Relatiediversiteit

Bi+ mensen krijgen vaak te maken met vooroordelen, stereotypen en stigmatisering op het gebied van daten en relaties. Op basis van hun seksuele oriëntatie worden onder andere aannames gedaan over hoe zij relaties vormgeven. Dit terwijl er veel diversiteit is in hoe bi+ mensen seksuele aantrekking en romantische aantrekking kunnen ervaren, met wie ze seks en/of relaties hebben en hoe ze een relatie willen vormgeven. - Bi+ Nederland

Kennis over de ervaringen van bi+ mensen in de samenleving is zeer beperkt. De ervaringen van bi+ mensen op het gebied van relaties zijn uniek ten opzichte van hetero, lesbische en homo mensen. Zo zijn er monoseksuele (d.w.z. hetero, homo of lesbische) relatiepartners die de bi+ oriëntatie van hun partner moeilijk kunnen accepteren, hier onzeker van worden of dit bedreigend vinden. Daarnaast bestaan er veel vooroordelen en stereotypen over hoe bi+ mensen relaties hebben en aangaan. 

Daarom verscheen onlangs de Verkenning bi+ mensen en relatiediversiteit. In deze verkenning wordt onderzocht wat heersende relatienormen zijn, op welke verschillende manieren bi+ mensen relaties vormgeven en wat de ervaringen van bi+ mensen zijn omtrent relaties en relatiediversiteit.

Op de website van Bi+ Nederland vind je meer info en de complete verkenning.

Ook verscheen een bundel met tien portretverhalen van verschillende bi+ mensen op het gebied van relaties. Zij vertellen onder andere over hun ervaringen met relatienormen, welke relatievorm het beste bij hen past en de stereotypen en vooroordelen die zij ervaren op basis van hun seksuele oriëntatie, partner(s) en/of relatievorm. 

De bundel vind je hier. Ook Zij aan Zij- lezer Sofie was bereid haar verhaal met ons te delen. Je leest het hieronder.

Meer weten?

Op 31 juli organiseert Bi+ Nederland tijdens Shakespeare Club een symposium over relatiediversiteit: Relatiediversiteit gaat over de verschillende manieren waarop mensen relaties met elkaar aangaan en daagt verschillende relatienormen en aannames uit. Waar lopen LHBTIQ+ mensen tegenaan als het gaat om relaties en relatiediversiteit? Wat kan je als professional doen om inclusiever te zijn en je in te zetten voor relatiediversiteit?

Het symposium vindt plaats van 13.30-17.00 uur in H'ART Museum in Amsterdam en is bedoeld voor professionals in het emancipatie- en/of welzijnsveld en andere geïnteresseerden. Meer info vind je hier.

 

Sofie: 'Het is eenzaam in bi-land'

'De Verkenning bi+ mensen en relatiediversiteit van Bi+ Nederland is uitgekomen en dat is iets waar ik al een tijd met smart op zat te wachten. Want het is eenzaam in bi-land. Bi+ mensen zijn onzichtbaar in Nederland en tellen voor mijn gevoel niet mee. Terwijl het zo belangrijk is om jezelf te kunnen zijn! Voor je gezondheid en functioneren. Aan die laatste twee ontbreekt het mij dus ook in hinderlijke mate en ik weet niet of dat (deels) met mijn bi-zijn te maken heeft. Het zou best kunnen, maar hoe bepaal je dat? Hoe kom je erachter wat goed is voor je, als je tot een specifieke groep behoort waar nauwelijks onderzoek naar gedaan is? Als je verlangt naar dingen die de grote groep onwenselijk of zelfs slecht vindt? Als jezelf zijn gelijk staat aan afgewezen worden?'

'Een paar jaar geleden: Als vrouw, getrouwd met een man, leef ik al heel lang monogaam, maar op een dag weet ik ineens weer dat ik ook op vrouwen val. Er wordt iets wakker in mij dat ik diep heb weggestopt. Het is onrustig in mij. Het verlangen naar een vrouw voelt soms zo

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Adoptie of niet?

'Mijn vrouw en ik willen graag kinderen samen, maar we zien het niet zitten om zwanger te worden. Adoptie lijkt me daarom de beste optie. Helaas is mijn vrouw daar pertinent op tegen.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Be Proud

Ode aan diversiteit en inclusiviteit: 'Identiteit staat centraal en we verwelkomen de queer community. Ontmoet gelijkgestemden, voel je vrij, dans, geniet en vier de liefde en het leven.' Win tickets voor Kirsten van Teijn!

Lees verder

Dyke March of Amsterdam

'We gebruiken het woord 'Dyke' als een brede, inclusieve term, die alle queer mensen omvat die zich verbonden voelen met de lesbische identiteit en het lesbisch activisme.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden