Lege boot voorop

Uit protest vaart Amnesty International dit jaar tijdens de Canal Parade Amsterdam op 3 augustus mee met een lege boot. Zo vraagt de mensenrechtenorganisatie aandacht voor discriminerende en criminaliserende wetgeving tegen de LHBTIQA+ gemeenschap wereldwijd. Amnesty International roept het publiek langs de kade op om in actie te komen op amnesty.nl/geenfeest. 

'Op onze boot geen feest dit jaar, we vragen iedereen om van het moment gebruik te maken om solidair te zijn met de LHBTIQA+-gemeenschap wereldwijd en direct in actie te komen,' zegt Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland 

Niet overal feest  

Op ieder continent lijken we eerder achteruit dan vooruit te gaan als het om de rechten van LHBTIQA+ers gaat. In Rusland is de LHBTIQA+ beweging als 'extremistisch' bestempeld. In verschillende Italiaanse steden worden LHBTIQA+ ouders van de geboorteakte van hun kind gehaald. En in Oeganda staat sinds 2023 in sommige gevallen de doodstraf op homoseksualiteit. 'Wetgeving inspireert tot gedrag', zegt Dagmar Oudshoorn. 'Het legitimeert haat en geweld en LHBTIQA+ personen wereldwijd zijn hier slachtoffer van.' 

'Promoten' homoseksualiteit strafbaar 

In meerdere landen is ook het 'promoten' van homoseksualiteit strafbaar. Zoals in Hongarije, China en Ghana. Wetgeving op dit gebied is vaak vaag geformuleerd, waardoor niet duidelijk is wanneer iemand strafbaar is. Dat leidt tot zelfcensuur van mensen uit de LHBTIQA+ gemeenschap én mensen die hen steunen. De maatschappelijke steun voor de gemeenschap neemt daardoor af. 

Pride publiek direct in actie 

De boot van Amnesty International vaart dit jaar mee als boot #1. Er varen geen mensen mee, alleen een grote QR-code die het publiek naar een actiepagina brengt.

Het thema van Pride Amsterdam 2024 is Together. Amnesty International vraagt het publiek om te laten zien dat de liefde en solidariteit binnen de gemeenschap landgrenzen overstijgt; 'samen tegen LHBTIQA+ haat, samen voor mensenrechten'. De grote QR-code op de boot leidt naar de website amnesty.nl/geenfeest. Hier kunnen mensen onder meer een petitie ondertekenen die de Turkse autoriteiten oproept om Pride-marsen te beschermen en door te laten gaan. In Turkije is de Pride sinds 2015 verboden. Toch verzamelen zich jaarlijks honderden mensen voor de marsen.   

Onvermoeibare strijd 

De LHBTIQA+ gemeenschap heeft ondanks alles ook een hoop bereikt. Zo wordt Thailand het eerste land in Zuidoost Azië dat het huwelijk openstelt voor mensen van hetzelfde geslacht en heeft het Hoogegerechtshof van Namibië bepaald dat oude koloniale wetten tegen LHBTIQA+ in strijd zijn met de grondwet. 'De LHBTIQA+ gemeenschap strijdt wereldwijd onvermoeibaar voor bestaansrecht, maar met de huidige tegenwind is onze steun misschien wel harder nodig dan ooit,' zegt Dagmar Oudshoorn.   

Samen met Clarice Gargard bracht Amnesty International de verhalen van LHBTIQA+ activisten in beeld. Hoe gaan zij om met haat en repressie? En hoe houden ze de hoop om te blijven strijden? 

 Bron en meer info: Amnesty.nl

 

De Amsterdam Canal Parade is op zaterdag 3 augustus van 12.00 tot 18.00. Er varen ruim 80 boten mee, een overzicht vind je op de website van Pride Amsterdam. De route is Oosterdok – Nieuwe Herengracht – Amstel – Prinsengracht – Westerdok, de kades zullen die dag autovrij zijn, om bezoekers de ruimte te geven. Alle informatie vind je hier.

Vorig jaar:

 

Pride Amsterdam is dit jaar van 27 juli t/m 4 augustus. Het hele programma vind je hier.

Statement Pride Amsterdam 2024:

TOGETHER is dit jaar het thema van Pride Amsterdam. Samen met onze ambassadeurs Nickie Nicole, Inge Lamboo, Karen de Lathouder, Rikkie Kollé, André Donker en Haroon Ali dragen wij uit dat we samen sterker staan. 
In een polariserende samenleving komt de LGBTQIA+ community regelmatig onbedoeld tegenover elkaar te staan, in plaats van naast elkaar. Juist in een tijd waar regenboog-identiteiten internationaal vaker onder druk staan en mensen vrijheden verliezen, is het belangrijk dat iedereen elkaar weer weet te vinden. Samen sterker, ondanks onze verschillen. En samen sterker, dankzij onze verschillen. We hebben elkaar nodig.
Bij Pride Amsterdam vieren we de boodschap van liefde voor onze dierbaren, maar ook de liefde voor hen die verder van ons afstaan, maar met vergelijkbare uitdagingen te maken krijgen vanwege hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit en expressie, of diversiteit in geslachtsontwikkeling. TOGETHER in Pride. Voor onszelf én voor de ander.

 

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Kerstwensen

Lichtjes, mooi gedekte tafels, cadeautjes onder de boom? Kerst betekent voor iedereen iets anders. Van gezelligheid, warmte en verbinding tot juist eenzaamheid. Wij vroegen onze lezers: Wat is jouw kerstwens?

Lees verder

Een zwaluw in de kamer

'Straal uit dat iedereen er mag zijn. Heb aandacht voor diversiteit, reik zo een helpende hand. De ondertitel van mijn boek is niet voor niets Queer-verhalen die je omarmen.' We spreken Eveline van de Putte.

Lees verder

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden