Queer & de Spelen

Aan de afgelopen Olympische Spelen in Parijs deden 190 openlijk queer atleten mee. De Paralympische Spelen, van 28 augustus tot en met 8 september 2024, tellen ook meerdere queer deelnemers. Er zijn 60 Paralympiërs geweest die nu openlijk deel zijn van de regenboog community. Hoe staat het met de acceptatie, wat is de 2024 LGBTQ Paris Olympische en Paralympische Gids én  hoe zit het met de openlijk queer vrouwen bij de Spelen? Lees verder!

Foto: Hethers / Shutterstock

Queerste Olympische Spelen ooit?

De meeste Olympische en Paralympische fans en kijkers steunen LHBTQ-atleten [bron]. Als je een vergelijking maakt met het verleden is het aantal openlijk queer atleten tijdens de Olympische Spelen dit jaar behoorlijk hoog: 190. Alleen tijdens de Spelen in Tokio 2020 werd dit overtroffen, toen waren er 222 openlijk LHBTQ-atleten. Maar als je het vergelijkt met 2012 waarin er slechts 24 sporters openlijk queer waren, is er wel degelijk iets veranderd.

Er doen ruim 10.000 atleten mee aan de Olympische Spelen. Als je ervan uitgaat dat 10 procent van de bevolking deel is van de regenbooggemeenschap, en de sporters een afspiegeling zijn van de samenleving, dan zouden er zo'n 1.000 atleten queer zijn. Je kunt je dus afvragen hoe veilig het voelt om 'open' te zijn. Er valt binnen de sport in het algemeen nog veel te winnen.

Neem de Amerikanen: ruim tweederde (68%) is van mening dat alle atleten, ongeacht hun seksuele geaardheid of genderidentiteit, een kans moeten hebben om deel te nemen aan de Olympische en Paralympische Spelen. Dat betekent dus dat een derde (nog) niet die mening deelt.

En hoewel het Franse LHBTQ-beleid over het algemeen als inclusief beschouwd wordt - en dat van Parijs in het bijzonder - is er ook een achteruitgang. Zo blijkt uit een rapport uit 2023 uitgebracht door de Franse LHBTQ-organisatie SOS Homophobie dat er in 2022 een toename van 28% was in fysieke aanvallen tegen LHBTQ's en een toename van 26%

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Adoptie of niet?

'Mijn vrouw en ik willen graag kinderen samen, maar we zien het niet zitten om zwanger te worden. Adoptie lijkt me daarom de beste optie. Helaas is mijn vrouw daar pertinent op tegen.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Be Proud

Ode aan diversiteit en inclusiviteit: 'Identiteit staat centraal en we verwelkomen de queer community. Ontmoet gelijkgestemden, voel je vrij, dans, geniet en vier de liefde en het leven.' Win tickets voor Kirsten van Teijn!

Lees verder

Dyke March of Amsterdam

'We gebruiken het woord 'Dyke' als een brede, inclusieve term, die alle queer mensen omvat die zich verbonden voelen met de lesbische identiteit en het lesbisch activisme.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden