, flyer of poster. Bijvoorbeeld een bierviltje van de plaatselijke gay/lesbo bar, het lokale queertijdschrift, een programmaboekje van een transtentoonstelling, enzovoorts. Bij voorbaat dank! 

 

With Pride

Neem een kijkje op de mooie website With Pride! Je vindt daar heel veel verhalen uit het queer archief. Begin zomaar ergens met lezen of zoek op een specifiek onderwerp: het platform brengt het Nederlandse rijke LHBTIQ+ verleden tot leven.

 

*

Blijf op de hoogte:

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder

EU: Verbied conversie therapie

'Dit is een kans voor onze gemeenschap, vrienden, familie en allies om onze stemmen te gebruiken voor de veiligheid en het welzijn van alle LGBTIQA+ burgers in de EU.' Teken ook tegen conversie therapie.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden