Helder, inspirerend en nieuwsgierig schetst Haroon Ali de contouren van de Nederlandse regenbooggemeenschap in de 21ste eeuw.
Een caleidoscopisch boek over seksualiteit en genderdiversiteit
De almaar langer wordende reeks letters van de lhbtiq+-community wordt vaak samengevat als de regenbooggemeenschap. Maar deze 'community' bestaat uit talloze scenes en subculturen. Lhbtiq'ers vinden herkenning bij elkaar in hun strijd naar (zelf)acceptatie, maar er zijn onderling ook grote contrasten in hun ervaringen en de levens die ze leiden.
Voor Spectrum interviewde Haroon Ali bekende en minder bekende lhbtiq'ers. Ali onderzoekt wat hen bindt – en welke maatschappelijke kwesties hen vandaag de dag verdelen. Waarom worstelen homomannen vaak met hun mannelijkheid? Waarom accepteren sommige feministen niet dat transgender vrouwen ook vrouwen zijn? Waarom is er nog steeds veel racisme binnen de gemeenschap, en wie worden nog meer uitgesloten? En misschien wel de belangrijkste vraag: wat is de zin en onzin van al die hokjes en labels? Kan de parapluterm queer alle identiteiten en levensstijlen verenigen? En als we ons allemaal bevinden op een spectrum van seksualiteit en gender, moeten we dan niet met de hele samenleving aan het werk om de veiligheid van lhbtiq’ers te waarborgen?
Met krachtige portretten door Harmen Meinsma.
'Haroon Ali's durf en lef zijn iets waar wij en vele anderen van kunnen leren. Hij is een rolmodel voor velen die hetzelfde meemaken, maar zichzelf niet kunnen en mogen zijn.' - Juryrapport Pan Asian Awards
Uitgeverij De Bezige Bij, ISBN: 978 94 031 8171 4.
Haroon Ali (1983) is freelancejournalist voor onder meer de Volkskrant en columnist bij het Noordhollands Dagblad. In 2020 verscheen zijn debuut Half over zijn eigen botsende identiteiten. In 2022 maakte hij de veelbesproken tv-documentaire Het M-woord, die bekroond werd met De Tegel in de categorie Achtergrond. Ali werd in 2021 uitgeroepen tot Ster van de Toekomst door het COC en kreeg in 2023 de Rising Star Award bij de Pan Asian Awards.
In februari 2024 verzorgde hij de Mosse-lezing. Wij spraken hem: lees hier het interview.
*