Vers leesvoer

Thuiskomen - Brittney Griner

Brittney Griner is een van de beste vrouwelijke basketballers ter wereld. In 2022 werd ze opgepakt op een Russisch vliegveld omdat ze (medicinale) cannabisolie bij zich had. Vanaf dat moment begon haar tijd in de hel, zoals ze het zelf noemt. Brittney Griner wordt de speelbal van een geopolitiek conflict, aangezien een paar dagen naar haar arrestatie Rusland Oekraïne binnenvalt. De nachtmerrie duurt uiteindelijk tien maanden.

In het boek Thuiskomen vertelt Griner het choquerende verhaal over haar gevangenschap in een Russische strafkolonie, en hoe de liefde voor haar vrouw haar overeind hield. Ze vertelt ook het verhaal van de rest van haar leven, over haar basketbalcarrière en over zwarte, queer vrouw zijn in de VS. In haar inleiding schrijft Griner het volgende: 

Dit zijn de herinneringen aan wat ik had achtergelaten en de hartverscheurende waarheden die ik meemaakte. Het is het dagboek van mijn verdriet, mijn spijt, mijn vragen over wat een zwart leven waard is. Het is mijn dankbaarheid aan de miljoenen die hebben gestreden voor mijn vrijlating. Het is de wijze waarop ik een nachtmerrie heb doorstaan, de angstaanjagendste beproeving van mijn leven. En het is het verhaal van ons, van Relle en mij, en hoe onze liefde me eindelijk weer thuisbracht.

Thuiskomen is een schrijnend verslag van een lange reis om rechtvaardigheid en vrijheid te bereiken, en een ode aan de liefde.

Brittney Griner is een Amerikaans professioneel basketballer, onder meer actief in de Women's National Basketball Association. Tot haar arrestatie in Moskou in februari 2022 kwam ze uit voor de clubs Phoenix Mercury en UMMC Jekaterinenburg. Griner heeft twee olympische gouden medailles op haar naam staan en was volgens Time een van de honderd invloedrijkste personen van 2023.

Thuiskomen verschijnt op 6 november bij Ambo | Anthos.

 

Camping - Maartje Wortel

Camping vertelt het verhaal van Victorien, die een hekel heeft aan kamperen en allergisch is voor gras. Maar omdat de vrouw die haar verlaat, Ode, droomt van een camping, koopt Victorien er eentje, midden in het bos, met de oude eigenaren erbij. Voorwaarde van de eigenaars, twee zussen, is dat ze er zelf mogen blijven wonen. Een keur aan gasten checkt in aan de lichtblauwe balie: van een militair met PTSS tot een drugscrimineel en een beroemdheid die de publiciteit wil ontvluchten. Wat voor de een vakantie is, is voor de ander bittere noodzaak. De gasten op de camping zijn tot elkaar veroordeeld maar hebben tegelijkertijd niets met elkaar van doen. Ze kunnen altijd weer weg, toch?

'De essentie van de camping was voor haar om je te onttrekken aan je leven en tegelijkertijd was het haar leven. Altijd al geweest. Ze dacht: misschien heb ik mij nooit aan mijn leven kunnen onttrekken, ernaar kunnen kijken, en is het daarom nooit begonnen. Als ze de camping nu op zou blazen bleef er troep over. Voor haar was de essentie troep.'

Camping is een eigenzinnige, verontrustende roman van een van de meest originele schrijvers van Nederland. Het boek wordt uitgegeven door Prometheus.

 

Dorst -  Marina Yuszczuk

Een queer, feministische vampierroman over kwetsbaarheid en verlangens, in de traditie van Mary Shelley en Shirley Jackson: In de negentiende eeuw gaat een vampier aan wal in Buenos Aires om voor de zoveelste keer opnieuw te beginnen. Ze past zich aan en gaat ongemerkt op in de groeiende stad, neemt minnaars en minnaressen en leert haar verlangens afwisselend te bedwingen en de vrije loop te laten. Wanneer haar dorst ondraaglijk wordt, neemt ze vastberaden haar laatste toevlucht in een pas gebouwd mausoleum. Voor eeuwig en altijd althans, dat hoopt ze.

