Voor de LHBTQIA+ gemeenschap is het vinden van de juiste zorgverlener vaak een zoektocht - iemand waarbij je je veilig voelt en die snapt wat je nodig hebt. In 2025 veranderen er binnen de zorgverzekering belangrijke zaken rondom bepaalde vergoedingen en vrije zorgkeuze. Wat betekent dit voor jouw toegang tot transgenderzorg, fertiliteitsbehandelingen of psychische ondersteuning?
Zorgverzekeringen vergelijken
Geen mens is hetzelfde, en dat betekent ook dat iedereen weer andere zorgwensen heeft. Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer: 'Misschien ga je beginnen met hormoontherapie, wil je met je partner naar een fertiliteitsarts die ervaring heeft met regenbooggezinnen of ben je op zoek naar een gendersensitieve psycholoog.
Begin daarom met je zorgverzekering vergelijken om te zien welke verzekeraar deze specialistische zorg dekt. Want een teleurstelling achteraf – zoals een hoge eigen bijdrage voor jouw vertrouwde psycholoog of een niet-gecontracteerde hormoonbehandeling – wil je voorkomen. Het kan ook andersom zijn: misschien rond je dit jaar een traject af en wil je volgend jaar niet voor zorg betalen die je niet meer nodig hebt.'
Hogere premie, maar ook meer zorgtoeslag
Als queer persoon maak je soms meer zorgkosten doordat je gebruikmaakt van specifieke behandelingen of specialistische zorg. Of je nu bezig bent met een transitietraject, fertiliteitsbehandelingen nodig hebt of regelmatig naar een therapeut gaat – de rekening kan flink oplopen. De zorgkosten zullen in 2025 verder stijgen, met gemiddeld 12 euro meer premie per maand.
Gelukkig gaat ook de zorgtoeslag omhoog, waardoor de stijgende zorgkosten betaalbaar blijven. Zeker als je bijvoorbeeld net begint met hormoontherapie of een kinderwens hebt, is het slim om uit te zoeken of je recht hebt op deze extra ondersteuning. Is je inkomen veranderd of woon je sinds kort samen? Geef veranderingen op tijd door, zodat je nooit te weinig of te veel zorgtoeslag ontvangt.
Zorgcontracten eerder rond
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de regels rondom zorgcontracten verder aangescherpt. Dat is goed nieuws, volgens expert Prins: 'Zorgverzekeraars moeten voortaan eerder duidelijk hebben met welke zorgverleners ze een contract hebben. Voorheen duurden deze contractonderhandelingen vaak tot ver na de overstapperiode.
Dat mag inmiddels niet meer. Ga je bijvoorbeeld naar een specifieke psycholoog die gespecialiseerd is in gendervraagstukken? Of sta je op de wachtlijst bij de Genderpoli? Dan zie je meteen of deze zorgverleners en ziekenhuizen zijn aangesloten bij de verzekering die je overweegt. Zo voorkom je dat je onverwachts moet bijbetalen voor een zorgverlener die toch geen contract blijkt te hebben met je verzekeraar.'
Geen restitutiepolis: is er dan nog vrije zorgkeuze?
De afgelopen jaren kon je nog maar bij een paar zorgverzekeraars terecht voor een restitutiepolis. Vanaf 2025 vervalt de restitutiepolis toch echt helemaal. Voor queer personen kan dit flinke impact hebben, omdat je vaak naar specifieke zorgverleners gaat die niet bij elke verzekeraar onder contract staan.
De restitutiepolis wordt vervangen door een combinatiepolis. Het verschil? Met een combinatiepolis krijg je zorg bij niet-gecontracteerde zorgverleners niet meer volledig vergoed. Wel krijg je een 'normaal' tarief vergoed. Vraagt je zorgverlener een hoger tarief? Dan betaal je het verschil zelf of vang je deze kosten op met een aanvullend pakket. Het is nu dus extra belangrijk om goed uit te zoeken of specialisten en zorgverleners een contract hebben met jouw zorgverzekeraar.
Sneller passende psychische hulp
Er is gelukkig ook positief nieuws: vanaf 2025 komt het verkennende GGZ-gesprek in het basispakket. Deze proef loopt tot 2029 en moet het makkelijker maken om sneller passende hulp bij een psycholoog te vinden. Worstel je bijvoorbeeld met je coming-out, genderidentiteit of minderheidsstress, maar weet je nog niet precies waar je hiervoor terecht kan of welke soort therapie je nodig hebt? In dit laagdrempelige gesprek ontdek je samen met een GGZ-zorgverlener welke psychische hulp het beste bij jou en je vraagstuk past. Zo kom je dus niet eerst op een lange wachtlijst terecht.
Counseling prenatale screening niet meer in basispakket
Ben je als transpersoon zwanger of ben je lesbisch en heb je een kinderwens? Dan is het goed om te weten dat het counselingsgesprek voor prenatale screening vanaf 2025 niet meer in het basispakket zit. Tijdens deze counseling bespreek je of je hieraan wilt deelnemen en wat dit precies inhoudt; De prenatale screening is een onderzoek dat eventuele aandoeningen of afwijkingen bij je ongeboren kindje in kaart brengt. Goed nieuws is dat deze onderzoeken zelf gewoon vergoed blijven, maar dan vanuit het budget voor bevolkingsonderzoek in plaats van de basisverzekering.
*