Blooming Archive

In de nieuwe IHLIA-tentoonstelling Blooming Archive zijn werken te zien van zeven Nederlandse en internationale kunstenaars die de collectie van IHLIA hebben onderzocht. Iedere creatie kent een andere verschijningsvorm: denk aan textiel, boeken, beeldhouwkunst, geluid en video-installatie.

Elk werk wordt gedreven door een andere benadering van het omgaan met archiefdocumenten: sommigen geven op creatieve wijze een nieuwe invulling aan archiefobjecten om gefragmenteerde geschiedenissen, vergeten figuren en activistische strategieën te reconstrueren en nieuw leven in te blazen. Anderen passen montage- en collagestrategieën toe op basis van archiefbezit, waarbij de nadruk ligt op vragen rond het ordenen en bewaren van achtergesteld erfgoed.

Alle tentoongestelde werken dateren van de laatste jaren en weerspiegelen de voortdurend groeiende relevantie van archiefkunst. Door verder te gaan dan de traditionele manier van het ordenen en tentoonstellen van archieven, verkent archiefkunst op speculatieve wijze de mogelijkheden van nieuwe lezingen van archiefstukken. 

Een van de centrale doelen van de tentoonstelling is om de verschillende werken en benaderingen met elkaar in gesprek te laten gaan. Bovendien onderstreept dit de toegevoegde waarde van het artistiek tastbaar maken van de veelkleurigheid en compleetheid van queer- en translevens, die normaliter verborgen blijven in dominante verhalen over kwetsbaarheid, verlies en dood.

Curator: Sandro Weilenmann

De expositie Blooming Archive is t/m 3 november dagelijks gratis te bezoeken op het IHLIA-plein (3e verdieping OBA Oosterdok). Het randprogramma van de tentoonstelling omvat verschillende artist talks, een boekpresentatie en rondleidingen. Alle programma's zijn gratis toegangelijk en vinden plaats op het IHLIA-plein. Er is geen aanmelding voor nodig. De details vind je op de website van IHLIA.

 

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

'Wees je eigen held'

Bo Kramer won met haar rolstoelbasketbalteam goud op de Paralympische Spelen. We spreken haar over de wedstrijd, over het verwezenlijken van dromen en over openlijk queer zijn in de sportwereld.

Lees verder

Blooming Archive

Het artistiek tastbaar maken van de veelkleurigheid en compleetheid van queer- en translevens door archiefkunst in verschillende verschijningsvormen: een nieuwe IHLIA-tentoonstelling.

Lees verder

For Your Approval

Ellen DeGeneres maakte een nieuwe en allerlaatste comedy special voor Netflix. Over haar carrière, beroemd zijn en de absurde realiteit van het leven. (En kippen. En parallel parkeren.)

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden