Cold Case: Graniet

Het derde en laatste deel van de boekenreeks Cold Case, 'Graniet', is vanaf 17 oktober verkrijgbaar. Forensisch rechercheur en auteur Carina van Leeuwen neemt je in deze politiethriller mee in een cold case waar de biseksuele journalist Lyn Riley bij betrokken raakt. Wij spraken Carina!

Foto gemaakt door Yasmijn Tan.

Over Carina van Leeuwen

Carina werkte eerst jaren als operatieassistente in ziekenhuizen en stapte in 1991 over naar de politie in Den Haag. Daar werd ze na enkele jaren één van de eerste vrouwelijke forensische rechercheurs. Sinds 2006 is ze actief als forensisch rechercheur in het Cold Case team van politie Amsterdam.

In ons gesprek valt meteen haar fijne vriendelijke stem op. Ze herinnert zich dat ze eerder eens – inderdaad bij de publicatie van haar eerste boek in 2014 – door Zij aan Zij werd geïnterviewd. Als ik Carina vraag om zichzelf nog even te introduceren, vertelt ze: 'Ik ben in ieder geval een enthousiast mens, vrolijk. Ik omarm het leven en heb veel gevoel voor humor. En ik denk dat ik wel betrouwbaar ben.' Carina heeft, zoals ze in het eerste interview 10 jaar geleden al zei, een stabiel liefdesleven. Ze is inmiddels al 32 jaar samen met de liefde van haar leven: Monique. 

Carina is benieuwd hoe ik erbij kwam om haar voor een interview te vragen. Ik vertel dat ik me afvroeg of er nog nieuws was over haar en dat ik toen op haar website las dat er een nieuw boek zit aan te komen. Dat leek me een mooie gelegenheid voor een gesprek.

In 2014 schreef ze haar eerste boek: Vuurproef. Dit was het eerste deel van de reeks 'Unit Plaats Delict', met de lesbische, forensisch rechercheur Renee Spaan in de hoofdrol. Koud Spoor was het tweede deel en Nachtvlinder was het laatste en derde deel van de serie. Vervolgens schreef ze in 2019 Onbekend maar niet vergeten, een non-fictie boek waarin de jarenlange speurtocht van haar coldcaseteam naar de identiteit van tientallen onbekende doden in Amsterdam staat beschreven. Vervolgens schreef Carina het eerste deel van de serie 'Cold Case', Magma, daarna deel twee, Feniks, en nu sluit ze deze reeks af met het nieuwe boek Graniet.

Carina vertelt hoe het schrijven op haar pad kwam: 'Ik was gevraagd om van iemand het manuscript te checken. Dat vond ik een enorme eer. Ze vroeg mij mee naar het vrouwenboekenbal en haar uitgever was daar ook. Ze zaten mij een beetje uit te dagen: 'Goh politievrouw, ga jij nu ook een boek schrijven? Dat mondde uit in de weddenschap dat ik na een aantal maanden wat zou inleveren en dat zij het ook echt zouden lezen.'

Carina vertelt enthousiast dat het een soort instructieboek was geworden, 'maar heel slecht.' Ze vroegen haar of ze het schrijven leuk vond. Want hoewel het slecht geschreven was, zagen ze wel dat Carina talent had.  Met hun tips kwam ze uiteindelijk verder. En tot haar verrassing belde er op een dag een uitgeverij dat ze met haar in gesprek wilden. Inmiddels is ze tien jaar verder en komt nu haar zevende boek uit.

Graniet

Het verhaal in het kort: Wanneer het lichaam van een dode zwerver wordt gevonden, lijkt een dreigbrief te verwijzen naar een eerdere zaak. Journalist Lyn Riley raakt betrokken bij het onderzoek, dat haar naar een psychiatrische instelling leidt, die in de jaren negentig onder dubieuze omstandigheden de deuren moest sluiten. Maar dat doorkruist de grote belangen van een start-up, die bezig is met een veelbelovend geneesmiddel dat miljoenen kan opleveren. En Lyn wordt bedreigd uit anonieme hoek. Haalt het verleden haar nu toch echt in?

In tegenstelling tot het leven van Carina heeft de hoofdpersoon in Graniet een minder rustig liefdesleven. En Lyn is 1.85 meter lang terwijl Carina een kleine 1.57 is. Carina: 'Ik heb Lyn wat meer vrijheid gegeven, op allerlei terreinen. Lyn Riley heeft ook wel relaties

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder

EU: Verbied conversie therapie

'Dit is een kans voor onze gemeenschap, vrienden, familie en allies om onze stemmen te gebruiken voor de veiligheid en het welzijn van alle LGBTIQA+ burgers in de EU.' Teken ook tegen conversie therapie.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden