LHBTIQA+ in Nederland

De cijfers: het CBS heeft onderzoek gedaan naar de 'hoeveelheid' LHBTQIA+ personen in Nederland, omdat 'er weinig representatieve schattingen zijn van het aantal mensen waar het om gaat.'

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte daarom een schatting van het aantal LHBTQIA+ personen van 15 jaar of ouder in Nederland, en onderzocht of en hoe zij verschillen van de rest van de bevolking op bepaalde achtergrondkenmerken zoals leeftijd en herkomst.

Het CBS laat weten dat dit de eerste keer is dat in Nederland in kaart is gebracht hoeveel mensen zich als niet-heteroseksueel identificeren en dat dit onderzoek van belang is omdat er met de data inclusief beleid gemaakt kan worden. Het resultaat: Nederland telt 2,7 miljoen LHBTIQA+ personen (naar schatting 18%). Het meest voorkomende onder die groep is een bi-plus oriëntatie, dat zijn namelijk 1,7 miljoen mensen (11%). Alle tabellen en percentages vind je op de website van het CBS. Je ziet daar bijvoorbeeld ook dat LHBTIQA+ personen relatief vaak in een stedelijke omgeving wonen en dat hun welvaartsniveau relatief lager is.

Wat ons ook opviel was de titel van de paragraaf in het onderzoek, dat LHBTQIA personen relatief weinig een havo-, vwo- of mbo-diploma hebben. Dat zou suggereren dat LHBTIQA+ personen lager opgeleid zijn dan gemiddeld Nederland, terwijl de zin daarna meldt dat LHBTIQA personen vaker een hbo- of wo opleiding hebben afgerond. CBS: 'Dat LHBTQIA personen tegelijk ook vaker hbo of universitair geschoold zijn, komt voornamelijk doordat dit bij homoseksuele mannen en bi-plus vrouwen het geval is.'

Steekproef

Voor het onderzoek zijn 182.000 mensen ondervraagd. Deze mensen beantwoordden vragen over veiligheid en slachtofferschap voor de Veiligheidsmonitor. Aan dit onderzoek werden vragen over seksuele oriëntatie en genderidentiteit toegevoegd. Hoofdsocioloog Tanja Traag legt uit aan de Volkskrant: 'Als je onderzoek naar genderidentiteit en seksuele oriëntatie op een bepaalde manier aankondigt, kan dit al selectie veroorzaken. Mensen die het interessant en belangrijk vinden, doen dan eerder mee dan mensen die niets met het onderwerp hebben. Dan kun je een vertekend beeld krijgen. Dit probleem konden we op deze manier voorkomen.' 

 

Politie hijst regenboogvlag

Vanwege Coming Out Day vandaag hijst de politie op bureaus door heel het land de regenboogvlag. 'Vandaag is een dag waarop we vieren dat je open kan zijn over wie je bent. (..) 's Avonds verlichten we bovendien in iedere provincie één politiebureau in de regenboogkleuren,' aldus het bericht op politie.nl. 'Als politie dragen we hiermee bij aan de acceptatie en emancipatie van dit thema in de samenleving en benadrukken we dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn, ongeacht je seksuele oriëntatie of genderidentiteit', zegt de politie. Ze willen hiermee de drempel verlagen om melding of aangifte te doen van discriminatie, intimidatie of geweld.

Aangifte doen of contact met LHBTIQA+ politiemensen

Tegelijk willen we de drempel verlagen om online een melding of aangifte te doen van discriminatie, intimidatie of geweld gerelateerd aan dit thema. Telefonisch contact opnemen kan via 0900-8844. Wanneer het nodig is, bieden politiecollega's van Roze in Blauw ondersteuning. Roze in Blauw is het medewerkersnetwerk van de politie voor LHBTIQA'ers. Zij zijn ook aanspreekpunt voor de LHBTIQA+ gemeenschap in de samenleving en intern.

 

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

LHBTIQA+ in Nederland

De cijfers: het CBS heeft onderzoek gedaan naar de 'hoeveelheid' LHBTQIA+ personen in Nederland, omdat 'er weinig representatieve schattingen zijn van het aantal mensen waar het om gaat.'

Lees verder

Coming Out Day

Op 11 oktober wordt er internationaal extra aandacht besteed aan de sociale acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap. Regenboogvlaggen, activiteiten en rolmodellen: Wie kwamen er dit jaar uit de kast?

Lees verder

The Journey - SERA

Sera's nieuwe album is nu al goud! Ze vertelt ons enthousiast over het album en de clubtour, die vandaag begint, én over haar liefde voor muziek, friet bakken en haar vriendin.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden