Bescherm trans mensen

Oproep aan de Tweede Kamer: bescherm trans mensen wettelijk tegen haat. De petitie 'Mag ik ook gewoon veilig zijn?' is inmiddels ruim 19000 keer getekend.

'Ziek gestoord kutvolk zijn jullie,' naar je hoofd geslingerd krijgen, uitgemaakt worden voor pedofiel, of bespuugd worden en te horen krijgen dat je beter zelfmoord kunt plegen. Transgender mensen krijgen veel te maken met haat. Online, maar bijvoorbeeld ook op straat, op het werk en in de media. Voor bekende Nederlanders als Rick Paul van Mulligen, Geraldine Kemper en zangeres Merol reden om zich aan te sluiten bij een petitie van Transgender Netwerk om deze haat te stoppen. Jip van den Toorn maakte onderstaande illustratie voor de campagne. 

Iedereen verdient het om veilig te kunnen leven. Helaas is dat voor transgender mensen nog steeds niet vanzelfsprekend. Haat tegenover trans mensen neemt de afgelopen jaren alleen maar toe.

Met de petitie 'Mag ik ook gewoon veilig zijn?' wordt de Tweede Kamer opgeroepen om een wetsvoorstel te steunen dat trans mensen wettelijk beschermt tegen haat. Eerder dit jaar dienden toenmalige ministers Hugo de Jonge en Dilan Yeşilgöz een wetsvoorstel in dat het verbod op groepsbelediging wil uitbreiden. In Nederland mag je groepen mensen allang niet meer beledigen vanwege bijvoorbeeld hun etniciteit, geloof, of homo- of heteroseksuele gerichtheid. Het wetsvoorstel voegt 'geslacht' aan dit rijtje toe, zodat ook trans mensen beter beschermd zijn tegen haat.

Dat is hard nodig, want de haat tegen deze groep groeit. In 2023 steeg het aantal meldingen van discriminatie tegen transgender personen bij alle instanties en bij de politie kwamen zelfs 60% meer meldingen binnen. Uit onderzoek van de Groene Amsterdammer blijkt dat de hoeveelheid haatberichten tegen transgender mensen op sociale media in drie jaar tijd vertienvoudigd is; van 5000 haatberichten in 2020 naar 50.000 in 2023. En uit nieuw onderzoek van het CBS blijkt dat non-binaire trans mensen het afgelopen jaar 10x vaker dan de rest van de bevolking online bedreigd, geïntimideerd en gepest werden. 


Ruim 40 individuen en 25 organisaties vragen vanaf maandag 19 augustus aandacht voor de petitie. Dartster Noa-Lynn van Leuven doet ook mee. Zij kreeg dit voorjaar veel haat over zich heen toen twee teamgenoten kritiek op haar succes hadden. Ze kreeg online meerdere doodsbedreigingen. Ze roept mensen op om de neerwaartse spiraal te stoppen. 'Teken alsjeblieft, en niet alleen voor mij, maar voor alle genderdiverse mensen in Nederland, deze petitie. En laat zien dat jij staat voor een veilig Nederland voor iedereen.' 

In het najaar wordt de petitie aangeboden aan de Tweede Kamer.

De petitie vind je hier: Mag ik ook gewoon veilig zijn?

Meer informatie: transgendernetwerk.nl

 

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Adoptie of niet?

'Mijn vrouw en ik willen graag kinderen samen, maar we zien het niet zitten om zwanger te worden. Adoptie lijkt me daarom de beste optie. Helaas is mijn vrouw daar pertinent op tegen.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Be Proud

Ode aan diversiteit en inclusiviteit: 'Identiteit staat centraal en we verwelkomen de queer community. Ontmoet gelijkgestemden, voel je vrij, dans, geniet en vier de liefde en het leven.' Win tickets voor Kirsten van Teijn!

Lees verder

Dyke March of Amsterdam

'We gebruiken het woord 'Dyke' als een brede, inclusieve term, die alle queer mensen omvat die zich verbonden voelen met de lesbische identiteit en het lesbisch activisme.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden