Volle kades, kleurrijke boten
Met honderdduizenden bezoekers en mooi weer is de jaarlijkse Canal Parade in Amsterdam op zaterdag om 12 uur van start gegaan. Er trokken 80 boten door de grachten, dit jaar met het thema #Together, om aandacht te vragen voor gelijke rechten voor de regenbooggemeenschap.
'In een polariserende samenleving komt de lhbtiqa+ community regelmatig onbedoeld tegenover elkaar te staan, in plaats van naast elkaar', stelt de organisatie van Pride Amsterdam. 'Juist in een tijd waar regenboogidentiteiten internationaal vaker onder druk staan en mensen vrijheden verliezen, is het belangrijk dat iedereen elkaar weer weet te vinden.' - Op de feestelijke Canal Parade lijkt dat zeker te lukken, zo lezen we op NOS.nl.
De Canal Parade was live te volgen op de Amsterdamse zender AT5, (bekijk op de AT5-website vast een mooie verzameling foto's) en ook internationaal persbureau AP maakte een impressie:
Stop het geweld tegen de regenbooggemeenschap.
Die oproep doet COC Nederland op 3 augustus bij Pride Amsterdam. Met spandoeken langs de grachtenparade, een brief aan het kabinet en een opiniestuk in de Volkskrant, roept de belangenorganisatie de regering op om geweld en discriminatie aan te pakken.
Aanleiding is de schrikbarende toename van de discriminatiecijfers. Het aantal meldingen van discriminatie en geweld tegen de regenbooggemeenschap steeg in één jaar met bijna een kwart, van 2.654 (2022) naar 3.257 (2023). Online haat tegen lhbti+ mensen stijgt explosief en acceptatie onder jongeren daalt. Regenboogvlaggen worden weggerukt en mensen worden online en offline bedreigd, aangevallen of uitgescholden.
Bron: COC Nederland
'Wat ons betreft is het aan het kabinet Schoof om aan te tonen dat het er écht voor iedereen is en niemand uitsluit,’ aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. 'We vragen stevige maatregelen tegen geweld en discriminatie, op welke grond dan ook.’
Volgens COC begint de aanpak van geweld op school, waar iedereen moet leren dat je respectvol met elkaar omgaat en onderlinge verschillen respecteert. Daarnaast pleit de organisatie bij het kabinet onder meer voor hogere wettelijke straffen op discriminerend geweld, meer discriminatierechercheurs (nu zijn dat er maar vier in heel Nederland!), tijd en geld voor de agenten van Roze in Blauw, en strafbaarheid van discriminatie van bi+, transgender, intersekse en aseksuele personen.
Volgens de organisatie kan iedereen de strijd voor acceptatie steunen, bijvoorbeeld door een regenboogvlag of andere gemeenschapsvlag uit te hangen, of door steun aan te bieden en er wat van te zeggen als lhbti+ mensen te maken krijgen met geweld, discriminatie of nare opmerkingen.
Lhbti+ discriminatie staat niet op zichzelf
Lhbti+ discriminatie staat volgens het COC niet op zichzelf. Bij andere vormen van discriminatie zie je soortgelijke mechanismen en ontwikkelingen, zo schrijft de organisatie in de Volkskrant: 'Veilig jezelf zijn staat onder druk' met tien organisaties die zich inzetten tegen discriminatie.
'Het zijn onzekere tijden voor Nederland en de wereld. Zoals wel vaker in de geschiedenis, krijgen minderheden daarvan als zondebok de schuld. Met stijgende discriminatiecijfers tot gevolg,’ aldus de tien organisaties van Turkse, Marokkaanse en Joodse Nederlanders, mensen van kleur, vrouwen, mensen met een handicap en lhbti+ personen. Volgens de organisaties staat veilig jezelf zijn in Nederland onder druk.
Het totaal aantal discriminatiemeldingen bij politie en antidiscriminatiebureaus opgeteld, steeg afgelopen jaar met een kwart. De meeste meldingen gaan over huidskleur of afkomst, die namen in één jaar toe van 5466 (2022) naar 7.310 (2023). Ook discriminatie van moslims, antisemitisme en discriminatie wegens geslacht, genderidentiteit en handicap neemt fors toe. Hoogstwaarschijnlijk geldt dat al helemaal voor discriminatie om een combinatie van gronden, bijvoorbeeld omdat mensen zwart en transgender zijn.
In de Volkskrant pleiten de tien organisaties eensgezind voor een stevige aanpak door het kabinet van discriminatie, geweld en racisme. De oproep is ondertekend door COC Nederland, Bi+ Nederland, Ieder(in), Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT), Nederlandse organisatie voor seksediversiteit NNID, Oy Vey, Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN), Stichting Nederland Wordt Beter, Transgender Netwerk en WOMEN Inc. – het artikel lees je hier.
*
Blijf op de hoogte: