COC Nederland: Een ruime Kamermeerderheid stemde op donderdag 19 december vóór hogere straffen bij discriminerend geweld. COC is gelukkig dat het wetsvoorstel van GroenLinks|PvdA en ChristenUnie is aangenomen en spreekt van 'een duidelijk signaal dat discriminerend geweld in Nederland niet geaccepteerd wordt'.
Samen met andere minderhedenorganisaties pleitte de organisatie bijna 15 jaar voor de hate crime-wet, recent nog met een actie bij Pride Amsterdam.
Foto: COC voert actie tegen discriminerend geweld bij Pride Amsterdam 2024 -
Tom Knoflook voor COC Nederland.
'Het is ongelofelijk belangrijk dat de Kamer in deze tijden van toenemende discriminatie een duidelijk signaal geeft: discriminerend geweld is onacceptabel,' reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. 'Of het nu gaat om je seksuele oriëntatie, genderidentiteit, geslacht, huidskleur, handicap of geloof: geweld om wie je bent is niet alleen een klap in je gezicht, maar ook een kras op je ziel.'
Het wetsvoorstel werd gesteund door alle partijen in de Kamer, behalve Forum voor Democratie.
COC is de indieners van het wetsvoorstel, Frans Timmermans (GroenLinks|PvdA) en Mirjam Bikker (ChristenUnie) en hun medewerkers, bijzonder dankbaar voor hun werk. Het voorstel gaat nu voor behandeling naar de Eerste Kamer. COC roept de Senaat op om er snel mee in te stemmen.
Het initiatiefwetsvoorstel van Timmermans en Bikker maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen. Als iemand bijvoorbeeld wordt mishandeld en uitgescholden om wie die is, kan de dader een gevangenisstraf van vier in plaats van drie jaar krijgen.
Ook bijvoorbeeld het bekladden van een regenboogzebrapad of vernielen van een regenboogvlag kan straks zwaarder worden bestraft als sprake is van een discriminerende achtergrond. Datzelfde geldt bij haat tegen bijv. mensen van kleur, Joden, Moslims, vrouwen of mensen met een handicap.
Volgens het COC zijn hogere straffen bij discriminerend geweld hard nodig. Het aantal meldingen van discriminatie en geweld tegen de lhbti+ gemeenschap steeg afgelopen jaar met bijna een kwart. Ook discriminatie van andere minderheidsgroepen neemt sterk toe.
Voorbeelden van geweld tegen lhbti+ mensen halen bijna dagelijks het nieuws. Zo werd in Breda brand gesticht bij een huis waar de regenboogvlag uithing, kregen bezoekers van een queerfeest in Groningen na afloop klappen en werd drag queen Envy Peru in Amsterdam door vier mannen aangevallen en uitgescholden.
COC pleit al bijna 15 jaar voor een hate crime-wet. Bij een verkiezingsdebat van COC in 2010 beloofde toenmalig GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema om dat te regelen. De belofte werd later vastgelegd in COC's Regenboog Stembusakkoord. COC voerde recent nog actie voor de wet tijdens Pride Amsterdam.
COC trok daarbij steeds samen op met organisaties van mensen van kleur, Turkse-, Marokkaanse- en Joodse Nederlanders, vrouwen, mensen met een handicap en lhbti+ personen, zoals Nederland Wordt Beter, IOT, SMN, Oy Vey, WOMEN Inc., Ieder(in), Bi+ Nederland, NNID en Transgender Netwerk.
Bi+ discriminatie verboden en strafbaar
Het wetsvoorstel van Frans Timmermans en Mirjam Bikker regelt ook dat discriminatie van bijvoorbeeld bi+, queer- en panseksuele mensen expliciet verboden en strafbaar wordt. In het Wetboek van Strafrecht wordt de verboden discriminatiegrond 'hetero- of homoseksuele gerichtheid' vervangen door 'seksuele gerichtheid.' Met Bi+ Nederland heeft COC hier lang voor gepleit. In de Grondwet werd de term seksuele gerichtheid al gebruikt.
*
Blijf op de hoogte: