Lege boot voorop

Uit protest vaart Amnesty International dit jaar tijdens de Canal Parade Amsterdam op 3 augustus mee met een lege boot. Zo vraagt de mensenrechtenorganisatie aandacht voor discriminerende en criminaliserende wetgeving tegen de LHBTIQA+ gemeenschap wereldwijd. Amnesty International roept het publiek langs de kade op om in actie te komen op amnesty.nl/geenfeest. 

'Op onze boot geen feest dit jaar, we vragen iedereen om van het moment gebruik te maken om solidair te zijn met de LHBTIQA+-gemeenschap wereldwijd en direct in actie te komen,' zegt Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland 

Niet overal feest  

Op ieder continent lijken we eerder achteruit dan vooruit te gaan als het om de rechten van LHBTIQA+ers gaat. In Rusland is de LHBTIQA+ beweging als 'extremistisch' bestempeld. In verschillende Italiaanse steden worden LHBTIQA+ ouders van de geboorteakte van hun kind gehaald. En in Oeganda staat sinds 2023 in sommige gevallen de doodstraf op homoseksualiteit. 'Wetgeving inspireert tot gedrag', zegt Dagmar Oudshoorn. 'Het legitimeert haat en geweld en LHBTIQA+ personen wereldwijd zijn hier slachtoffer van.' 

'Promoten' homoseksualiteit strafbaar 

In meerdere landen is ook het 'promoten' van homoseksualiteit strafbaar. Zoals in Hongarije, China en Ghana. Wetgeving op dit gebied is vaak vaag geformuleerd, waardoor niet duidelijk is wanneer iemand strafbaar is. Dat leidt tot zelfcensuur van mensen uit de LHBTIQA+ gemeenschap én mensen die hen steunen. De maatschappelijke steun voor de gemeenschap neemt daardoor af. 

Pride publiek direct in actie 

De boot van Amnesty International vaart dit jaar mee als boot #1. Er varen geen mensen mee, alleen een grote QR-code die het publiek naar een actiepagina brengt.

Het thema van Pride Amsterdam 2024 is Together. Amnesty International vraagt het publiek om te laten zien dat de liefde en solidariteit binnen de gemeenschap landgrenzen overstijgt; 'samen tegen LHBTIQA+ haat, samen voor mensenrechten'. De grote QR-code op de boot leidt naar de website amnesty.nl/geenfeest. Hier kunnen mensen onder meer een petitie ondertekenen die de Turkse autoriteiten oproept om Pride-marsen te beschermen en door te laten gaan. In Turkije is de Pride sinds 2015 verboden. Toch verzamelen zich jaarlijks honderden mensen voor de marsen.   

Onvermoeibare strijd 

De LHBTIQA+ gemeenschap heeft ondanks alles ook een hoop bereikt. Zo wordt Thailand het eerste land in Zuidoost Azië dat het huwelijk openstelt voor mensen van hetzelfde geslacht en heeft het Hoogegerechtshof van Namibië bepaald dat oude koloniale wetten tegen LHBTIQA+ in strijd zijn met de grondwet. 'De LHBTIQA+ gemeenschap strijdt wereldwijd onvermoeibaar voor bestaansrecht, maar met de huidige tegenwind is onze steun misschien wel harder nodig dan ooit,' zegt Dagmar Oudshoorn.   

Samen met Clarice Gargard bracht Amnesty International de verhalen van LHBTIQA+ activisten in beeld. Hoe gaan zij om met haat en repressie? En hoe houden ze de hoop om te blijven strijden? 

 Bron en meer info: Amnesty.nl

 

De Amsterdam Canal Parade is op zaterdag 3 augustus van 12.00 tot 18.00. Er varen ruim 80 boten mee, een overzicht vind je op de website van Pride Amsterdam. De route is Oosterdok – Nieuwe Herengracht – Amstel – Prinsengracht – Westerdok, de kades zullen die dag autovrij zijn, om bezoekers de ruimte te geven. Alle informatie vind je hier.

Vorig jaar:

 

Pride Amsterdam is dit jaar van 27 juli t/m 4 augustus. Het hele programma vind je hier.

Statement Pride Amsterdam 2024:

TOGETHER is dit jaar het thema van Pride Amsterdam. Samen met onze ambassadeurs Nickie Nicole, Inge Lamboo, Karen de Lathouder, Rikkie Kollé, André Donker en Haroon Ali dragen wij uit dat we samen sterker staan. 
In een polariserende samenleving komt de LGBTQIA+ community regelmatig onbedoeld tegenover elkaar te staan, in plaats van naast elkaar. Juist in een tijd waar regenboog-identiteiten internationaal vaker onder druk staan en mensen vrijheden verliezen, is het belangrijk dat iedereen elkaar weer weet te vinden. Samen sterker, ondanks onze verschillen. En samen sterker, dankzij onze verschillen. We hebben elkaar nodig.
Bij Pride Amsterdam vieren we de boodschap van liefde voor onze dierbaren, maar ook de liefde voor hen die verder van ons afstaan, maar met vergelijkbare uitdagingen te maken krijgen vanwege hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit en expressie, of diversiteit in geslachtsontwikkeling. TOGETHER in Pride. Voor onszelf én voor de ander.

 

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Adoptie of niet?

'Mijn vrouw en ik willen graag kinderen samen, maar we zien het niet zitten om zwanger te worden. Adoptie lijkt me daarom de beste optie. Helaas is mijn vrouw daar pertinent op tegen.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Be Proud

Ode aan diversiteit en inclusiviteit: 'Identiteit staat centraal en we verwelkomen de queer community. Ontmoet gelijkgestemden, voel je vrij, dans, geniet en vier de liefde en het leven.' Win tickets voor Kirsten van Teijn!

Lees verder

Dyke March of Amsterdam

'We gebruiken het woord 'Dyke' als een brede, inclusieve term, die alle queer mensen omvat die zich verbonden voelen met de lesbische identiteit en het lesbisch activisme.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden