Getuigen gezocht: Zoenende vrouwen mishandeld

Tijdens IDFA won Soares een prijs voor haar korte film I AM. "Ik heb in Amsterdam een hoogtepunt en een extreem dieptepunt meegemaakt".

Op maandagavond zijn de Braziliaanse Denise Kelm Soares (31) en de Spaanse Iso Luengo (24) mishandeld door een groep jongens. Ze stonden te zoenen in de Reguliersdwarsstraat. Plotseling kwam een groepje jongens op hen af. Soares werd in haar gezicht geslagen en viel op de grond. Luengo werd in haar buik geschopt.

"Voordat ik het wist lag ik bloedend op de grond," zegt Soares. "Ze riepen iets, maar ik verstond het niet. Verder kan ik me niet zoveel herinneren. Het waren twee of drie jongens, en ze waren in elk geval heel jong." De fysieke wonden vallen mee, maar Soares zegt dat ze er emotioneel stevige schade aan heeft overgehouden. "Ik durf niet meer 's nachts over straat." Ze was voor het eerst in Amsterdam en was nooit eerder in Europa. "Ik heb nog een bezoek aan onder andere Brussel en Wenen gepland, maar het liefst wil ik naar huis."

In Brazilië kent ze veel transgenders, lesbiënnes en homo's. "Thuis is er veel geweld tegen queers, in Amsterdam was ik juist heel ontspannen. Ik dacht dat dit soort dingen hier niet gebeuren." 

"Toen de jongens wegliepen moesten ze lachen. Ze lachten om ons terwijl ze wegrenden."

Politie Amsterdam is op zoek naar getuigen.

 

IDFA laat in een korte verklaring weten dat de organisatie geschokt is over de mishandeling. "Het festival dat al dertig jaar bestaat, heeft diversiteit en inclusiviteit hoog in het vaandel staan en wil een podium bieden aan alle filmprofessionals wereldwijd, ongeacht hun ras, politieke overtuiging, seksuele voorkeur of religie."

Zij aan Zij besteedde uitgebreid aandacht aan IDFA dit jaar. Je las een interview met één van de programmeurs en tips over Sylvana, Queercore en Chavela Vargas.

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Kerstwensen

Lichtjes, mooi gedekte tafels, cadeautjes onder de boom? Kerst betekent voor iedereen iets anders. Van gezelligheid, warmte en verbinding tot juist eenzaamheid. Wij vroegen onze lezers: Wat is jouw kerstwens?

Lees verder

Een zwaluw in de kamer

'Straal uit dat iedereen er mag zijn. Heb aandacht voor diversiteit, reik zo een helpende hand. De ondertitel van mijn boek is niet voor niets Queer-verhalen die je omarmen.' We spreken Eveline van de Putte.

Lees verder

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden