Regenboogloket

Het Regenboogloket is een steunpunt voor iedereen die met vragen zit over gender en/of zoekende is wat betreft seksuele identiteit. Er zijn ambassadeurs die je kunt mailen, vervolgens is er, afhankelijk van de behoefte, telefonisch of via de mail verder contact. Het Regenboogloket is tegelijkertijd ook een meldpunt voor onveilige situaties voor LHBTIQ+'ers op scholen. Bovendien wordt er ondersteuning  geboden aan onderwijs- en zorgprofessionals. In 2024 waren er 20% meer meldingen en vragen dan het jaar ervoor. Wij spreken Loeka Palma Bendix, één van de medewerkers van het Regenboogloket, over de veiligheid van LHBTIQ personen op scholen.

Het Regenboogloket verbindt

De belangrijkste taak van het Regenboogloket is verbinding maken tussen mensen. De manier waarop die verbinding gemaakt wordt kan verschillen. Er wordt bijvoorbeeld educatie geboden, maar ook advies, tips of een luisterend oor. De vorm  is afhankelijk van de behoefte die er is.

Als je onderdeel bent van de LHBTIQ gemeenschap kun je minderheidsstress – stress doordat je behoort tot een minderheid – ervaren. Ook als je binnen de regenboog community binnen een minderheid valt. Onbekend maakt onbemind… Hoe iemand is of wat iemand ervaart past soms niet binnen bestaande denkbeelden. Dan valt de duidelijkheid weg. En dat kan verschillende emoties losmaken. Dit kan voor diegene die anders is lastig zijn, maar misschien ook voor mensen uit diens omgeving. Uiteindelijk blijkt elke keer weer dat een geprek van mens tot mens heel belangrijk en helpend is om hierin een weg te vinden.

Het is ook wel fijn om anders te zijn

Loeka (25) is projectmedewerker strategie en fondsenwerving bij het Regenboogloket. Ze studeert International Social Work en heeft een relatie met een vrouw. Ze weet hoe het is om anders te zijn op het gebied van genderexpressie en geaardheid.

Ze vertelt dat ze zich meer biseksueel dan lesbisch voelt: 'Romantisch ben ik, tot nu toe, wel alleen op vrouwen gevallen.' Ze vertelt dat zij in de ontdekkingstocht van haar seksualiteit veel heeft gehad aan oudere lesbische vrouwen in haar omgeving. Van hen kon ze veel leren en zij stimuleerden haar om zichzelf te zijn.

Loeka: 'Als het passend is, neem ik ook hulpvragen aan over seksuele geaardheid of genderidentiteit.' Voor haar is het anders-zijn iets wat ze volledig heeft omarmd. Ik vraag haar naar de positieve kanten van queer zijn, en ze vertelt: 'Het is voor mij inmiddels zo normaal dat ik niet eens meer de positieve of negatieve kanten ervan zie. Maar het is ook wel fijn om anders te zijn. Het maakt je een soort van speciaal, vind ik.'

Hoe werkt het loket in de praktijk?

'Mensen die contact opnemen met het Regenboogloket kunnen dat anoniem doen. Bij behoefte aan een gesprek wordt er gekeken naar een passende ambassadeur. Ambassadeurs van het Regenboogloket zijn mensen die contact hebben met de hulpvragers. Daarbij zorgen we voor een goede match. Voor iemand die bijvoorbeeld non-binair is, is er ook een non-binaire ambassadeur. Afhankelijk van de behoefte zijn er één of meerdere gesprekken of is er een mailuitwisseling.'

Je kunt ook een melding doen. Als er bijvoorbeeld een melding komt over een queer persoon die op school wordt gepest dan speelt het Regenboogloket desgewenst een ondersteunende rol. In bepaalde gevallen kan iemand geattendeerd worden op de mogelijkheid om melding te maken bij de politie en eventueel daarbij begeleid worden. Het Regenboogloket werkt ook samen met Roze in Blauw.

Loeka: 'Het gaat met name over het adviseren en begeleiden bij vragen van onderwijspersoneel, zorgcoördinatoren of vertrouwenspersonen. Het is daarbij heel belangrijk dat leerlingen, ouders en docenten en cliënten gehoord worden.'

Loeka vertelt dat het Regenboogloket vaak een bemiddelende rol heeft: 'Het is belangrijk dat je weet hoe je zulke gesprekken moet aanpakken. En dat je dus niet met gestrekt been tegen homofobie in hoeft te gaan. Dat kan een averechts effect hebben.' Ze legt uit dat rustig blijven, in plaats van uit woede reageren, altijd beter werkt.

20% meer vragen en meldingen van jongeren

Er gebeuren nog steeds betreurenswaardige dingen. Zo vertelt Loeka dat er dit jaar nog een leraar is ontslagen vanwege zijn geaardheid. En er zijn mensen die bellen met psychische klachten omdat ze een verborgen leven leiden. En op een school blijkt bijvoorbeeld dat het pestprotocol niet werkt.

Loeka vertelt dat het Regenboogloket samenwerkt met een expertiseteam. Dat team bestaat onder meer uit een orthopedagoog en een gendertherapeut. Het Regenboogloket kan ook doorverwijzen naar specialistische zorg of naar de huisarts. 

Loeka: 'We hebben dit jaar 20% meer vragen en meldingen van jongeren tot en met 18 jaar. Gemiddeld hebben we nu twee vragen per week en dat varieert dan van ernstige tot minder ernstige situaties.' Dat er een verhoging is van 20% betekent dat met name de veiligheid voor LHBTIQ-jongeren op scholen onder druk staat. En lang niet iedereen die problemen ervaart, neemt contact op met het Regenboogloket.

Queer normaliseren

Wat is er nodig, naast het verbinden van mensen? Loeka: 'Wij staan heel erg voor het normaliseren van queer rolmodellen en representatie. Benoem bijvoorbeeld meer queer personen in een dictee. En denk ook aan de intersekse personen. Er moet veel meer geïntegreerd worden. De heteronormatieve seksuele voorlichting die kinderen krijgen, moet veranderen. Het is, denk ik, met name in het onderwijs van belang. Een groot deel van de socialisatie speelt zich daar natuurlijk af.'

Loeka: 'We hebben subsidie gehad van het ministerie van Onderwijs. Dat krijgen we tot maart en daarna stopt dat vanwege de ingeslagen weg van het nieuwe kabinet.' Ze vertelt dat de directeur van Het Regenboogloket met hart en ziel de stichting leidt en er alles aan doet om Het Regenboogloket desondanks voort te zetten.

Meer informatie vind je op de website, daar zie je ook hoe je contact kunt opnemen en hoe je het Regenboogloket kunt steunen.

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Queerly beloved

Galakoor presenteert een concert dat liefde viert in al haar verschijningsvormen. Van verstild verlangen, adoratie, verbondenheid met de natuur en de dwingende waanzin waartoe liefde ons kan drijven.

Lees verder

Trump 2.0

When hell is freezing over; in de eerste week zijn er al ontelbare stappen terug gedaan in de zo hard bevochten vrijheden en basale mensenrechten. Wanneer begint 'het valt wel mee'?

Lees verder

Regenboogloket

Steunpunt voor iedereen die met vragen zit over gender of seksuele identiteit en meldpunt voor onveilige situaties voor LHBTIQ+'ers op scholen. We spreken medewerker Loeka.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden