Queer & de Spelen

Aan de afgelopen Olympische Spelen in Parijs deden 190 openlijk queer atleten mee. De Paralympische Spelen, van 28 augustus tot en met 8 september 2024, tellen ook meerdere queer deelnemers. Er zijn 60 Paralympiërs geweest die nu openlijk deel zijn van de regenboog community. Hoe staat het met de acceptatie, wat is de 2024 LGBTQ Paris Olympische en Paralympische Gids én  hoe zit het met de openlijk queer vrouwen bij de Spelen? Lees verder!

Foto: Hethers / Shutterstock

Queerste Olympische Spelen ooit?

De meeste Olympische en Paralympische fans en kijkers steunen LHBTQ-atleten [bron]. Als je een vergelijking maakt met het verleden is het aantal openlijk queer atleten tijdens de Olympische Spelen dit jaar behoorlijk hoog: 190. Alleen tijdens de Spelen in Tokio 2020 werd dit overtroffen, toen waren er 222 openlijk LHBTQ-atleten. Maar als je het vergelijkt met 2012 waarin er slechts 24 sporters openlijk queer waren, is er wel degelijk iets veranderd.

Er doen ruim 10.000 atleten mee aan de Olympische Spelen. Als je ervan uitgaat dat 10 procent van de bevolking deel is van de regenbooggemeenschap, en de sporters een afspiegeling zijn van de samenleving, dan zouden er zo'n 1.000 atleten queer zijn. Je kunt je dus afvragen hoe veilig het voelt om 'open' te zijn. Er valt binnen de sport in het algemeen nog veel te winnen.

Neem de Amerikanen: ruim tweederde (68%) is van mening dat alle atleten, ongeacht hun seksuele geaardheid of genderidentiteit, een kans moeten hebben om deel te nemen aan de Olympische en Paralympische Spelen. Dat betekent dus dat een derde (nog) niet die mening deelt.

En hoewel het Franse LHBTQ-beleid over het algemeen als inclusief beschouwd wordt - en dat van Parijs in het bijzonder - is er ook een achteruitgang. Zo blijkt uit een rapport uit 2023 uitgebracht door de Franse LHBTQ-organisatie SOS Homophobie dat er in 2022 een toename van 28% was in fysieke aanvallen tegen LHBTQ's en een toename van 26%

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder

EU: Verbied conversie therapie

'Dit is een kans voor onze gemeenschap, vrienden, familie en allies om onze stemmen te gebruiken voor de veiligheid en het welzijn van alle LGBTIQA+ burgers in de EU.' Teken ook tegen conversie therapie.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden