Paarse Vrijdag

'Paarse Vrijdag is elk jaar op de tweede vrijdag van december. Op Paarse Vrijdag besteden we aandacht aan dat iedereen zichzelf mag zijn, ongeacht wie je bent, wat je hobby's zijn, wat je huidskleur is, wat je gelooft of op wie je verliefd wordt. Samen kunnen we ervoor zorgen dat kinderen en jongeren veilig opgroeien, zichzelf kunnen zijn en anderen respecteren om wie zij zijn.

Om te worden wie je bent, heb je een beetje vertrouwen nodig. In jezelf én in je omgeving. Het is makkelijker om uit te vinden wat je gelooft of op wie je verliefd wordt als je niet bang hoeft te zijn voor de reacties.' – COC Nederland: coc.nl/paarsevrijdag

COC zag dit jaar een groeiende vraag naar extra ondersteuning van scholen zelf, docenten en leerlingen. 'Het toenemende antigeluid in de samenleving maakt onze campagne voor een veilige omgeving voor LHBTIQ+ leerlingen, studenten, leerkrachten en docenten belangrijker dan ooit.'  Het Paarse Vrijdag educatiepakket is dit jaar wat aangepast en is zowel op Paarse Vrijdag als het hele jaar door te gebruiken.

Samen voor de héle klas, samen voor de héle school. Dat is het thema van Paarse Vrijdag dit jaar, op vrijdag 13 december. Meer over het thema lees je hier.

Op Paarse Vrijdag vinden er naast alle activiteiten op scholen ook veel andere events plaats. Zo zie vind je hier een overzicht van wat er te doen is in midden Nederland, zoals een grote Afterparty in Amersfoort, georganiseerd door Jong & Out voor iedereen t/m 18 jaar. Verder kun je bijvoorbeeld met de hele klas naar het Stedelijk Museum Schiedam, waar een speciaal event voor Paarse Vrijdag wordt georganiseerd, met creatieve workshops, leuke activiteiten en verleidelijke kleurrijke kunst uit de tentoonstelling I Hit You With a Flower: leerlingen ontdekken daar hoe mooi het is om trots op jezelf te zijn en op iedereen om je heen. Meer info vind je hier.

Check de ZaZ-agenda voor meer speciale events op 13 december.

Podcast Regenboogles

Voor leerkrachten in het basisonderwijs en docenten in het voorgezet onderwijs maakte COC verschillende podcasts : 'Juffen en meesters op Regenboogles' (hier) en 'De Docentenkamer op Regenboogles' (hier), om diversiteit en specifiek seksuele en genderdiversiteit bespreekbaar te maken, met de hamvraag: Hoe zorgen we samen voor een veilige schoolomgeving?

Haagse Queer Awards 2024

Zes kandidaten maken kans op prijzengeld tot €2.500,- tijdens uitreiking op Paarse Vrijdag in Den Haag. De genomineerden voor de Haagse Queer Awards 2024 zijn, in de categorie Queer Uitblinker (voor personen), Hasan Gök, Suzy Byczuk en Hilde Vossen. Voor de categorie Uitmuntende Prestatie (voor organisaties of initiatieven) zijn de genomineerden Queer Families, Stichting Queer Mind en Black Queer Holland. De winnaars worden onthuld tijdens de prijsuitreiking op Paarse Vrijdag 13 december in poppodium PAARD, door de driekoppige jury Victor Jarzagaray Valencia, Eveline van de Putte en Ryan Ramharak. De prijzen worden uitgereikt door Mariëlle Vavier, wethouder Inclusie. Naast een award ontvangen de winnaars ook een mooi geldbedrag. De avond wordt gepresenteerd door host Mandy Woelkens en er staat een optreden van Shary-An op het programma. Meer informatie over de Award, de uitreiking en de genomineerden vind je hier.

Docu: God, ik ben gay

Presentator Robbert Rodenburg is gay en groeide op in een conservatief-christelijke gemeenschap. Op school werd hem geleerd dat je beter geen homo kunt zijn. En toen hij uiteindelijk toch uit de kast kwam, was dit een grote schok voor zijn omgeving. Heel lang heeft Robbert de gebeurtenissen van vroeger diep weggestopt, maar nu vindt hij het tijd om de confrontatie met zijn verleden aan te gaan. In God, ik ben gay volgt regisseur Linda Hakeboom de persoonlijke zoektocht van Robbert.

Robbert: 'Deze documentaire beschouw ik als een groot cadeau aan mezelf, omdat ik eindelijk deal met ervaringen uit mijn verleden. Het was een ingewikkelde reis, een therapiesessie met publiek. Heel confronterend. Maar ik vind het belangrijk om mijn verhaal te delen, omdat ik hoop dat ik mensen die met dezelfde vragen worstelen kan inspireren en het gevoel kan geven dat ze niet alleen zijn.'

Naar aanleiding van de documentaire slaan KRO-NCRV en COC de handen ineen. Met als gezamenlijk doel: het creëren van een veilige plek voor de LHBTI+ gemeenschap. Een lesbrief over God, ik ben gay is onderdeel van COC's Paarse Vrijdag-pakket. Zo bereikt de documentaire middelbare scholieren op meer dan duizend scholen in Nederland, die allemaal meedoen aan dé dag voor acceptatie op school. Op donderdag 12 december, de avond voor Paarse Vrijdag, is de KRO-NCRV-documentaire te zien op NPO 3 en te streamen via NPO Start. 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wat als

Claudia de Breij maakte een voorstelling over aardig zijn en aardig gevonden worden. Over overprikkeld zijn of gewoon eindelijk eens jezelf durven zijn. Over periodieke onthouding, zielige dictators en, wat als...

Lees verder

Het Archief Jilles

Mosse-lezing: Lisa Weeda vestigt de aandacht op haar grootvader Jilles. Steeds dichter komt ze bij hem en ook bij het heden: 'De geschiedenis heeft een hart nodig om weer in te kloppen.'

Lees verder

Verbinding door begrip

Eline van Gils vertelt over Who's afraid of Oscar Wilde, een voorstelling over de uitdagingen van queer ouderschap, het maatschappelijk debat, zichtbaarheid en haar eigen kinderwens.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden