Eerlijke kansen

Als recruiter heb je de belangrijke taak om ervoor te zorgen dat elke kandidaat gelijke kansen krijgt in het sollicitatieproces. Daarom is het belangrijk dat je iedereen op dezelfde manier behandelt en benadert, zodat alle kandidaten gelijke kansen hebben om hun vaardigheden en ervaring te laten zien. Wil jij nu als recruiter aan de slag om het verschil te kunnen maken? Bekijk dan online of er een recruiter vacature bij jou in de buurt is waar je op kunt solliciteren. Als recruiter ben jij namelijk voor een groot deel verantwoordelijk voor het beleid op het gebied van nieuw personeel.

Voorkom vooroordelen in het wervingsproces

Om te zorgen voor eerlijke kansen voor iedere kandidaat, is het van groot belang om vooroordelen in het wervingsproces te elimineren. Dit betekent dat je open moet staan voor diversiteit en inclusie, en dat je objectief en onbevooroordeeld moet zijn bij het beoordelen van kandidaten. Zorg ervoor dat je wervingscriteria gebaseerd zijn op de vereisten van de functie, in plaats van op persoonlijke vooroordelen. Dat is ook de reden waarom je bij het zoeken naar een vacature in Groningen of andere stad in Nederland geen leeftijd of andere eisen ziet staan. Nu weten we allemaal wel dat dit in de praktijk wel het geval is, maar de kans dat een man van middelbare leeftijd solliciteert op een functie van winkelmedewerker in een damesboetiek is vrij klein.

Zorg voor gestructureerde sollicitatiegesprekken

Een manier om voor eerlijke kansen te zorgen, is door gestructureerde sollicitatiegesprekken te implementeren. Dit klinkt misschien wat ingewikkeld, maar valt in de praktijk reuze mee. Dit houdt namelijk in dat je vooraf bepaalde vragen stelt aan alle kandidaten, zodat je hun antwoorden op een objectieve manier kunt vergelijken. Door deze gestructureerde aanpak verminder je de kans op onbewuste vooringenomenheid en creëer je gelijke kansen voor iedere kandidaat. Wel zo eerlijk.

Maak gebruik van talentgerichte wervingstechnieken

Een andere manier om eerlijke kansen te waarborgen, is door gebruik te maken van talentgerichte wervingstechnieken. Kijk verder dan alleen de traditionele wervingskanalen en zoek actief naar talent in diverse gemeenschappen. Door proactief te recruiten en te streven naar diversiteit in je kandidatenpool, vergroot je de kans dat iedere kandidaat gelijke kansen krijgt. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan het actief benaderen van kandidaten in plaats van passief in de vorm van een vacature.

Bied gelijke ontwikkelingsmogelijkheden

Het laatste waarmee je kunt zorgen voor een eerlijk traject, is dat je als recruiter gelijke ontwikkelingsmogelijkheden biedt aan alle kandidaten. Dit betekent dat je trainingen en doorgroeimogelijkheden toegankelijk maakt voor iedereen, ongeacht hun achtergrond of identiteit. Door gelijke ontwikkelingskansen te bieden, geef je elke kandidaat de kans om te groeien en zich te ontwikkelen binnen een organisatie. Daarbij is het wel belangrijk dat de kandidaat dit ook zelf wil en hier capabel genoeg voor is. Het kan namelijk heel goed zijn dat iemand wel wil, maar vervelend genoeg niet over de juiste kennis en competenties beschikt. Daarom is het zaak om eerst te kijken naar wat iemand kan en de persoon achter de CV en brief en pas daarna naar de rest.

*