Tweehonderd jaar later loopt een jonge vrouw doelloos rond over de oudste begraafplaats van Buenos Aires. Ze is het moederschap, haar saaie baantje en eigenlijk haar hele leven beu. Tussen de grafmonumenten zoekt ze naar iets waarvan ze zelf niet precies weet wat het is misschien naar een manier om te verdwijnen. Wanneer ze de vampier tegenkomt, slaat er een vonk over tussen de twee vrouwen, en ze overschrijden een drempel waarna er geen weg terug meer is.

Dorst is vertaald door Irene van de Mheen en wordt uitgegeven door Atlas Contact.

 

Dat maakt ons helemaal niet uit - Ronald Giphart & Broos Lammes

Toen Ronald Giphart te horen kreeg dat zijn oudste zoon Broos op jongens viel, wist hij even niet hoe te reageren. Moest hij blij zijn, bezorgd, of moest hij de boodschap gewoon ter kennisgeving aannemen? Als je kind op een bepaald moment uit de kast komt, houdt dat niet alleen je kind zelf bezig, maar ook hun omgeving. Ronald en Broos besloten dit spanningsveld tussen kinderen en hun ouders te onderzoeken. Hoe zorg je dat je kind uit de kast durft te komen? Hoe bied je veiligheid en steun en hoe voer je er gesprekken over? Hoe vertel je het als kind aan je ouders? Dat maakt ons helemaal niets uit is een onmisbaar boek voor alle ouders om met hun kind te (blijven) communiceren. Uitgever: Thomas Rap

 

De mierenkaravaan – Mariken Heitman

Voor de veertigjarige Kiek is haar werk op de tuinderij onlosmakelijk verbonden met haar leven. Samen met vrijwilligers kweekt ze groenten en gewassen en bewaakt ze het ecologisch evenwicht. Dan gebeuren er twee dingen die dat evenwicht dreigen te verstoren: er verschijnt een haas op de tuin, en bij Kiek wordt een chronische ziekte vastgesteld. In vier seizoenen ondergaat niet alleen de tuin een aantal metamorfosen, maar Kiek zelf ook.

In De mierenkaravaan neemt Mariken Heitman je mee op een reis door de natuur, waarin elk element en elk wezen op subtiele wijze met elkaar verbonden is. Geschreven met loepzuivere pen trakteert Heitman de lezer op haar grootste literaire troef namelijk troost.

Een betoverend verhaal, geschreven met de loepzuivere pen van een Libriswinnaar, over hoe alles wat leeft met elkaar samenhangt en wij dus ook. De mierenkaravaan wordt uitgegeven door Atlas Contact.

 

Vrouwen in de geschiedenis - kalender

Een scheurkalender voor 2025 die dagelijks bijzondere vrouwen voor het voetlicht brengt. Vrouwen die geschiedenis hebben geschreven, maar daarvoor lang niet altijd – of eigenlijk: zelden – de erkenning kregen die ze hebben verdiend. De kalender bestaat uit korte biografische portretten van vrouwen van over heel de wereld, uit verschillende tijdperken. Daarmee is de kalender dag na dag een bron van inspiratie. Uitgeverij Omniboek.

 

 

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Lang leve café Saarein

Voor een DOCS docu-podcast volgde Lisa Lotens de twee vrouwen die het Amsterdamse queer café Saarein voor sluiting wisten te behoeden. Nu te horen in alle podcast-apps.

Lees verder

Hate Crime-wet

'Het is afschuwelijk als je klappen krijgt om wie je bent, van wie je houdt of om je huidskleur. Je krijgt als het ware niet alleen een klap op je kop, maar ook een kras op je ziel.'

Lees verder

Vers leesvoer

In het boek Thuiskomen vertelt Brittney Griner het choquerende verhaal over haar gevangenschap in een Russische strafkolonie, en hoe de liefde voor haar vrouw haar overeind hield.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden