Transgender Gedenkdag

Transgender Netwerk: 20 november is de Transgender Gedenkdag. Wereldwijd vinden herdenkingen plaats voor genderdiverse mensen die door geweld om het leven zijn gekomen; we herdenken trans en genderdiverse mensen die het afgelopen jaar zijn vermoord om wie ze zijn.

Transgender mensen in Nederland krijgen veel te maken met geweld. Uit onderzoek blijkt dat trans personen zeven keer zo vaak worden mishandeld of daarmee bedreigd. Volgens recente cijfers van het CBS werden non-binaire mensen het afgelopen jaar tien keer vaker dan de rest van de bevolking online bedreigd, geïntimideerd en gepest. Uit onderzoek van de Groene Amsterdammer blijkt dat de hoeveelheid haatberichten tegen transgender mensen op sociale media in drie jaar tijd vertienvoudigd is.

De Transgender Gedenkdag is in 1999 in de Verenigde Staten ontstaan, maar wordt nu wereldwijd door talloze initiatieven georganiseerd. Tijdens de herdenking wordt een lijst met de namen van alle slachtoffers uit de afgelopen twaalf maanden voorgelezen.

In Amsterdam is er dit jaar een herdenking van Trans United Europe en Transgender Netwerk in de Westerkerk. Meer informatie vind je hier.

In Groningen organiseert Trans Day of Visibility Groningen een bijeenkomst op de Haddingestraat 10. Meer informatie vind je via hun instagram.

Heerlen staat dit jaar ook stil bij Transgender Gedenkdag. True You organiseert in Central Parq op de Oranje Nassaustraat. De aanvangstijd vind je hier.

In Utrecht is er een herdenking met performances, dans en muziek. Dit jaar organiseren WILD producties, Utrecht Ballroom Scene, What You See Festival en Colored Qollective de bijeenkomst. Meer informatie via instagram.

 

Eerder deze week bleek dat de groei van het aantal hatelijke verhalen en complottheorieën over transgender mensen is schrikbarend hoog is. Lees ook: Woorden als wapen.

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder

EU: Verbied conversie therapie

'Dit is een kans voor onze gemeenschap, vrienden, familie en allies om onze stemmen te gebruiken voor de veiligheid en het welzijn van alle LGBTIQA+ burgers in de EU.' Teken ook tegen conversie therapie.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden