QFFU: RECLAIM!

Van 30 augustus tot en met 6 september worden op diverse locaties in Utrecht ruim 50 films vertoond: van korte films tot documentaires, van nieuw filmtalent tot iconische klassiekers uit de queer filmgeschiedenis. Met het thema 'RECLAIM!' neemt het festival met film letterlijk en figuurlijk de ruimte in en moedigt alle bezoekers aan om hetzelfde te doen.

Met het thema 'RECLAIM!' laat QFFU de stem van de gemeenschap horen. Max de Valck, hoofd programma QFFU: 'En dat is nodig! We zien hoe de LGBTQ+ gemeenschap anno 2024 nog steeds veelvuldig te maken krijgt met discriminatie, geweld en uitsluiting. En ook in Nederland zien we hoe conservatief gedachtegoed de overhand neemt en hoe het bestaansrecht van veel gemarginaliseerde groepen, vooral mensen uit de trans en POC gemeenschap, in twijfel wordt getrokken. Er is ruimte nodig voor kritisch dialoog. Wij nemen die ruimte in en faciliteren een podium voor en door de gemeenschap om de grote diversiteit aan stemmen te laten horen en queerness in alle vormen en maten te vieren.'

Openingsfilm: Bottoms

Op vrijdag 30 augustus opent het festival met de Amerikaanse queer high school comedy Bottoms (Emma Seligman, 2023) in De Helling. Deze film had geen Nederlandse bioscooprelease, maar krijgt nu als openingsfilm alsnog de spotlight die het verdient.

Tijdens het aansluitende openingsfeest draait queer collectief MAXI waardoor je meteen meegenomen wordt in het thema van de avond 'Brat to School' en stilstaan geen optie is.

Het festival sluit af met een knal met de vertoning van Avant-Drag! (Fil Ieropoulos, 2024), waarbij de internationale makers aanwezig zijn. In een panelgesprek na de film bespreken we het politieke belang en de kracht van queer cinema in het opkomende conservatisme in Europa.

Nieuwe locaties en expo

Traditiegetrouw zijn er films door heel de stad te zien: van de bekende filmhuizen als het Louis Hartlooper Complex en 't Hoogt tot culturele broedplaatsen als de Nijverheid en Beton-T. Deze editie kun je ook op nieuwe locaties in Utrecht terecht. Zo vertonen we op zondag twee films in het Stadsklooster (de voormalige Antoniuskerk in Lombok) en duiken we de Utrechtse queer geschiedenis in Het Utrechts Archief. In aanvulling op de films die te bekijken zijn, is er een uitgebreide en interactieve randprogrammering vol talks, workshops en bijeenkomsten.

Tussen de films door kan je de gratis expositie Framing the Beyond bezoeken in FOTODOK. De hele week lang zijn hier bijzondere werken van drie jonge makers te zien.

The 10 Minute Challenge

Naast film en randprogrammering wordt ook nieuw talent een podium geboden. Bij de derde editie van filmwedstrijd '10 Minute Challenge' die het QFFU organiseert, sturen nieuwe (queer) filmmakers hun eigen korte films in. De zeven ingestuurde films dingen mee naar een prijs in de volgende categorieën: beste film, opkomend talent en publieksfavoriet. De films worden voor het eerst vertoond in VOGELFREI op zondag 31 augustus. Ben je na het zien van de films benieuwd geworden naar de winnaar? De prijsuitreiking is bij te wonen in de Nijverheid op vrijdag 6 september, waarna je met de winnaars feest kan vieren op de slotavond in de Nijverheid.

 

Queer Film Festival Utrecht:

bekijk het volledige programma en aanvullende informatie op www.qffu.nl, Instagram, Facebook en TikTok.

 

Vorig jaar was het thema GENDERATIONS; QUEER PAST, PRESENT & FUTURE. Hier lees je meer over die jubileumeditie. 'Het kennen van je eigen LHBTQIA+ geschiedenis is essentieel om het heden goed te kunnen begrijpen en met een genuanceerde en kritische blik vooruit te kunnen kijken naar de toekomst. [het]  thema - 'Genderations: queer past, present & future' - sluit daar naadloos op aan.' - Joost de Vries, voorzitter QFFU 2023.

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Partner dreigt met breuk

'Mijn huidige partner bekende gisteren dat ze overweegt om de relatie met mij te beëindigen. Het voelde als een donderslag bij heldere hemel. Wat zou jij doen?'

Lees verder

Torch Song

Een excentrieke zangeres bezoekt haar halfbroer en zet zijn leven op zijn kop als ze een onverwachte muze vindt in zijn vriendin. 'Het queerdrama laat zien hoe het vreemde en onbekende ons leven kan opschudden.'

Lees verder

Wat als

Claudia de Breij maakte een voorstelling over aardig zijn en aardig gevonden worden. Over overprikkeld zijn of gewoon eindelijk eens jezelf durven zijn. Over periodieke onthouding, zielige dictators en, wat als...

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden