Hate Crime-wet

De Tweede Kamer begint vandaag, donderdag 26 september, aan de behandeling van de hate crime-wet. Het voorstel van Frans Timmermans (GL|PvdA) en Mirjam Bikker (CU) wil hogere straffen stellen op discriminerend geweld. COC, Transgender Netwerk, NNID en Bi+ pleiten hier al lang voor en roepen de Kamer op om het voorstel te steunen.

Foto: Tom Knoflook voor COC Nederland. Bij Pride Amsterdam 2024 voerde COC actie tegen discriminerend geweld.

Bij Pride Amsterdam voerde COC nog actie voor hogere straffen op discriminerend geweld. In COC's Regenboogakkoord beloven GL|PvdA, VVD, D66, CDA, Partij voor de Dieren, SP en Volt om dit voorstel te steunen. 'We pleiten voor dit wetsvoorstel samen met organisaties van mensen van kleur, Joodse-, Turkse- en Marokkaanse Nederlanders, vrouwen en mensen met een beperking.'

'Het is afschuwelijk als je klappen krijgt om wie je bent, van wie je houdt of om je huidskleur', zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. 'Je krijgt als het ware niet alleen een klap op je kop, maar ook een kras op je ziel.'

Het wetsvoorstel maakt het mogelijk om daders van discriminerend geweld zwaarder te bestraffen. Als iemand bijvoorbeeld wordt mishandeld en uitgescholden om wie die is, kan aan de dader een straf van vier in plaats van drie jaar worden opgelegd. Ook bijvoorbeeld het bekladden van een regenboogzebrapad of vernielen van een regenboogvlag kan straks zwaarder worden bestraft als er sprake is van een discriminerende achtergrond.

In een brief roepen de lhbti+ organisaties de Tweede Kamer op om het wetsvoorstel te steunen. Voorbeelden van geweld tegen de regenbooggemeenschap halen haast dagelijks het nieuws. Zo kregen bezoekers van een queerfeest in Groningen na afloop klappen en werd drag queen Envy Peru in Amsterdam door vier mannen aangevallen en uitgescholden. Het wetsvoorstel is een duidelijk signaal dat discriminerend geweld onacceptabel is en vergroot de kans dat politie en Openbaar Ministerie er werk van maken.

Landen als België, Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben al soortgelijke wetgeving. Vanzelfsprekend is het wetsvoorstel ook van toepassing op discriminatie om bijvoorbeeld huidskleur, achtergrond, geloof, geslacht en een beperking of een combinatie van gronden.

De belangenorganisaties willen dat er ook andere maatregelen komen tegen discriminerend geweld. Zo is het belangrijk om geweld te voorkómen met meer aandacht voor respect en acceptatie op school. Ook zou er meer capaciteit bij de politie moeten komen om discriminatie aan te pakken.

Bron: COC Nederland

Update vrijdag 27 september 2024:

Kamer lijkt positief over de hate crime-wet

De Tweede Kamer lijkt positief over de hate crime-wet van Frans Timmermans (GL|PvdA) en Mirjam Bikker (CU). Dat bleek donderdagavond 26 september tijdens de start van het debat over het wetsvoorstel in het parlement. Hoewel verschillende woordvoerders kritische vragen stelden, was de insteek meestal positief. Alleen de PVV stelde onomwonden dat ze het wetsvoorstel, dat hogere straffen stelt op discriminerend geweld, een oplossing vinden voor 'een niet bestaand probleem'. De partij ging niet in op het vele discriminerende geweld tegen onder meer de regenbooggemeenschap. 

De behandeling van het wetsvoorstel wordt naar verwachting over een aantal weken voortgezet. Dan wordt duidelijk of er een meerderheid is in de Tweede Kamer.

 

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Lang leve café Saarein

Voor een DOCS docu-podcast volgde Lisa Lotens de twee vrouwen die het Amsterdamse queer café Saarein voor sluiting wisten te behoeden. Nu te horen in alle podcast-apps.

Lees verder

Hate Crime-wet

'Het is afschuwelijk als je klappen krijgt om wie je bent, van wie je houdt of om je huidskleur. Je krijgt als het ware niet alleen een klap op je kop, maar ook een kras op je ziel.'

Lees verder

Vers leesvoer

In het boek Thuiskomen vertelt Brittney Griner het choquerende verhaal over haar gevangenschap in een Russische strafkolonie, en hoe de liefde voor haar vrouw haar overeind hield.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden