Lang leve café Saarein

Voor de podcast volgde Lisa Lotens de twee vrouwen die het Amsterdamse queer café Saarein voor sluiting wisten te behoeden. DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO.

'Ik wist dat Saarein in 1978 opgezet was als vrouwencafé en een feministische inslag had met een lesbisch tintje. Maar het heersende beeld van feministen uit die tijd is toch dat ze wat suffig en serieus waren, terwijl lesbiennes van toen vaak getypeerd worden als mannelijke vrouwen. En lesbiennes die in Saarein kwamen? Geitenwollensokkentypes. Ook kreeg ik soms te horen dat de kroeg bekendstond als café Chagrijn.'

Maar toen podcastmaker Lisa Lotens in gesprek ging met de oprichters van Saarein, veranderde dat beeld. De activistische Saarein-vrouwen waren voortrekkers in de vrouwenbeweging, 'stijlvolle, creatieve feministen die onvermoeibaar de strijd aangingen met het patriarchaat. 'Trotse vrouwen, die bezig waren met actievoeren, kraken, muziek maken, hun seksualiteit vieren en loeihard feesten.'

Er moest een nieuwe, eigen vrouwencultuur worden opgebouwd, zo vonden de oprichters. Schaamteloos lesbisch ook. In de jaren zeventig en tachtig werd die eigen cultuur gevormd, in de podcast hoor je de persoonlijke verhalen over liefde en vriendschap en het slopen van het patriarchaat in die tijd.

Het nieuwe hoofdstuk, dat aanbrak toen Talisa Harjono en Sterre Marijn Saarein overnamen van Dia Roozemond, borduurt voort op dat karakter en café Saarein 'blijft een plek waar queers ongestoord een biertje kunnen drinken en waar nog altijd plannen worden gesmeed om korte metten te maken met seksisme en onverdraagzaamheid. Want, zo zeggen ze: 'We zijn er nog niet.'

Bron: VPRO gids.

De podcast Lang leve café Saarein is te beluisteren in alle podcast-apps.

 

Lees ook ons interview met Talisa en Sterre:

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder

EU: Verbied conversie therapie

'Dit is een kans voor onze gemeenschap, vrienden, familie en allies om onze stemmen te gebruiken voor de veiligheid en het welzijn van alle LGBTIQA+ burgers in de EU.' Teken ook tegen conversie therapie.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden