For Your Approval

De vorige keer dat Ellen DeGeneres een comedy special deed op Netflix is alweer zes jaar geleden. Ellen DeGeneres: Relatable (2018) is ook nog steeds te zien op de streamingdienst. Nu is Ellen terug. Voor de allerlaatste keer. Deze Netflix special, die sinds afgelopen week te zien is, gaat over haar historische carrière en wordt snel heel persoonlijk: Ellen vertelt over wat ze nu allemaal doet sinds ze 'de wereld van de showbizz is uitgetrapt'. Van het houden van kippen tot parallel parkeren en de harde realiteit van beroemd zijn; ze gaat terug naar de begintijd van haar carrière als stand up comedian en legt een vergrootglas op de absurde realiteit van het leven.

Kijk nu op Netflix: Ellen DeGeneres: For Your Approval.

Foto: Ellen DeGeneres (links) en haar vrouw Portia de Rossi (rechts), gemaakt door Adam Rose/Netflix © 2024 - Ellen DeGeneres: For Your Approval.

'Ook maar een mens'

In 2020 kwamen er verhalen naar buiten dat Ellen op de set van haar show helemaal niet zo aardig was als haar tv-persoonlijkheid deed vermoeden. Er werd gesproken over een 'toxic workplace', werken voor Ellen zou vreselijk zijn. De verhalen begonnen zich op te stapelen nadat de Nederlandse visagiste Nikkie de Jager, beter bekend als NikkieTutorials, zich in De Wereld Draait Door negatief had uitgelaten over haar bezoek aan de talkshow van DeGeneres. (Lees ook: Ellen onder vuur – Zij aan Zij, mei 2020.)

Aan het begin van het laatste seizoen van haar show bood Ellen hiervoor haar excuses aan. (Lees ook: Ellen stopt, 2021). Ze nam verantwoordelijkheid voor de misstanden op de set en liet weten dat ze werkt aan haar onhebbelijkheden, want 'ik ben ook maar een mens.' Ze zei zich te realiseren dat ze door haar machtspositie bepaalde verantwoordelijkheden heeft en dat ze wil dat alle 270 mensen die voor haar werken trots zijn op wat ze doen. Dat waren ze blijkbaar: na die eerste aflevering werd Ellen achter de schermen met applaus ontvangen.

Onderscheidingen

Ellen DeGeneres (1966) heeft in haar carrière heel veel prijzen gewonnen. Zo won ze verschillende Emmy Awards, meer People's Choice Awards dan ieder ander (20!), GLAAD Media Awards en in 2016 ontving ze de Medal of Freedom van president Obama (lees ook het interview). In 2020 kreeg Ellen tijdens de Golden Globes de Carol Burnett Award, een oeuvre-onderscheiding voor haar bijdragen aan en betekenis voor televisie. Kate McKinnon mocht de award uitreiken, en in een emotionele speech vertelde zij dat 'lesbisch zijn' toen ze jong was een stuk minder eng was omdat Ellen zo open en uit de kast was op televisie. Hier lees je meer.

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

'Wees je eigen held'

Bo Kramer won met haar rolstoelbasketbalteam goud op de Paralympische Spelen. We spreken haar over de wedstrijd, over het verwezenlijken van dromen en over openlijk queer zijn in de sportwereld.

Lees verder

Blooming Archive

Het artistiek tastbaar maken van de veelkleurigheid en compleetheid van queer- en translevens door archiefkunst in verschillende verschijningsvormen: een nieuwe IHLIA-tentoonstelling.

Lees verder

For Your Approval

Ellen DeGeneres maakte een nieuwe en allerlaatste comedy special voor Netflix. Over haar carrière, beroemd zijn en de absurde realiteit van het leven. (En kippen. En parallel parkeren.)

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden