Complottheorieën

De laatste tijd is er veel media-aandacht voor de weerstand tegen initiatieven om LHBTIQA+ discriminatie aan te pakken. Deze weerstand is deels te verklaren door de desinformatie en complottheorieën die online gedeeld worden over LHBTIQA+ personen.

Er zijn verschillende complottheorieën die heel specifiek gericht zijn op de LHBTIQA+ gemeenschap. Een aantal van de meest voorkomende theorieën zijn: 1. De beïnvloeding van kinderen: sommige theorieën beweren dat LHBTIQA+ personen als doel hebben om kinderen te verleiden en te indoctrineren, vooral in het onderwijs. 2. Sommige mensen geloven dat de acceptatie van LHBTIQA+ identiteiten leidt tot een vervaging van traditionele genderrollen en normen, wat volgens hen de fundamenten van de samenleving ondermijnt. 3. Er zijn theorieën die suggereren dat de LHBTIQA+ beweging een creatie is van een elitegroep die de samenleving wil destabiliseren of controle wil uitoefenen. 4. Er zijn theorieën die stellen dat medische professionals LHBTIQA+ identiteiten creëren door middel van hormonale behandelingen en operaties. 5. Er zijn beweringen dat statistieken over LHBTIQA+ mensen worden gemanipuleerd om een bepaald beeld te schetsen en daarmee invloed uit te oefenen.

Hoe ga je om met dit soort desinformatie en onwetendheid?

Movisie maakte een artikel met daarin tips, vragen en antwoorden voor professionals in de media/ het sociaal domein of het onderwijs. Heel nuttig en interessant voor iedereen die meer wil weten over de achtergrond van deze theorieën. Er zijn immers duidelijke aanwijzingen dat internationale ultraconservatieve 'antigender'-bewegingen ook invloed hebben in Nederland. Meer onderzoek is nodig, maar op basis van een korte verkenning van een reeks (met name wetenschappelijke) artikelen over deze antigenderbewegingen en de desinformatie die zij verspreiden over LHBTIQA+ personen, heeft Movisie hierover tien vragen beantwoord.

Wat is precies LHBTIQA+? Wat is de zogenoemde antigender-beweging die strijdt tegen zogenoemde 'genderideologie'? 'Het gaat hier om bewegingen die doelbewust desinformatie (=verhalen die niet waar zijn) verspreiden over LHBTIQA+ mensen, met als doel het zaaien van haat. De antigender-beweging kan worden beschouwd als een reactie op bewegingen die juist strijden voor gelijke rechten voor LHBTIQA+ personen en feministische bewegingen.'

Gaat het om complottheorieën? 'Ja, het idee van een zogenaamde kwaadaardige 'genderideologie beweging' wordt door verschillende wetenschappers beschouwd als een complottheorie.' Wat is precies een complottheorie? Hoe herken je de anti-genderbewegingen en waar komen ze vandaan? Wat is de invloed van deze bewegingen, ook in Nederland, en wat kunnen we ertegen doen?

Antwoorden op al deze vragen- en meer!- vind je in het artikel van Movisie.

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Complottheorieën

Er zijn verschillende complottheorieën die heel specifiek gericht zijn op de LHBTIQA+ gemeenschap. Hoe ga je om met dit soort desinformatie en onwetendheid? Movisie zocht het uit en heeft 10 vragen uitgebreid beantwoord.

Lees verder

Cold Case: Graniet

Forensisch rechercheur en auteur Carina van Leeuwen neemt je in dit derde deel van de politiethriller-reeks 'Cold Case' mee in een zaak waar de biseksuele journalist Lyn Riley bij betrokken raakt.

Lees verder

LHBTIQA+ in Nederland

De cijfers: het CBS heeft onderzoek gedaan naar de 'hoeveelheid' LHBTQIA+ personen in Nederland, omdat 'er weinig representatieve schattingen zijn van het aantal mensen waar het om gaat.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden