Leuven Pride

De Belgische stad Leuven krijgt er een monument én een evenement bij. Op 10 oktober 2024 trekt de allereerste Leuven Pride door de straten en wordt het nieuwe monument onthuld dat het speelse en vrolijke karakter van de regenbooggemeenschap weergeeft. De stad zal gevuld zijn met liefde. Alle kleuren van de regenboog worden gevierd. 

Het Vlaams-Brabantse regenbooghuis UniQue kondigt met trots de lancering van de allereerste Leuven Pride aan, die plaatsvindt op 10 oktober. Leuven Pride begint met een kleurrijke mars vanaf het Leuvense station en eindigt in een bruisend straatfeest, gevolgd door de onthulling van een nieuw monument op het Smoldersplein. Eerder kende Leuven al evenementen zoals de L-Pride in 2018 en de kleurrijke opening van het Queer Arts Festival Leuven in 2023. Nu bundelen UniQue en Queer Leuven hun krachten om er een feestelijk, jaarlijks terugkerend evenement van te maken. 2024 wordt de eerste 'officiële' editie van deze Leuven Pride. 

Pride: op zijn Leuvens

De Leuven Pride vertrekt op donderdag 10 oktober om 19:00 aan het Martelarenplein met een feestelijke optocht door de Bondgenotenlaan. Einddoel is het Smoldersplein, waar het nieuwe LGBTQ+ monument zal worden onthuld. De regenbooggemeenschap doet dan waar ze goed in is: we bouwen een straatfeest met eten, drinken en dansen tot 22:00 uur. Daarna gaan we indoors verder in zaal de Optimist aan de Vismarkt, met een dragshow en afterparty. Tickets en meer informatie zijn te vinden op www.leuvenpride.be

Georgy Chtchevaev, voorzitter Queer Leuven, legt uit: 'We hebben voor deze eerste editie onze identiteit als stad onder de loep genomen. Niet elke pride moet dezelfde formule hebben en in Leuven proberen we iets nieuws uit, waarbij we de connectie tussen onze stad en de studentenpopulatie willen benadrukken. Ook voor de timing hebben we gekozen voor een belangrijk schakelmoment, net aan het begin van het academiejaar, maar nog op het randje van de laatste zonneschijn.

Op zijn Leuvens betekent ook: geen grote praalwagens of voertuigen. Dat vonden we niet passen bij de gezelligheid en knusheid die onze stad uitstraalt. We grijpen terug naar de roots van al de prides, naar de mars voor zichtbaarheid, waar je niet zo veel pracht en praal bij nodig hebt. Die zullen we uit onszelf halen en uit alle mensen die mee komen vieren. Bakfietsen vind ik daarentegen wel een aanwinst.'

LGBTQ+ monument

Hildegard Van Hove, coördinator van de werkgroep Zichtbaarheid vertelt: 'De stad Leuven maakt deel uit van het netwerk van Rainbow Cities. Het is belangrijk dat mensen zich er welkom voelen, ongeacht hun seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Sinds enkele jaren kan je in de Diestsestraat over regenboogzebrapaden wandelen. In het park van de Faculteit Letteren vind je het Liefdesbankje, waarmee we de diversiteit in liefdesrelaties onder de aandacht willen brengen. En vanaf oktober hoort daar ook een eigen lgbtq+-monument bij.' 

Het nieuwe monument zal verschijnen op de iconische locatie van het Pieter Coutereelbeeld op het Ferdinand Smoldersplein in Leuven. Op deze plek bevond zich ooit een openbaar toilet dat bekendstond als een populaire cruisingplek voor de LGBTQ+ gemeenschap. Dit monument zal niet alleen herinneren aan dat verleden, maar ook dienen als een baken van hoop en verandering voor de toekomst. Het kunstwerk is ontworpen als een speelse knipoog naar de vreugde en de levendigheid van het 'gay' zijn.

De afgesloten raampjes aan de voorzijde van het monument worden vervangen door een kijkdoos die scènes uit het LGBTQ+ (nacht)leven in Leuven tonen, gemaakt door kunstenares Chris Perdieus. Georgy Chtchevaev, in zijn rol van aanstormend kunstenaar, zorgt voor de audio-kant van het kunstwerk: op basis van getuigenissen creëert die drie audio-performance kunstwerken. Het eindresultaat is een gelaagd kunstwerk dat op verschillende manieren kan worden ervaren, maar waarbij het samenspel van beeld en geluid centraal staat.

Het hele programma en meer info: www.leuvenpride.be.

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Schaamte voor schaamlippen

'Ik heb een ongeneeslijke huidaandoening aan mijn vulva: lichen sclerosus. Ik moet mijn hele leven zalf smeren en het ziet er niet mooi uit. Kan ik nog wel fijn seks hebben? Wat zou jij doen?'

Lees verder

De derde vrouw

Natalie Clifford Barney schreef over een ware 'lesbian love triangle avant la lettre' in 1926. Nu is dit baanbrekende werk in het Nederlands vertaald en wordt uitgegeven door Velvet Publishers.

Lees verder

Elmer

'Als je jezelf de held maakt in je eigen verhaal en de ander de vijand, dan wordt het steeds moeilijker om kritisch naar jezelf te blijven kijken en jezelf te blijven ontwikkelen.' We spreken Elmer!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden